Odličen pečen sladki krompir

1 comment

Če še ne veš, kako fantastičen je pečen sladki krompir, je sedaj čas, da izveš. Je čudovita spremljava kateri koli glavni jedi, lahko pa ga imaš tudi kar za glavno jed s svojo najljubšo pomako ali skledo solate. Pred peko v pečici ga pokapaj z oljem in odišavi z začimbami. Jap, ne le, da je ta krompir odličnega okusa, še dober je zate.

Sladki krompir nima dosti veze z navadnim krompirjem, pa čeprav imata isto ime. Skupno jima je le to, da ju lahko pripravimo na enake načine. Sladki krompir je zelo zdrav zate. Krepi imunski sistem, saj je obogaten z vitamini A, B, C in D, pohvali pa se tudi z nizkim glikemičnim indeksom, zato ga uživajo tudi diabetiki, radi pa ga imajo tudi tisti, ki pazijo na kalorije. Sladki krompir sodi med zelenjavo, navadni krompir je pa škrobnato živilo. Če te zanima še več, si preberi blog zapis Sladki krompir.

Ta recept predstavlja pripravo pečenega sladkega krompirja v pečici, sladki krompir pa je odličen tudi v drugih receptih, recimo v prilogah, kot so pireji, njoki … ter v juhah, solatah, celo sladicah:

Še več receptov z uporabo sladkega krompirja najdi pod oznako Sladki krompir.

Obožujem sladki krompir in vem, da bo tebi tudi všeč. Te zanima, kakšnega okusa je? Vsekakor je slajši od navadnega krompirja, vendar je treba upoštevati, da sladki krompir sploh ni krompir in je primerjava nesmiselna. Če sladki krompir pripraviš na pravi način in pravilno skombiniraš ter ob tem ne pričakuješ, da bo enakega okusa kot navadni krompir, že zmagaš.

Pa še ena večjih razlik med krompirjem in sladkim krompirjem? Sladki je dosti bolj trd in ga je težje lupiti in rezati. Se pa skuha in speče dosti hitreje od navadnega.

Pečeni krompir lahko postrežeš samega ali pa kot prilogo. Pečen sladki krompir bo odličen z:

Priprava pečenega krompirja v pečici je res enostavna.

Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Poleg olja, soli in popra lahko uporabiš veliko različnih začimb. Uporabi sladko papriko, čili, kajenski poper, malo cimeta, mlet česen … Super je tudi z dišavnicami – rožmarinom, žajbljem, peteršiljem, timijanom.

Pečen sladki krompir ti ni treba lupiti, če je lupina lepa. Le dobro jo umij pod tekočo vodo. Če vidiš kakšne male črne ali rjave pike, te odstrani. Nato pa krompir previdno nareži – pozor, sladki krompir je bolj trd od navadnega, zato pazljivo.

Narezan krompir pokapaj z oljem in potresi z začimbami in/ali dišavnicami – rožmarin, timijan dodaj pred peko, nežne dižavnice, kot je peteršilj, pa po peki.

Odišavljen krompir razporedi na pekač – naj bo v enem sloju, da se bo pekel in ne le kuhal oziroma dušil. Zadnjih nekaj minut ga peci pod žarom, da dobi še več barve.

Pečen sladki krompir je najboljši svež, zato ga postrezi takoj. Joj, je dober!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odličen pečen sladki krompir


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Author: Barbara
  • Total Time: 50 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Če še ne veš, kako fantastičen je pečen sladki krompir, je sedaj čas, da izveš. Je čudovita spremljava kateri koli glavni jedi, lahko pa ga imaš tudi kar za glavno jed s svojo najljubšo pomako ali skledo solate. Pred peko v pečici ga pokapaj z oljem in odišavi z začimbami. Jap, ne le, da je ta krompir odličnega okusa, še dober je zate.


Ingredients

Scale

2 srednje velika sladka krompirja
2 žlici (olivnega) olja
1 žlička Kotányi mlete sladke paprike (glej možnosti v Notes)
1/2 žličke soli
1/4 žličke popra
svež peteršilj (glej možnosti v Notes)


Instructions

  1. Umij: Pečen sladki krompir ti ni treba lupiti, če je lupina lepa. Le dobro jo umij pod tekočo vodo. Če vidiš kakšne male črne ali rjave pike, te odstrani.
  2. Nareži: Krompir previdno nareži – pozor, sladki krompir je bolj trd od navadnega, zato pazljivo – na rezine.
  3. Začini: Rezine prenesi v skledo, krompir pokapaj z oljem in potresi z mleto papriko, soljo in poprom. Premešaj kar s čistimi rokami.
  4. Speci: Krompir prenesi na pekač, obložen s papirjem za peko. Rezine razporedi v en sloj, da se bo krompir pekel in ne le kuhal oziroma dušil. Tako razporejen dobi tudi več barve. Pekač za približno 30 minut postavi v pečico, ogreto na 200°C. Potem preveri, če je mehak. Nato pekač postavi pod žar na 220°C za približno 5-10 minut, da dobi barvo. Pazi, da se ti ne zažge!
  5. Postrezi: Krompir serviraj, po želji okrasi s svežim peteršiljem in takoj postrezi.

Notes

Poleg olja, soli in popra lahko uporabiš veliko različnih začimb. Uporabi sladko papriko, čili, kajenski poper, malo cimeta, mlet česen … Super je tudi z dišavnicami – rožmarinom, žajbljem, peteršiljem, timijanom. Rrožmarin, timijan dodaj pred peko, nežne dižavnice, kot je peteršilj, pa po peki.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 40 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

One Comment

  1. Marjan Ledinek

    Super je.






Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.