Pečen fižol s pivom

, 3. Nov 2017 | No Comments

Kremna paradižnikova omaka polna mehkega fižola, ki dišiiii in pogreje tebe in vse, ki jim boš to čudovito jed predstavil/a. Pripraviš jo lahko tudi vnaprej in pred postrežbo le pogreješ, prav lepo se pa tudi zamrzne. Pečen fižol s pivom lahko postrežeš le s kruhom ali pa s pire krompirjem ali na rižu.

Ta recept pripravi večkrat to zimo – odlično te bo nasitila in prav lepo pogrela. Priprava je enostavna, pa še hitra – večino dela itak opravi pečica. In prav tega koraka nikar ne zanemari. Seveda je omaka s fižolom dobra že preden jo daš v pečico, a prav peka v pečici bo omako zgostila, spustili pa se bodo vsi sladki okusi iz paradižnika in jed bo kremasta, dišeča in slastna.

Jed lahko narediš s katerim koli fižolom – lahko tudi le z belim, le z rdečim ali le z belim. Izberi tistega, ki ga imaš na voljo in tistega, ki ti je všeč. Jaz sem uporabila že predhodno kuhanega, lahko pa svojega skuhaš tudi doma. Takole naredi: fižol čez noč namoči, potem pa vodo odlij ter dolij svežo. Dodaj še lovorjev list in morda še nekaj poprovih zrnc – fižola v tem koraku nikar ne soli, ker bo sol preprečila mehčanje fižolove kožice. Kuhan fižol odcedi in uporabi v receptu tako, kot je zapisano v nadaljevanju.

To jed nadvse izboljšaš s pivom, uporabi temnega, lahko pa tudi svetlega. In brez skrbi – alkohol se med kuho izloči, zato brez skrbi tudi, če to jed pripravljaš za otroke.

V pomoč pri pripravi naj ti bo tudi video, ki si ga lahko ogledaš v nadaljevanju. Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

OGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (1:17 min)

SESTAVINE (za 4 osebe)

  • 1 velika konzerva kuhanega rdečega fižola
  • 1 velika konzerva kuhanega belega fižola
  • 1 velika konzerva kuhanega rjavega fižola
  • 1 (rdeča) čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 velika konzerva sesekljanih pelatov
  • 1 dcl temnega piva
  • 1 žlic javorjevega sirupa
  • sol
  • poper
  • 1 žlička (olivnega) olja
  • 1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega rožmarina
  • peteršilj

PRIPRAVA

Fižol stresi v cedilo, splakni pod hladno vodo in dobro odcedi. Čebulo sesekljaj. Sesekljaj tudi česen in rožmarin.

V ponvi – idealno takšni, ki je primerna tudi za peko v pečici, drugače pa potem jed stresi v pekač – segrej olje. Na segretega stresi čebulo in kuhaj nekaj minut, da se čebula zmehča. Dodaj česen in rožmarin, malo posoli in popopraj ter kuhaj toliko časa, da česen zadiši.

Dodaj pelate in pivo in kuhaj toliko časa, da omaka zavre. Dodaj še javorjev sirup, še malo soli in popra, potem pa v paradižnikovo omako stresi še fižol in dobro premešaj.

Ponev pokrij s folijo za živila in peci v pečici, segreti na 200°c 30 minut, potem pa folijo previdno odstrani in peci še 15 minut.

Pečen fižol serviraj, po želji okrasi še z nekaj svežega sesekljanega peteršilja in postrezi. Postrezi s svežim kruhom – ajdov z orehi je odlična izbira, pire krompirjem ali na rižu.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply