Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelenjavna mineštra bobiči


  • Author: Barbara
  • Total Time: 15 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ti bobiči niso tisti originalni primorski oziroma istrski bobiči, a so dobri. Oh, kako so dobri! Ti zelenjavni bobiči, pripravljeni v 15-ih minutah, so pripravljeni brez mesa in so primerni za vegetarijance in vegane. Namesto mesa so v receptu gobe in nudijo čudovito bogat okus. Ja, to je res odlična mineštra!


Ingredients

Scale

4 žlice olja
200 g svežih (ali zamrznjenih) gob
1 velika žlica sušenih gob (neobvezno)
4 stroki česna
1 l zelenjavne jušne osnove (ali jušne kocke in vrele vode)
2 mali ali 1 velika konzerva kuhanega rjavega fižola
2 mali ali 1 velika konzerva kuhane koruze
1 zvrhana žlica moke
1 žlička mlete sladke paprike Kotányi
1 žlička paradižnikovega koncentrata
1 zvrhana žlica moke
1 pest češnjevcev (neobvezno, namesto njih lahko 1 žlička kisa)


Instructions

  1. Suhe gobe: Če imaš suhe gobe, jih daj v šalčko in prelij z vrelo vodo. Ko se zmehčajo, jih sesekljaj in prihrani vodo, v kateri so se namakale.
  2. Začni: V konvici segrej žlico olja in na segretem pokuhaj sveže gobe. Ko spustijo vodo in se ta pokuha, gobe malo posoli in popopraj. Dolij jušno osnovo ter dodaj splaknjen fižol in koruzo. Umešaj še sesekljane namočene suhe gobe in večino vode, v kateri so se gobe namakale. Pazi, da ne dodaš usedline. Kuhaj nekaj minut, da se vse lepo segreje.
  3. Podmet: Medtem v ponvici segrej 3 žlice olja, nato pa dodaj sesekljan česen, mleto papriko in paradižnikov koncentrat ter na majhnem ognju kuhaj približno 2 minuti, da se česen zmehča, a ne obarva. Malo posoli in popopraj, potem pa na zmehčan česen stresi še moko in premešaj. Med nenehnim mešanjem kuhaj še nekaj minut, nato pa dobljeno zmes umešaj v kozico k zelenjavi.
  4. Dokončaj: Mineštro kuhaj še 5 minut, da se zgosti, nato pa poskusi in popopraj ter po potrebi dosoli. Dodaj še svež paradižnik ali žličko kisa in kuhaj še minuto, nato pa mineštro odstavi. Serviraj jo, jo okrasi s sesekljanim peteršiljem in postrezi s kosom kruha.

Notes

Uporabi sveže ali zamrznjene gobe. Če imaš na razpolago katere koli sušene gobe jih le uporabi.

Za hitro pripravo uporabi kar že kuhan fižol in koruzo, lahko pa fižol skuhaš posebej in nato dodaj v mineštro. Če uporabiš svežo koruzo, ki jo dodaj pred podmetom, po potrebi podaljšaj čas kuhanja.

Če svežega paradižnika nimaš, za svežino uporabi kar žličko kisa.

Juha se čudovito pogreje, zato jo lahko pripraviš tudi vnaprej. Zaradi gob pa zamrzovanja ne priporočam.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 10 minut