Fantastična ribja juha z veliko zelenjave

0 comments

To je zagotovo najboljša ribja juha na svetu! K tej topli in dišeči juhi, polni zelenjave in morskih okusov, se odlično poda polnozrnat kruh. Priprava te juhe je res enostavna, izberi katere koli morske sadeže in ribe, pazi le, da bodo ribji fileji res dobro očiščeni, kajti v juho ribje kosti nikakor ne sodijo.

Ta ribja juha je moja najljubša ribja juha. Vedno, ko jo pripravim, sem popolnoma navdušena. Navdušena sem nad okusom, nad teksturo in nad vonjem. Skuhala in postregla sem jo že velikokrat le zase in za Domna, in tudi mnogim mojim gostom in čisto vsi so bili, prav tako kot midva, popolnoma navdušeni.

Ker imam z ribjimi koščicami zelo razburljivo zgodovino – dvakrat sem že obiskala urgenco v nedeljo zvečer! – v juhe ne maram dajati ribjih filejev, saj se bojim, da se bo ponovila zgodovina, ko sem zunaj v restavraciji jedla ribji brodet in s seboj odnesla “spominek”. V svojo ribjo juho zato vedno dam le sveži losos in morske sadeže. Med morskimi sadeži rada izberem mešanico morskih sadežev ali pa zamrznjene (nič ni narobe z zamrznjeno hrano, zamrznjena je bila čisto sveža in ni nobene bojazni za zastrupitev!) gambere in očiščene in zamrznjene dagnje ter lignje. Lignje le na hitro odmrznem v hladni vodi jih in narežem na kolute.

Največ okusa tej ribji juhi da pravzaprav mešanica zelenjave – že ko pripraviš le juho z zelenjavo nebeško diši – ki jo moraš nežno in počasi potenstani, veliko okusa pa da tudi vino.

Postrezi jo s kosom najljubšega kruha – priporočam polnozrnatega, nadvse odlično pa k juhi sodi tudi ajdov kruh z orehi.

Odlična novica je tudi za vse, ki si radi odlično hrano pripravite tudi za vnaprej. Ta juha se namreč super pogreje, zato je le pripravi več in nato le pogrej. V neprodušno zaprti posodi te v hladilniku počaka tudi do 4 dni.

Če so ti ribe všeč in če si želiš tople, dišeče in zdrave juhe, poskusi tole juho in verjemi mi, da bo zagotovo tvoja najljubša ribja juha na svetu. Tako kot Domnu in meni.

Preden pa pogledava, katere sestavine potrebuješ za pripravo in kako jo pripraviš (točne količine sestavin najdeš na dnu te strani), pa ti predstavljam še nekaj mojih nadvse ljubih ribjih jedi:

Še več idej za pripravo ribjih jedi najdi pod oznako Ribje jedi.

Za pripravo te resnično najbolj enostavne in okusne ribje juhe potrebuješ nekaj zelenjave in nekaj rib/morskih sadežev.

Prvi korak priprave je priprava odlične juhe z zelenjavo. Nato dodaj še ribe in morske sadeže in juha bo pripravljena!

Okrasi jo s peteršiljem in postrezi s kosom kruha. Oooh, kako je dobra!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fantastična ribja juha z veliko zelenjave


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za približno 4 osebe

Description

To je zagotovo najboljša ribja juha na svetu! K tej topli in dišeči juhi, polni zelenjave in morskih okusov, se odlično poda polnozrnat kruh. Priprava te juhe je res enostavna, izberi katere koli morske sadeže in ribe, pazi le, da bodo ribji fileji res dobro očiščeni, kajti v juho ribje kosti nikakor ne sodijo.


Ingredients

Scale

Ribe:

  • 2 fileja svežega lososa
  • 200 g aljaškega polaka (ali enaka količina morskih sadežev)
  • 2 mali pločevinki tunine

Zelenjava:

  • 1 mala (rdeča) čebula
  • 1 steblo zelene
  • 1 mali gomolj koromača
  • 2 stroka česna
  • 1 svež rdeč feferon (neobvezno)
  • 1 skodelica naribane rumene buče
  • 1 limona
  • 1 pest svežega peteršilja

Ostale sestavine:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 dcl belega vina
  • 200 g paradižnikovih pelatov
  • 1 l zelenjavne jušne osnove

Instructions

  1. Pripravi vso zelenjavo: Čebulo, zeleno in koromač očisti in nasekljaj na rezinice. Česen sesekljaj na bolj fino. Bučo naribaj.
  2. Skuhaj zelenjavo: V veliki kozici segrej olje in na segretem počasi prepraži sesekljano čebulo, narezano zeleno in koromač, ter očiščen in narezan feferon ter sesekljan česen. Ko se zelenjava zmehča dodaj vino, narezane paradižnikove pelate, naribano bučo in zelenjavno jušno osnovo. Malo posoli in popopraj. Ko juha zavre, kozico pokrij in počasi kuhaj približno 20 minut.
  3. Dodaj še ribe in morske sadeže: Ko se zelenjava skuha v juho daj košče ribe in koščke lososa brez kože. Pokrij in kuhaj še 15 minut. Dve minuti pred koncem dodaj še tunino. Ko so ribe skuhane, juho poskusi in dodaj sol in poper, če je potrebno. Za svežino lahko na koncu dodaš še žličko limoninega soka in sesekljan peteršilj.
  4. Postrezi: Juho na koncu potresi še z nekaj svežega peteršilja in postrezi s kosom kruha.

Notes

Koromač lahko dobiš v kateri koli večji trgovini. Za vse, ki vam je tuj, izgleda takole.

Za pripravo uporabi pelate, paradižnikovo kašo ali pa 4 narezane sveže paradižnike.

Rumena buča je lahko katera koli jedilna rumena buča. Jaz največkrat uporabim maslenko ali muškatno bučo.

Za pripravo te ribje jedi uporabi katero koli ribo (pazi, da ne vsebuje koščic!) in/ali morske sadeže. Jaz največkrat uporabim kar mešanico morskih sadežev, losos in tunino.

Svež peteršilj lepo osveži in odišavi juho, lahko pa uporabiš tudi suhega.

Juha se čudovito pogreje (zamrzniti je še nisem poskusila), zato je kar pogumno naredi več in jo imej za večkrat. V neprodušno zaprti posodi te počaka tudi 4 dni.

Poleg postrezi s katerim koli kruhom, predlagam polnozrnatega ali ajdovega z orehi.

Feferon je popolnoma neobvezen, uporabi ga malo ali pa čisto nič. Če ga boš, uporabi svežega, sušenega ali pa le kajenski poper.

Avtor recepta je Jamie Oliver, ki je mojster okusov!

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 35 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2015, v februarju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Ribja juha

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.