Školjke na rdeče

0 comments

Školjke na rdeče

Kakšni okusi! Njam! Ta jed je odlična s kosom svežega kruha – privošči si ajdov kruh z orehi, koruzni kruh ali pa bageto. Za pripravo lahko uporabiš zamrznjene ali sveže dagnje. Če uporabiš sveže dagnje, skuhaj le tesno zaprte, pojej pa le tiste, ki se med kuho odprejo, ostale zavrzi.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 500 g dagenj
  • 200 g gamberov
  • 1/4 čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1/2 žličke suhega origana
  • sol
  • poper
  • 1 pest česnjevih ali 1 velik paradižnik
  • 2 dcl belega vina
  • 3 dcl paradižnikove kaše
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • 1 žlička limoninega soka
  • 1 žlica drobtin

Školjke na rdeče

Brusketa z gvakamole omako in popraženimi gamberi

PRIPRAVA

V veliki kozici s pokrovom segrej olje in na njem postekleni (naj postane prozorna in mehka, a naj se ne obarva) sesekljano čebulo. Potem dodaj sesekljana ali naribana stroka česna in praži še toliko časa, da česen zadiši – približno minuto.

V kozico potem daj dagnje in gambere (tokrat sem uporabila zamrznjene gambere in kuhane ter hitro zamrznjene polovičke dagenj, dobiš jih v E’Leclercu).

Školjke na rdeče

Zalij z vinom in kuhaj toliko časa, da se tekočina malo ukuha – približno 5-10 minut, kozico imej v tem času ves čas pokrito.

Školjke na rdeče

V kozico po desetih minutah dodaj na kocke narezan paradižnik, origano, ščepec soli in nekaj obratov popra ter paradižnikovo kašo ter premešaj in spet pokrij, tokrat za približno 3 minute.

Školjke na rdeče

Omako poskusi in dosoli, če je potrebno. Pokapaj z limoninim sokom, dodaj sesekljan peteršilj in drobtine in premešaj. Kuhaj še minuto ali dve, tokrat odkrito.

Razdeli na porcije, okrasi s svežim peteršiljem in takoj postrezi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.