Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Nadgrajena klasična fižolova juha


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 15 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Čas je, da nadgradiš svojo klasično fižolovo juho. Še vedno potrebuješ fižol, čebulo, česen in lovorjev list, poleg tega pa še nekaj rdečega vina, malo paradižnikove mezge, rožmarina in timijana. Po želji lahko seveda v tej poslastici skuhaš še nekaj testenin ali pa juho postrezi kar s kosom kruha. Oh, kako diši, kako je dobra in kako je enostavna!


Ingredients

Scale

2 žlici (olivnega) olja
1/2 čebule
2 stroka česna
1 vejica rožmarina (ali 1/2 žličke sušenega)
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 dl paradižnikove kaše

4 vejice timijana (ali 1 žlička sušenega)
1 pest svežega češnjevega paradižnika ali 1 veliki paradižnik (neobvezno)
2 žlici rdečega vina (in/ali 1 žlica vinskega kisa)
250 g kuhanega fižola
1 lovorjev list
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
1 šopek svežega peteršilja (ali 1 žlička sušenega)


Instructions

  1. Začetek: V večji kozici segrej olje in na njem zmehčaj sesekljano čebulo. Dodaj sesekljan česen, paradižnikov koncentrat in sesekljan rožmarin ter premešaj.
  2. Nadaljevanje: Dodaj kuhan fižol, paradižnikovo kašo, lovorjev list, timijan in vino ter jušno osnovo, dobro premešaj in kuhaj približno 15 minut. Če želiš dodati testenine, jih dodaj sedaj.
  3. Dokončaj: Iz juhe najprej NUJNO vzemi lovorjev list, nato pa dve zajemalki juhe prenesi v posodo za pasiranje, kamor po želji dodaj še nekaj peteršilja in zmiksaj. To gosto zmes nato vlij nazaj v juho, premešaj in poskusi. Dodaj svež paradižnik, popopraj in po potrebi še dosoli.
  4. Postrezi: Juho postrezi v skodelice ali na krožnik, po želji še popopraj in okrasi še z nekaj svežega peteršilja in postrezi s kosom kruha.

Notes

Uporabi že kuhan fižol, lahko pa ga skuhaš tudi z nule. Suh fižol čez noč namoči (ok je tudi 1 uro v mlačni vodi), nato vodo odlij in skuhaj s svežo vodo. Trajalo bo približno 30-45 minut.

Če svežih dišavnic (timijan, rožmarin, peteršilj) nimaš, uporabi sušene.

Če rdečega vina nimaš, dodaj vinski kis – žlica kisa bo dovolj.

Izven sezone paradižnika uporabi le paradižnikovo kašo ali pa dodaj le kis, saj je nujen, da juho osvežiš.

Za zgoščevanje juhe uporabi tehniko pasiranja – del juhe s peteršiljem spasiraj posebej ali pa kar v kozici.

Če želiš narediti juho še bolj nasitno, pred pasiranjem vanjo stresi manjše testenine, da se skuhajo.

Juho lahko pripraviš tudi za vnaprej, saj se prav lepo pogreje.