Zelenjavna mineštra bobiči

0 comments

Ti bobiči so odlična zelenjavna različica tistih originalnih primorskih oziroma istrskih bobičev. Pripravljeni so v 15-ih minutah in je za razliko od klasike brez mesa in so tako primerni za vegetarijance in vegane. Namesto mesa so v receptu gobe, ki nudijo čudovito bogat okus. Ja, to je res fantastična mineštra!

Prave primorske bobiče z mesom, krompirjem in kosom kruha sem jedla le enkrat. Bili so kremasti. Nasitni. Okusni. Škoda, da sem jih jedla v restavraciji, ker bi sicer šla po repete. In repete. In repete. Sem že kdaj povedala, da obožujem juhe?

Tradicionalni bobiči so pripravljeni z mesom. Natančneje s prekajeno svinjino. Vsebovali naj bi tudi krompir, pa paradižnik, mlado koruzo in še nekaj sestavin. Med raziskovanjem sem prebrala, da tisti čisto pravi originalni istrski bobiči ne vsebujejo krompirja, pa sem take pripravila tudi jaz. Bobiči pa naj bi bila istrska beseda za koruzo. Za beljakovinski del obroka sem namesto mesa uporabila gobe, sveže in sušene. Seveda pa ti lahko uporabiš tudi le sveže, če sušenih nimaš.

Mojo različico bobičev lahko pripraviš v približno 15-ih minutah, seveda, če uporabiš že kuhan fižol in kuhano koruzo. Če imaš čas, uporabi suh fižol – skuhaj ga posebej – in mlado koruzo – to skuhaj v juhi, a kuhanje se bo seveda podaljšalo. Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in jo potem le počasi segreješ.

Današnji recept posvečam Domnovemu dedku Andreju, ki je bil velika iskrica v življenju vseh ljudi, ki smo ga poznali. Bil je prijazen, zabaven, iznajdljiv in zelo topel človek. Pogrešali ga bomo, vendar pa velik del dedija vsekakor še naprej živi v Domnu. ♡

Preden pogledava, kako se ti bobiči pripravijo, spodaj najdi nekaj odličnih receptov s pametno uporabo fižola:

Še več receptov s fižolom (tudi stročjim) najdi pod oznako fižol.

Priprava je neverjetno hitra in popolnoma enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR: V nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, na dnu strani pa najdi natančne količine in korake priprave.

Če imaš suhe gobe, te najprej namoči.

Nato pokuhaj sveže gobe in pripravi juho polno zelenjave.

Pripravi še podmet in ga …

… umešaj v juho.

Dodaj še paradižničke ALI žličko kisa in nekaj svežega peteršilja.

Kako enostavno in kako slastno!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelenjavna mineštra bobiči


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 15 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ti bobiči so odlična zelenjavna različica tistih originalnih primorskih oziroma istrskih bobičev. Pripravljeni so v 15-ih minutah in je za razliko od klasike brez mesa in so tako primerni za vegetarijance in vegane. Namesto mesa so v receptu gobe, ki nudijo čudovito bogat okus. Ja, to je res fantastična mineštra!


Ingredients

Scale

4 žlice olja
200 g svežih (ali zamrznjenih) gob
1 velika žlica sušenih gob (neobvezno)
4 stroki česna
1 l zelenjavne jušne osnove (ali jušne kocke in vrele vode)
2 mali ali 1 velika konzerva kuhanega rjavega fižola
2 mali ali 1 velika konzerva kuhane koruze
1 zvrhana žlica moke
1 žlička mlete sladke paprike Kotányi
1 žlička paradižnikovega koncentrata
1 pest češnjevih paradižnikov (neobvezno, namesto njih lahko 1 žlička kisa)
svež peteršilj za okras


Instructions

  1. Suhe gobe: Če imaš suhe gobe, jih prelij z vrelo vodo. Ko se zmehčajo, jih sesekljaj, a prihrani vodo, v kateri so se namakale.
  2. Začni: V kozici segrej žlico olja in na segretem pokuhaj sveže gobe. Ko spustijo vodo in se ta pokuha, gobe malo posoli in popopraj. Dodaj splaknjen fižol in koruzo ter dolij jušno osnovo.  Umešaj še sesekljane namočene suhe gobe in večino vode, v kateri so se gobe namakale. Pazi, da ne dodaš usedline. Kuhaj nekaj minut, da se vse lepo segreje.
  3. Podmet: Medtem v ponvici segrej 3 žlice olja, nato pa dodaj sesekljan česen, mleto papriko in paradižnikov koncentrat ter na majhnem ognju kuhaj približno 2 minuti, da se česen zmehča, a ne obarva. Malo posoli in popopraj, potem pa na zmehčan česen stresi še moko in premešaj. Med nenehnim mešanjem kuhaj še nekaj minut, nato pa dobljeno zmes umešaj v kozico k zelenjavi.
  4. Dokončaj: Mineštro kuhaj še 5 minut, da se zgosti, nato pa poskusi in popopraj ter po potrebi dosoli. Dodaj še svež paradižnik ali žličko kisa in kuhaj še minuto, nato pa mineštro odstavi. Serviraj jo, jo okrasi s sesekljanim peteršiljem in postrezi s kosom kruha.

Notes

Uporabi sveže ali zamrznjene gobe. Če imaš na razpolago sušene gobe, jih le uporabi.

Za hitro pripravo uporabi kar že kuhan fižol in koruzo, lahko pa fižol skuhaš posebej in nato dodaj v mineštro. Če uporabiš svežo koruzo, ki jo dodaj pred podmetom, po potrebi podaljšaj čas kuhanja.

Če svežega paradižnika nimaš, za svežino uporabi kar žličko kisa.

Juha se čudovito pogreje, zato jo lahko pripraviš tudi vnaprej. Zaradi gob pa zamrzovanja ne priporočam.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 10 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2017, v maju 2023 pa sem osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.