Kislo zelje in ohrovt sta najbolj znameniti zimski sestavini in v tej enolončnici sta odlični. Enolončnica vsebuje še dišeče mleto meso, papriko in začimbe. Lepo pogreje in nasiti, zelo enostavno pa se tudi zamrzne in kasneje omrzne. Odlična je!
Inspiracijo za to jed sem dobila v eni prav znani jedi – v sarmi. Želela sem pripraviti jed, v kateri se nahaja mleto meso in kislo zelje, vanjo pa nisem želela umestiti riža. Sem pa zato vanjo umešala še nekaj fine zelenjave in začimb. Malo spominja tudi na segedin, kajne?
Mešanica mesa, zelenjave in kremne omake je čudovita. Vso omako seveda pomaži z dobrim kruhom in uživaj v odličnih okusih zime. Zelo te bo nasitila in pogrela.
Omako lahko zgostiš z mešanico vode in moke, lahko pa jo pustiš tako, kot je. Jed osveži s sveže sesekljanim peteršiljem in okrasi s parmezanovimi lističi.
Pozor: Če jed postrežeš brez kruha, je primerna za LCHF in brezglutensko dieto.
SESTAVINE (za 4 osebe)
- 500 g mletega (govejega) mesa
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- 300 g ohrovta
- 300 g kislega zelja
- 1 rdeča paprika
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 2 žlici moke
- 1/4 žličke kumine
- 1/2 žličke mlete paprike
- 8 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
- 1 (rdeč) feferon (neobvezno)
- sol
- poper
- (olivno) olje
- peteršilj
- parmezan za okras
PRIPRAVA
Meso začini s poprom in soljo in dobro premešaj. V večji kozici segrej žlico olja in na segretem prepraži meso. Ko se meso prepraži (in obarva), ga prenesi v skodelico in prihrani za kasneje. V isti kozici (ni je treba čistiti) segrej še malo olja in na segretem prepraži sesekljano čebulo in na kocke narezano papriko. Ko se čebula in paprika zmehčata, dodaj narezan feferon, sesekljan česen in mleto papriko ter kumino.
Dodaj še paradižnikov koncentrat in premešaj. Dodaj na rezinice narezan ohrovt in dolij zelenjavno jušno osnovo. Kuhaj, da se ohrovt malenkost zmehča, potem pa dodaj kislo zelje in kuhaj še 20 minut.
Potem v kozico umešaj še meso in kuhaj še 15 minut, da se vsi okusi povežejo.
Potem omako zgosti. V skodelici zmešaj moko in vodo in dobro premešaj, potem pa jo ulij v omako in kuhaj še 5 minut, da se omaka zgosti. Omako poskusi in dosoli in dopopraj, če je potrebno. V omako umešaj še malo sesekljanega peteršilja in premešaj.
Omako z zelenjavo in mesom serviraj na krožnik, okrasi s parmezanom in peteršiljem in postrezi.