Pečen fižol v paradižnikovi omaki s pivom

0 comments

Kremna paradižnikova omaka, obogatena s pivom in polna mehkega fižola, tako zelo diši in pogreje ter nasiti vse, ki bodo imeli to srečo, da jo bodo lahko poskusili. Jed lahko postrežeš s kruhom , pirejem, na rižu ali s polento. Pripraviš jo lahko vnaprej in pred postrežbo le pogreješ, prav lepo se pa tudi zamrzne.

To jed pripravi večkrat to zimo – odlično te bo nasitila in prav lepo pogrela. Priprava je enostavna, pa še hitra – večino dela itak opravi pečica. Če nimaš časa, lahko del s peko preskočiš, a prav cmarjenje v pečici poskrbi, da se okusi iz paradižnika skupaj z začimbami spremenijo v omako božanskega okusa, pa še zgosti se. Tako je omaka kremasta, dišeča in slastna.

Jed lahko narediš s katerim koli fižolom – lahko tudi le z belim, le z rdečim ali le z rjavim. Izberi tistega, ki ga imaš na voljo in tistega, ki ti je všeč. Jaz sem uporabila že predhodno kuhanega, lahko pa fižol skuhaš tudi doma. Takole naredi: fižol čez noč namoči, potem pa vodo odlij ter dolij svežo. Dodaj še lovorjev list in morda še nekaj poprovih zrnc – fižola v tem koraku nikar ne soli, ker bo sol preprečila mehčanje fižolove kožice. Kuhan fižol odcedi in uporabi v receptu tako, kot je zapisano v nadaljevanju.

To jed nadvse izboljšaš s pivom, uporabi temnega, lahko pa tudi svetlega. In brez skrbi – alkohol se med kuho izloči, zato brez skrbi tudi, če to jed pripravljaš za otroke.

Priprava je enostavna, saj večino dela opravi pečica. Potrebuješ naslednje sestavine.

Najprej pripraviš dišavno osnovo, nato pa dodaš še paradižnike in pivo.

Dodaš še fižol in omako zavreš, nato pa ponev pokriješ s folijo in postaviš v ogreto pečico.

Nato še 15 minut pečeš brez folije. In dobiš eno najboljših jedi s fižolom!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pečen fižol v paradižnikovi omaki s pivom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 1 ura
  • Yield: za 2-4 osebe 1x

Description

Kremna paradižnikova omaka, obogatena s pivom in polna mehkega fižola, tako zelo diši in pogreje ter nasiti vse, ki bodo imeli to srečo, da jo bodo lahko poskusili. Jed lahko postrežeš s kruhom, pirejem, na rižu ali s polento. Pripraviš jo lahko vnaprej in pred postrežbo le pogreješ, prav lepo se pa tudi zamrzne.


Ingredients

Scale

1 žlica (olivnega) olja
1 (rdeča) čebula
2 stroka česna
1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega rožmarina
400 g sesekljanih pelatov (oz. 1 velika konzerva)
1 dcl temnega piva
400 g kuhanega rdečega fižola (oz. 1 velika konzerva)
400 g kuhanega belega fižola (oz. 1 velika konzerva)
400 g kuhanega rjavega fižola (oz. 1 velika konzerva)
1 žlica javorjevega sirupa
sol
poper
peteršilj


Instructions

  1. Pripravi sestavine: Fižol stresi v cedilo, splakni pod tekočo hladno vodo in dobro odcedi. Čebulo sesekljaj. Sesekljaj tudi česen in rožmarin.
  2. Pripravi omako: V ponvi – idealno takšni, ki je primerna tudi za peko v pečici, sicer pa jed kasneje stresi v pekač – segrej olje. Na segretem zmehčaj čebulo. Dodaj česen in rožmarin, malo posoli in popopraj ter kuhaj toliko časa, da česen zadiši. Dodaj pelate in pivo in kuhaj toliko časa, da omaka zavre. Dodaj še javorjev sirup, še malo soli in popra, potem pa v paradižnikovo omako stresi še fižol in dobro premešaj.
  3. Speci: Ponev pokrij z alu folijo in peci 30 minut v pečici, segreti na 200°C, potem pa folijo previdno odstrani in peci še 15 minut.
  4. Serviraj: Pečen fižol serviraj, po želji okrasi še z nekaj svežega sesekljanega peteršilja in postrezi. Postrezi s svežim kruhom, pire krompirjem, na rižu ali s polento.

Notes

Jed lahko narediš s katerim koli fižolom – lahko tudi le z belim, le z rdečim ali le z rjavim

To jed nadvse izboljšaš s pivom, uporabi temnega ali svetlega.  Alkohol se med kuho izloči, zato brez skrbi to jed pripraviš tudi za otroke.

Uporabi svež ali sušen rožmarin.

Uporabi paradižnikove pelate, sesekljane paradižnike ali enako količino nakockanega svežega paradižnika.

Če jo imaš, uporabi ponev, ki jo lahko kasneje daš tudi v pečico, sicer pa omako s fižolom pred peko prelij v ognjevarni pekač, ga pokrij z alu folijo in daj v pečico.

Postrezi s svežim kruhom, pire krompirjem, na rižu ali s polento.

To jed lahko pripraviš tudi vnaprej in pred postrežbo le pogreješ, prav lepo se pa tudi zamrzne.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 10 minut + 45 minut za peko

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2017, v decembru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.