Ribji takosi z breskvino salso

, 14. Jul 2017 | No Comments

Zunaj je vroče, v trebuščku pa kruli. Kaj bi za kosilo?! Ribje takose? Z breskvino salso? Jaaaaaa! Ta hitro pripravljena, luštno izgledajoča in božanska jed je odlična za poletni čas. Vsi ti okusi, vse te barve! Ni treba verjet, da je odlična – poskusi jo in se prepričaj!

Recept, ki ga pripraviš že tako velikokrat, da ga znaš na pamet, je vedno najboljši recept. Tega sem pripravila že tolikokrat, da sem ga morala deliti s tabo. Je odlična poletna poslastica. Obožujeva ga tako Domen kot jaz. Še predvsem zdaj, ko sva odkrila čisto fajn belo ribo. V Lidlu (in v Leclercu) sva najdla aljaškega polaka. Ta bela riba je brez kosti (zmaga!), je nevtralnega okusa in zelo dobro vpija vse, kar jo obkroža. Je dokaj poceni, pa še dobi se enostavno. Prodajajo jo zamrznjeno, v kilskem pakiranju.

Mešanica, s katero preliješ ribo je ključna. Če združiš maslo, super začimbe in malo limetinega soka (tudi limonin sok je ok), že ne more bit slabo!

Ne bom rekla, da je ena izmed najpomembnejših (mnogih!) prednosti tega recepta tudi to, da ne umažeš štedilnika. Sploh. Tudi pečica ostane čista, čeprav se riba peče v njej. Ker nič ne šprica! Hmmm, morda sem polna besed o umazaniji in čistoči zato, ker sva pravkar končala z beljenjem IN generalnim pospravljanjem celotnega stanovanja. Morda. Ok, zagotovo.

To luštno jed lahko pripraviš zelo na hitro in tudi na tiste dni, ko imaš gužvo. Ni veliko dela: zmešaš preliv za ribo, ribo porineš v pečico, pripraviš breskvino salso (nasekljaš par zadev) in kosilo je tu. Vse lahko pripraviš vnaprej: pečeno ribo, salso in tortilije hrani posebej, potem pa pred postrežbo le sestavi. Ribo lahko pogreješ, bo taka kot sveže pečena.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju s Kotányi Slovenija,

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za ribo:

  • 50 g masla
  • sok 1 limete (ali limone)
  • 1 žlička kajenskega popra
  • 1 žlička česna v prahu
  • 1 žlička soli
  • 500 g aljaški polaka (ali katere druge bele ribe)

Sestavine za breskvino salso:

  • 1 breskev
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 majhen košček rdeče čebule
  • limetin sok (lahko tudi limonin sok)
  • sol

Ostale sestavine:

  • 6 majhnih tortilij ali tako školjk (ali 4 večje tortilije)
  • 2 žlici kisle smetane
  • rezinice limete

PRIPRAVA

Ribo splakni pod tekočo mrzlo vodo in dobro obriši s kuhinjsko brisačo. Maslo stopi, mu dodaj sok limete, kajenski poper, česen v prahu in sol ter dobro premešaj.

Ribo prenesi v ognjevarni pekač. Dve žlici omake prenesi v kozarček, s preostalo omako pa prelij ribo. Peci 15 minut v pečici, ogreti na 200°c.

Pekač previdno vzemi iz pečice, ribo z vilicama nadrobi v manjše kose …

… in peci še 5 minut, da se vsi koščki ribe napojijo z omako.

V posodici zmešaj na majhne kocke narezano breskev, sesekljan peteršilj in rdečo čebulo, pokapaj z nekaj limetinega soka in posoli ter poskusi in po potrebi dodelaj.

Omaki v kozarčku dodaj kislo smetano in dobro premešaj.

Tortilije lahko malo pogreješ v mikrovalovni ali v ponvi, potem pa jih obloži z nadrobljeno ribo.

Dodaj še breskvino salso in pokapaj s prelivom kisle smetane. Okrasi še z rezino limete in takoj postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply