Veganska mineštra bobiči

0 comments

Nikakor ne trdim, da so ti bobiči tisti originalni primorski oziroma istrski bobiči, a so dobri. Oh, kako dobri. Vegi bobiči so seveda pripravljeni brez mesa in primerni za vegetarijance in celo vegane. Zaradi gob so (skoraj) tako bogatega okusa, kot tisti pravi. In pripravljeni v 15-ih minutah!

Prave primorske bobiče sem jedla le enkrat. Tiste prave, seveda. Z mesom, krompirjem in kosom kruha. Bili so kremasti. Nasitni. Okusni. Škoda, da sem jih jedla v restavraciji, ker bi sicer želela repete. In repete. In repete. Sem že kdaj povedala, da obožujem juhe?

Tradicionalni bobiči so pripravljeni z mesom. Natančneje s prekajeno svinjino. Vsebovali naj bi tudi krompir, pa paradižnik, mlado koruzo in še nekaj sestavin. A med raziskovanjem sem prebrala, da tisti čisto pravi originalni istrski bobiči ne vsebujejo krompirja, pa sem takega pripravila tudi jaz. Naj pa bi bilo bobiči istrsko ime za koruzo.

Mojo različico bobičev lahko pripraviš v približno 15-ih minutah, a moraš zato uporabiti kuhan fižol in koruzo. Če imaš čas, pa lahko seveda uporabiš tudi suh fižol – skuhaj ga posebej – in mlado koruzo – to skuhaj v juhi, a kuhanje se bo seveda podaljšalo. Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in jo potem le počasi segreješ.

Današnji recept posvečam Domnovemu dedku Andreju, ki je bil velika iskrica v življenju vseh ljudi, ki smo ga poznali. Bil je prijazen, zabaven, iznajdljiv in zelo topel človek. Pogrešali ga bomo, ko bomo šli v Koper. A velik del dedija vsekakor še naprej živi v Domnu. ♡

Pozor: Če uporabiš brezglutensko moko, je ta recept primeren tudi ob brezglutenski dieti.

SESTAVINE (za 2 osebi)

 • 2 mali konzervi kuhanega rjavega fižola
 • 2 mali konzervi kuhane koruze
 • 1 pest češnjevcev (neobvezno, namesto njih lahko 1 žlička kisa)
 • 1l zelenjavne jušne osnove (ali jušne kocke in vrele vode)
 • 4 stroki česna
 • 1 velika žlica sušenih gob (neobvezno)
 • 200 g svežih (ali zamrznjenih) gob
 • 4 žlice olja
 • 1 zvrhana žlica moke
 • 1 žlička mlete sladke paprike
 • 1 žlička paradižnikovega koncentrata
 • sol
 • poper
 • peteršilj

PRIPRAVA

V kozici segrej jušno osnovo, potem pa vanjo stresi fižol in koruzo. V majhno skodelico daj suhe gobe in jih prelij z malo vroče vode.

Česen sesekljaj, sveže gobe pa nareži na rezance. Če imaš na razpolago češnjevce, te nareži na polovičke. Peteršilj sesekljaj.

V konvici segrej malo olja in na segretem pokuhaj sveže gobe. Ko spustijo vodo in se ta pokuha, gobe malo posoli in popopraj in posoli ter …

… stresi v kozico k fižolu in koruzi. Suhe gobe sesekljaj ter stresi v kozico, vodo v kateri so se namakale, pa prav tako – a pozor, usedline nikar.

V isti ponvici – ni je treba čistiti – segrej 3 žlice olja in na segretega stresi sesekljan česen, mleto papriko in paradižnikov koncentrat in na majhnem ognju kuhaj približno 2 minuti, da se česen zmehča, a ne obarva.

Malo posoli in popopraj, potem pa na segret česen stresi še moko in premešaj. Med nenehnim mešanjem kuhaj še nekaj minut, potem pa dobljeno zmes umešaj v kozico.

Mineštro kuhaj še 5 minut, da se zgosti. Potem pa jo poskusi in dosoli in dopopraj, če je potrebno.

V kozico umešaj še svež paradižnik ali žličko vinskega kisa in kuhaj še minuto, potem pa juho odstavi. Juho serviraj, okrasi s sesekljanim peteršiljem in postrezi.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.