Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Enostavni ocvrti lignji


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 35 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Ti čudoviti lignji, oziroma kalamari, povaljani v odišavljeni moki in na hitro ocvrti v vročem olju, so nekaj najboljšega! Pripravijo se hitro, enostavno in če upoštevaš moje nasvete, vedno čudovito uspejo. Posoli jih čisto pred postrežbo in uživaj v malih grižljajih božanskosti, postrezi pa jih z rezino limone ali limete, s kosom kruha in veliko skledo najljubše solate.


Ingredients

Scale

500 g svežih ali odmrznjenih lignjev
5 zvrhanih žlic moke
1 žlica Kotányi pisanega popra s koriandrom, papriko in čilijem (ali mešanica popra in čilija ali mlete paprike)
1 žlička soli
približno 0,5 l sončničnega ali repičnega olja


Instructions

  1. Priprava lignjev: Lignje po potrebi splakni pod tekočo vodo, osuši s kuhinjsko brisačo in nareži na kolute.
  2. Mokanje in peka: V plitkem krožniku zmešaj moko in mešanico popra in premešaj. Posamezne koščke lignjev pomokaj v mešanici, nato otresi in previdno v večih rundah – ne peci vseh na enkrat, saj se bodo potem zaradi pomanjkanja prostora kuhali in ne pekli – prenesi v vroče olje. Peci dobrih pet minut na eni in pet minut na drugi strani, da se zlato obarvajo. Pečene prenesi na krožnik, obložen s kuhinjskim prtičem, da odteče odvečno olje.
  3. Serviranje: Postrezi z limoninimi ali limetinimi krhlji ter pred postrežbo posoli z grobo soljo.

Notes

Uporabi sveže lignje, lahko pa uporabiš tudi zamrznjene. Te odtajaj v hladilniku čez noč ali pa v skledi mrzle vode.

Uporabi katero koli moko, jaz največkrat kar pirino polnozrnato.

Če Kotányi pisanega popra s koriandrom, papriko in čilijem nimaš, uporabi poljubno razmerje popra in čilija in/ali mlete paprike.

Da bodo imeli vsi lepo skorjico je pomembno, da vsak kos lignja pomokaš individualno, da jih otreseš odvečne moke in da jih pečeš v več rundah, da se ti ob gužvanju namesto, da bi se cvrli, ne bodo kuhali.

Pečene lignje posoli šele tik pred postrežbo, da ti med peko lignji ne bodo špricali.

Za crvrtje priporočam repično ali sončnično olje.

Ti lignji so najboljši še topli servirani takoj, zato priprave vnaprej ne priporočam.