Nadgrajena klasična fižolova juha

0 comments

Čas je, da nadgradiš svojo klasično fižolovo juho. Še vedno potrebuješ fižol, čebulo, česen in lovorjev list, poleg tega pa še nekaj rdečega vina, malo paradižnikove mezge, rožmarina in timijana. Po želji lahko seveda v tej poslastici skuhaš še nekaj testenin ali pa juho postrezi kar s kosom kruha. Oh, kako diši, kako je dobra in kako je enostavna!

Zakaj bi ves čas jedli enako?! Dejstvo, da nekateri jedo ves čas eno in isto, me res bega in ne vem, kako se ljudje ne naveličajo. Najbrž bi jaz kar nehala jest, ker bi me enolično prehranjevanje neverjetno dolgočasilo. Če se z mano vsaj malo strinjaš, je čas, da poskusiš tole nadgrajeno fižolovo juho, ki je božanska!

Klasična fižolova juha, oziroma pašta fižol, če vanjo ukuhaš še malo testenin, je že dobra in nujno je, da se ta recept obdrži. Zdi pa se mi tudi, da je čas, da jo nadgradimo z več dišavnicami – suhimi ali svežimi – z nekaj rdečega vina – lahko ga nadomestiš z vinskim kisom – s paradižnikom – kašo in v sezoni še s svežim paradižnikom –  in z neverjetno enostavno tehniko pasiranja, da se znebimo prežiganja.

Od klasične fižolove juhe se ta razlikuje v:

 1. Dišavnicah – poleg lovorjevega lista, ki je v vseh fižolovih zadevicah res čudovit, v to juho dodava še timijan, rožmarin in na koncu za svežino še peteršilj. Če oz. ko svežih dišavnic nimaš, uporabiš kar sušene.
 2. Rdečem vinu – klasično fižolovo juho na koncu ponavadi osvežimo z žličko vinskega kisa, če želiš, pa to nadgrajeno različico obogati raje z rdečim vinom. Rdeče vino, ki ga dodaš ob kuhi, pusti neverjetno aromo, okus pa je neverjeten.
 3. Paradižnikih – v klasično fižolovo juho dodamo žlico paradižnikovega koncentrata, v najino pa dodaj še malo paradižnikove kaše in če so v sezoni, še svež paradižnik, ki juho lepo osveži.
 4. Pasiranju – Da juho zgostiva, kar je skoraj nujno, da ne jemo le vode, v kateri plava fižol, uporabiva tehniko pasiranja. Iz juhe na koncu vzameva dve zajemalki juhe in jo s paličnim mešalnikom spasirava, nato pa to gosto zmes umešava nazaj v juho, ki jo zgosti. Tako zelo enostavno in tako zelo učinkovito.

Tako, kot v navadno pašto fižol, lahko tudi v tej juhci ukuhaš testenine, da narediš juho še bolj nasitno. Nekuhane manjše testenine v juho stresi pred pasiranjem, da se bodo lažje skuhale.

Pa še dobra novica za vse, ki obroke pripravljate vnaprej – ta juha se lepo pogreje, zato je lahko pripraviš tudi vnaprej, oziroma več, da v njej uživaš večkrat.

Preden pogledava, kako to juhco pripraviva, pa si poglej še nekaj idej za res dobre nadgrajene klasike:

Še več idej za juhe in enolončnice najdi pod oznako Juhe.

Priprava te nadgrajene klasične fižolove juhe res ni zapletene. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej zmehčava aromatične sestavine (začimbe in česen ter čebulo), dodamo fižol, paradižnik in vino ter dolijeva jušno osnovo.

Nato juhco malo pokuhava ter jo na koncu še spasirava.

Ta juha je tako presenetljiva in tako zelo dobra. Pravi maksi okusi tiste klasične. Moraš jo poskusit!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Nadgrajena klasična fižolova juha


 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Čas je, da nadgradiš svojo klasično fižolovo juho. Še vedno potrebuješ fižol, čebulo, česen in lovorjev list, poleg tega pa še nekaj rdečega vina, malo paradižnikove mezge, rožmarina in timijana. Po želji lahko seveda v tej poslastici skuhaš še nekaj testenin ali pa juho postrezi kar s kosom kruha. Oh, kako diši, kako je dobra in kako je enostavna!


Ingredients

Scale

2 žlici (olivnega) olja
1/2 čebule
2 stroka česna
1 vejica rožmarina (ali 1/2 žličke sušenega)
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 dl paradižnikove kaše

4 vejice timijana (ali 1 žlička sušenega)
1 pest svežega češnjevega paradižnika ali 1 veliki paradižnik (neobvezno)
2 žlici rdečega vina (in/ali 1 žlica vinskega kisa)
250 g kuhanega fižola
1 lovorjev list
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
1 šopek svežega peteršilja (ali 1 žlička sušenega)


Instructions

 1. Začetek: V večji kozici segrej olje in na njem zmehčaj sesekljano čebulo. Dodaj sesekljan česen, paradižnikov koncentrat in sesekljan rožmarin ter premešaj.
 2. Nadaljevanje: Dodaj kuhan fižol, paradižnikovo kašo, lovorjev list, timijan in vino ter jušno osnovo, dobro premešaj in kuhaj približno 15 minut. Če želiš dodati testenine, jih dodaj sedaj.
 3. Dokončaj: Iz juhe najprej NUJNO vzemi lovorjev list, nato pa dve zajemalki juhe prenesi v posodo za pasiranje, kamor po želji dodaj še nekaj peteršilja in zmiksaj. To gosto zmes nato vlij nazaj v juho, premešaj in poskusi. Dodaj svež paradižnik, popopraj in po potrebi še dosoli.
 4. Postrezi: Juho postrezi v skodelice ali na krožnik, po želji še popopraj in okrasi še z nekaj svežega peteršilja in postrezi s kosom kruha.

Notes

Uporabi že kuhan fižol, lahko pa ga skuhaš tudi z nule. Suh fižol čez noč namoči (ok je tudi 1 uro v mlačni vodi), nato vodo odlij in skuhaj s svežo vodo. Trajalo bo približno 30-45 minut.

Če svežih dišavnic (timijan, rožmarin, peteršilj) nimaš, uporabi sušene.

Če rdečega vina nimaš, dodaj vinski kis – žlica kisa bo dovolj.

Izven sezone paradižnika uporabi le paradižnikovo kašo ali pa dodaj le kis, saj je nujen, da juho osvežiš.

Za zgoščevanje juhe uporabi tehniko pasiranja – del juhe s peteršiljem spasiraj posebej ali pa kar v kozici.

Če želiš narediti juho še bolj nasitno, pred pasiranjem vanjo stresi manjše testenine, da se skuhajo.

Juho lahko pripraviš tudi za vnaprej, saj se prav lepo pogreje.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v oktobru 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.