Zelenjavna jota s kislim zeljem

, 12. Dec 2016 | No Comments

Zelenjavna jota s kislim zeljem

Pred teboj je recept za popolno vegansko joto, pripravljeno z odlično zelenjavo, kislega zelja in toplih začimb, ki dajo joti odličen okus in pomirjujočo aromo. Moja različica jote, ki se sicer pripravi v vsaj štirih loncih (posebej za fižol, krompir in zelje ter še skupaj), se pripravi le v dveh in v manj kot pol ure. Božansko!

Kislo zelje je čudovito v tem letnem času in tudi kislo zelje je eden izmed razlogov, da zimo lažje preživim. Da, zimo imam rada predvsem zaradi hrane in občasno morda tudi snega, ki ga gledam s toplega skozi okno.

Kislo zelje je dobro predvsem za krepitev odpornosti in imunskega sistema. Sama sem ga v preteklosti jedla predvsem v segedinu in pripravljenega v solati, zadnja leta pa ga poskušam pripraviti tudi v različnih drugih jedeh. Ta zelenjavna jota mi je odlično uspela! Všeč mi je predvsem barva. Kaj ni lepo pisano? Prav primerno za te sive decembrske dni.

Najboljša novica pri tem receptu je poleg tega, da je pripravljena le v dveh loncih – če uporabiš kuhan fižol, seveda – tudi, da se odlično zamrzne in odmrzne. Tako je lahko na enkrat skuhaš več, razdeliš na porcije in zamrzneš. Tako ti bo na razpolago takrat, ko se boš želel/a pogreti in nasititi na hitro. Pa še tako odlična je! S kruhom ali brez.

Pozor: Če juho ješ brez kruha (ali z brezglutensko različico), je ta jed primerna za brezglutensko dieto.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 200 g kislega zelja
  • 4 manjši krompirji
  • 1 večje korenje (po želji polovica oranžnega in polovica rumenega)
  • 1 kos kolerabe
  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • olje
  • sol
  • poper
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • 1 lovorjev list
  • 6 poprovih zrnc
  • 1/2 žličke mlete sladke paprike
  • 1/4 žličke kumine
  • 1/2 žlice paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlica moke
  • 1 majhna konzerva kuhanega fižola

Zelenjavna jota s kislim zeljem

Zelenjavna jota s kislim zeljem

PRIPRAVA

Kislo zelje splakni pod tekočo mrzlo vodo in dobro odcedi. Položi v manjšo kozico, dodaj poprova zrnca in lovorjev list, prelij z vročo vodo in kuhaj približno 20 minut, da se zelje zmehča.

V kozici segrej žlico olja in na segretem zmehčaj sesekljano čebulo. Ko se čebula zmehča, dodaj sesekljana česnova stroka, dodaj paradižnikov koncentrat in mleto papriko in prepraži, da paradižnik zadiši.

Zelenjavna jota s kislim zeljem

Dodaj še moko in še enkrat dobro premešaj in praži minuto. Potem v kozico stresi krompir, korenje in kolerabo, dodaj kumino in prelij z jušno osnovo. Kozico pokrij in kuhaj toliko časa, da se zelenjava zmehča – približno 15 minut.

Ko se zelenjava zmehča, v juho stresi odcejeno kislo zelje in splaknjen fižol, dobro premešaj in kuhaj še toliko časa, da zavre. Juho poskusi in popopraj ter dosoli, če je potrebno.

Zelenjavna jota s kislim zeljem

V juho umešaj še sesekljan peteršilj in dobro premešaj.

Zelenjavna jota s kislim zeljem

Juho serviraj, potresi še z nekaj svežega peteršilja, malo popopraj in postrezi.

Zelenjavna jota s kislim zeljem

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply