Ribji takosi z breskvino salso

0 comments

Zunaj je vroče, v trebuščku pa kruli. Bi danes nekaj popolnoma odpičenega za kosilo? Morda ribje takose z breskvino salso? Vsekakor! Ta hitro pripravljena, luštno izgledajoča in božanska jed je odlična poleti. Vsi ti okusi, vse te barve! Ni treba verjet, da je odlična – poskusi jo in se prepričaj.

Recept, ki ga pripraviš tolikokrat, da ga znaš na pamet, je vedno najboljši recept. Tega sem pripravila že tolikokrat, da sem ga morala deliti s tabo. Je odlična poletna poslastica. Obožujeva ga tako Domen, kot jaz. Še predvsem zdaj, ko sva odkrila res primerno ribo za ta recept. Aljaški polak je odlična bela riba, ki so prodajajo zamrznjeno v filejih, ponavadi v kilskem pakiranju in je brez kosti. Je nevtralnega okusa in zelo dobro vpija vse, kar jo obkroža. Je dokaj poceni, pa še dobi se enostavno. Našla pa sem jo že v Leclercu in v Lidlu.

Ok, tale recept. Uf, je dober. Mešanica, s katero preliješ ribo je ključna. Če združiš maslo, super začimbe in malo limetinega soka (tudi limonin sok je ok), že ne more bit slabo.

Ena izmed najpomembnejših prednosti tega recepta je tudi to, da ne umažeš štedilnika, kar je pri pripravi rib vedno ključnega pomeni. Tudi pečica ostane čista, čeprav se riba peče v njej, saj se riba namaka v luštni masleni omaki in čisto nič ne šprica.

To luštno jed lahko pripraviš zelo na hitro in tudi tiste dni, ko imaš gužvo. Ni veliko dela: zmešaš preliv za ribo, ribo porineš v pečico, pripraviš breskvino salso (za katero nasekljaš nekaj sestavin) in kosilo je tu.

 

Vse lahko pripraviš tudi vnaprej: pečeno ribo, salso in tortilije hrani posebej, potem pa pred postrežbo le sestavi. Pečena riba v omaki je odlična tudi kot posteljica raznim testeninam.

 

Dodaj še breskvino salso in pokapaj s prelivom kisle smetane. Okrasi še z rezino limete in takoj postrezi.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ribji takosi z breskvino salso


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Zunaj je vroče, v trebuščku pa kruli. Bi danes nekaj popolnoma odpičenega za kosilo? Morda ribje takose z breskvino salso? Vsekakor! Ta hitro pripravljena, luštno izgledajoča in božanska jed je odlična poleti. Vsi ti okusi, vse te barve! Ni treba verjet, da je odlična – poskusi jo in se prepričaj.


Ingredients

Scale

Sestavine za ribo:

50 g masla
sok 1 limete (ali limone)
1 žlička Kotányi kajenskega popra
1 žlička Kotányi česna v prahu
1 žlička soli
500 g aljaškega polaka (ali katere druge bele ribe)

Sestavine za breskvino salso:

1 breskev
1 šopek peteršilja
1 majhen košček rdeče čebule
limetin sok (lahko tudi limonin sok)
sol

Ostale sestavine:

6 majhnih tortilij ali tako školjk (ali 4 večje tortilije)
2 žlici kisle smetane
rezinice limete


Instructions

  1. Riba: Ribo splakni pod tekočo mrzlo vodo in dobro obriši s kuhinjsko brisačo. Maslo stopi, mu dodaj sok limete, kajenski poper, česen v prahu in sol ter dobro premešaj. Ribo prenesi v ognjevarni pekač. Dve žlici omake prenesi v kozarček, s preostalo omako pa prelij ribo. Peci 15 minut v pečici, ogreti na 200°c. Pekač nato previdno vzemi iz pečice, ribo z vilicama nadrobi v manjše kose in peci še 5 minut, da se vsi koščki ribe napojijo z omako.
  2. Salsa: V posodici zmešaj na majhne kocke narezano breskev, sesekljan peteršilj in rdečo čebulo, pokapaj z nekaj limetinega soka in posoli ter poskusi in po potrebi dodelaj.
  3. Preliv: Prihranjeni omaki v kozarčku dodaj kislo smetano in dobro premešaj.
  4. Takosi: Tortilije lahko malo pogreješ v mikrovalovni ali v ponvi, potem pa jih obloži z nadrobljeno ribo. Dodaj še breskvino salso in pokapaj s prelivom kisle smetane. Okrasi še z rezino limete in takoj postrezi.

Notes

Uporabiš lahko tudi katero koli drugo belo ribo.

Pečena riba v omaki je odlična tudi kot posteljica raznim testeninam.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.