Školjke na rdečo buzaro oz. školjke v paradižnikovo-vinski omaki

0 comments

Kakšna poslastica! Ta neverjetno okusna morska jed je enostavno nepozabna. Pripravi se jo nadvse enostavno in hitro, s kosom kruha, s katero pomažeš vso tisto neverjetno omako, pa je odlično kosilo ali večerja. Za pripravo lahko uporabiš zamrznjene ali sveže dagnje oz. klapavice, priprava pa je z upoštevanjem nekaj enostavnih pravil popolnoma varna.

Naj se takoj lotim najbolj perečega vprašanja priprave školjk. Čeprav se nekateri bojijo priprave svežih školjk, so pravila varne priprave školjk nadvse enostavna:

 • Osnovno pravilo je: kuhat daš le tesno zaprte školjke, poješ pa le tiste, ki so se med kuho odprle.
 • Drugo zelo pomembno pravilo je, da jih je najbolje uporabiti na dan nakupa.
 • Ko jih prineseš domov iz trgovine, jih čim hitreje daj v hladilnik. Torej namig – na dan nakupa školjk, se po nakupu raje ne ustavljaj še na kavici.
 • Še zadnje pravilo, ki ga upoštevaj je, da jih ob začetku priprave imej v zelo hladni vodi, lahko ji dodaš še kakšno kocko ledu.

Trik je namreč v tem, da morajo biti školjke, ki jih kupiš, še žive. In žive so tiste, ki so tesno zaprte v svoji lupini. Odprte se namreč hitro začnejo kvariti. Pred samo pripravo se nekatere, če je v sobi toplo, začnejo odpirati. Če jih daš v hladno vodo ali pa jih potapkaš po lupini in se lahko zaprejo, so te tudi še ok. Torej, ko upoštevaš ta pravila, se ti resnično ni treba bati. Lahko pa kupiš tudi zamrznjene školjke, ki so vakumsko pakirane in že kuhane, ponavadi le s polovično lupino. Jaz sem jih včasih, ko sveže niso bile tako lahko dostopne, velikokrat kupovala. So pa vendarle malo dražje.

Školjke, tudi že očiščene, niso več takšen nemogoč nakup. Seveda niso ves čas na razpolago, ko pa so, pa jih le vzemi. Školjke jaz vedno kupim v Leclercu v Ljubljani (ker mi je najbližje in vse morsko kupim vedno tam), tam sem včasih kupovala tudi zamrznjene. Sem pa školjke opazila tudi že v Lidlu in Mercatorju. Seveda jih lahko kupiš tudi v ribarnici.

Poglejva sedaj, zakaj se sploh splača pripravit tole morsko poslastico. Glavni in najpomembnejši razlog je, da so školjke neverjetno odlične! Pozabi na mit, da so školjke spužvaste ali gumijaste. Če so take, so narobe pripravljene. Premalo kuhane in preveč kuhane res niso okusne. Pravzaprav to velja za večino hrane, zato školjke zato res niso nič posebnega. Ko se kopajo v čudoviti paradižnikovo-vinski omaki, so božanske. Morda je eden najbolj magičnih momentov pri jedi prav namakanje kruha v to božansko omako. Zato le pazi, da poleg postrežeš s svojim ljubim svežim kruhom, kajti obljubim ti, da ne bo ostala niti kapljica omake. Tako zelo zelo dobra je. Jaz vedno poleg postrežem še z veliko skledo solate in verjemi je, da je ta jed vedno ena najboljših v tistem tednu!

Školjke pa niso le odlične, so tudi zdrave in poceni, pa še njihovo gojenje ne obremenjuje morskega okolja:

 • So odličen vir nenasičenih maščobnih kislin omega 3, bogate pa so tudi z vitaminom B1, beljakovinami in minerali.
 • Ponavadi dobiš v enem pakiranju kilo in pol školjk, pakirane so vakumsko v večji beli embalaži s prozornim pokrovom. Največkat so že očiščene in pred pripravo ne potrebujejo veliko pozornosti (več v nadaljevanju). Tako pakiranje te bo (sedaj po vsesplošni podražitvi malo več) stalo približno 4 evre. Več let so bile pol te cene. Velja pa pripomniti, da je to pakiranje dovolj za dva res lačna ali za štiri predjedi.
 • Naše slovenske primorske školjke, od koder največkrat prihajajo školjke iz naših trgovin, rastejo torej v čistem morju, zato so resnično varne. Pa še ne potujejo daleč do naših krožnikov. Poleg tega so školjke prijazne do morskega okolja, ne potrebujejo veliko prostora, pa še enostavno jih je gojiti.

Preden pogledava, kako hitro in enostavno se školjke na rdečo buzaro pripravijo, pa še nekaj odličnih morskih oz. ribjih idej:

Še več idej za odlične ribje oz. morsko razvajanje najdi pod oznako ribe.

Priprava školjk na rdečo buzaro – obstaja tudi bela, kjer seveda ne uporabiš paradižnika – je enostavna, hitra in velik užitek, saj tudi že med kuho neverjetno diši. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej predpripravi školjke. Najboljše je, da jih uporabiš na dan nakupa, kak dan v najbolj hladnem delu hladilnika pa tudi ne škodi. Jaz školjke po odprtju iz embalaže vedni dam v zelo hladno vodo. Za tokratno fotkanje sem vodi dodala še nekaj ledenih kock.

Ker so bile zelo čistke, kar tudi so večinoma zadnje čase, ko jih kupim, jih nisem dolgo čistila. Školjke sem pod mrzlo vodo le splaknila in jim odstranila laske (samo nekatere so jih še imele, odstranjevanje pa niti ni najbolj nujno) in jih prestavila v svežo hladno vodo. Pri dveh sem z nožem odstranila mini školjko, ki se rada pride na klapavice, kar pa s potegom s prsti ni šlo dol, sem pa enostavno pustila. Tudi med kuho to ne odpade s školjk. Pomembno, tiste, ki so bile odprte ali polomljene, sem zavrgla. Najpomembnejše je torej, da jih namočiš v zelo hladni vodi, in polomljene ali odprte zavržeš. Nato so me tako pripravljene školjke do uporabe počakale, torej v hladni vodi in pri koritu (ne čisto pri štedilniku).

Nato sem se lotila priprave aromatične omake za školjke. Potrebuješ nekaj čisto standardnih sestavin.

Najprej zmehčaš čebulo, dodaš česen, paradižnik, origano, vino ter kašo in peteršilj in čudovita posteljica za školjke je pripravljena.

Dodaš še školjke, premešaš, pokriješ za približno 10 minut, dokler se školjke ne odprejo, in to je celotna znanost.

Enostavno, hitro in tako zelo zelo dobro!

Školjke postrezi s kruhom in s solato, lahko pa tudi s testeninami.

Veš, kaj je morda celo najboljši del te jedi? Božanska omaka, ki jo moraš nujno do zadnje kapljice pomazati z najljubšim kruhom. Njam!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Školjke na rdečo buzaro oz. školjke v paradižnikovo-vinski omaki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Kakšna poslastica! Ta neverjetno okusna morska jed je enostavno nepozabna. Pripravi se jo nadvse enostavno in hitro, s kosom kruha, s katero pomažeš vso tisto neverjetno omako, pa je odlično kosilo ali večerja. Za pripravo lahko uporabiš zamrznjene ali sveže dagnje oz. klapavice, priprava pa je z upoštevanjem nekaj enostavnih pravil popolnoma varna.


Ingredients

Scale
 • 1500 g svežih (ali zamrznjenih) školjk klapavic oz. dagenj
 • 2 žlici (olivnega) olja
 • 1 manjša sesekljana čebula
 • 4 stroki naribanega česna
 • 1 dcl belega vina
 • 3 dcl paradižnikove kaše
 • 2 sveža paradižnika (neobvezno)
 • 1/2 žličke origana
 • šopek svežega peteršilja
 • poper po okusu
 • limonini krhlji za postrežbo

Instructions

 1. Pripravi školjke: Školjke vzemi iz vakumsko pakirane embalaže in takoj prenesi v zelo hladno vodo. Po želji (če je res toplo v kuhinji) dodaj nekaj ledenih kock. Pripravi še eno skledo mrzle vode. Vsako posamezno školjko splakni pod tekočo hladno vodo in po želji odstrani morebitne laske. Le primi jih in potegni, pa se bodo odtrgale. Če je na školjki kakšna manjša školjka, jo previdno odstrani z nožem. Če karkoli je že prijeto na školjko, ne gre enostavno dol, pusti, saj se tudi med kuho ne bo odstranilo. Če je školjka tudi po namakanju v hladni vodi odprta, jo zavrzi, zavrzi tudi polomljene. Delaj hitro, da jih toplota tvojih rok ne bo premamila, da bi se odprle. Vsako posamezno školjko nato daj v drugo skledo z hladno vodo. Tam naj te počakajo do uporabe.
 2. Pripravi omako: V velikem loncu segrej olje in na segretem zmehčaj čebulo, nato dodaj česen. Premešaj in kuhaj še kakšno minuto. Dodaj na kockice narezan svež paradižnik, nato pa še origano in vino. Premešaj in počakaj, da se vino ukuha (da ne bo več tekočine). Dodaj paradižnikovo kašo, večino sesekljanega peteršilja in premešaj. Po okusu dodaj še malo popra. Ko tekočina zavre, iz vode poberi školjke in jih dodaj v aromatično omako. Dobro premešaj in lonec pokrij. Kuhaj približno 10 minut, vmes lonec 2x pretresi. Ko se školjke odprejo, so kuhane. Ne kuhaj predolgo, ker se bodo potem čisto skrčile.
 3. Postrezi: Školjke z omako serviraj, dodaj rezino limone, ki si jo lahko posamezni jedci pokapajo čez školjke, potresi še s preostalim sesekljanim peteršiljem in postrezi. Poleg odlično sodi kruh, s katerim pomaži omako do zadnje kapljice ter velika skleda solate.

Notes

Uporabi sveže ali zamrznjene školjke.

Če svežega paradižnika nimaš, ga enostavno izpusti.

Belo vino ni nujno, pusti pa čudovit okus in aromo. Brez skrbi, med ukuhavanjem vina ves alkohol izpari.

Če svežega peteršilja nimaš je dobra alternativa rožmarin.

Ko školjke v omaki pripraviš za k testeninam, lahko dodaš še žlico drobtin, da dobiš malenkost bolj gosto omako. Drobtine umešaj preden dodaš školjke.

Po želji lahko dodaš še predhodno kuhane gambere.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen aprila 2015, v aprilu 202 pa sem fotografije osvežila in izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.