Zelenjavna jota s kislim zeljem

0 comments

Pred teboj je recept za popolno vegansko joto, pripravljeno z odlično zelenjavo, kislega zelja in toplih začimb, ki dajo joti odličen okus in pomirjujočo aromo. Moja različica jote, ki se sicer pripravi v vsaj štirih loncih (posebej za fižol, krompir in zelje ter še skupaj), se pripravi le v dveh in v manj kot pol ure. Božansko!

Kislo zelje je čudovito v tem letnem času in tudi kislo zelje je eden izmed razlogov, da zimo lažje preživim. Da, zimo imam rada predvsem zaradi hrane in občasno morda tudi snega, ki ga gledam s toplega skozi okno.

Kislo zelje je dobro predvsem za krepitev odpornosti in imunskega sistema. Sama sem ga v preteklosti jedla predvsem v segedinu in pripravljenega v solati, zadnja leta pa ga poskušam pripraviti tudi v različnih drugih jedeh. Ta zelenjavna jota mi je odlično uspela! Všeč mi je predvsem barva. Kaj ni lepo pisano? Prav primerno za te sive decembrske dni.

Najboljša novica pri tem receptu je poleg tega, da je pripravljena le v dveh loncih – če uporabiš kuhan fižol, seveda – tudi, da se odlično zamrzne in odmrzne. Tako je lahko na enkrat skuhaš več, razdeliš na porcije in zamrzneš. Tako ti bo na razpolago takrat, ko se boš želel/a pogreti in nasititi na hitro. Pa še tako odlična je! S kruhom ali brez.

Preden pogledava, kako se ta odlična juha pripravi, pa še nekaj receptov za odlične enolončnice:

Še več receptov enolončnic najdi pod oznako Juhe.

Priprava je enostavna in za enolončnice takega tipa nič kaj zamudna.

Posebej skuhaj kislo zelje. V ločenem loncu pa začni s pripravo jote, ki je polna čudovite gomoljne zelenjave. Nato oboje združi in kuhaj še malo, da se okusi prepojijo.

Zelenjavna jota s kislim zeljem Zelenjavna jota s kislim zeljem Zelenjavna jota s kislim zeljem Zelenjavna jota s kislim zeljem

Samo poglej si te barve! Božansko.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelenjavna jota s kislim zeljem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Pred teboj je recept za popolno vegansko joto, pripravljeno z odlično zelenjavo, kislega zelja in toplih začimb, ki dajo joti odličen okus in pomirjujočo aromo. Moja različica jote, ki se sicer pripravi v vsaj štirih loncih (posebej za fižol, krompir in zelje ter še skupaj), se pripravi le v dveh in v manj kot pol ure. Božansko!


Ingredients

Scale

Začimbe in aromatiki:

  • 1/2 čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 lovorjev list
  • 6 poprovih zrnc
  • 1/2 žličke mlete sladke paprike
  • 1/4 žličke kumine
  • 1/2 žlice paradižnikovega koncentrata
  • sol, poper
  • 1 šopek svežega peteršilja

Ostale sestavine:

  • olje
  • 1 žlica moke
  • 200 g kislega zelja
  • 4 manjši krompirji
  • 1 večje korenje (po želji polovica oranžnega in polovica rumenega)
  • 1 kos kolerabe
  • 1 majhna konzerva kuhanega fižola
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)

Instructions

  1. Kislo zelje: Kislo zelje splakni pod tekočo mrzlo vodo in dobro odcedi. Položi v manjšo kozico, dodaj poprova zrnca in lovorjev list, prelij z vročo vodo in kuhaj približno 20 minut, da se zelje zmehča.
  2. Osnova jote: V kozici segrej žlico olja in na segretem zmehčaj sesekljano čebulo. Ko se čebula zmehča, dodaj sesekljana česnova stroka, dodaj paradižnikov koncentrat in mleto papriko in prepraži, da paradižnik zadiši. Dodaj še moko in še enkrat dobro premešaj in praži minuto.
  3. Zelenjava: Potem v kozico stresi krompir, korenje in kolerabo, dodaj kumino in prelij z jušno osnovo. Kozico pokrij in kuhaj toliko časa, da se zelenjava zmehča – približno 15 minut.
  4. Jota: Ko se zelenjava skuha, v juho stresi odcejeno kislo zelje in splaknjen fižol, dobro premešaj in kuhaj še toliko časa, da zavre. Juho poskusi in popopraj ter dosoli, če je potrebno. V juho umešaj še sesekljan peteršilj in dobro premešaj.
  5. Postrežba: Juho serviraj, potresi še z nekaj svežega peteršilja, malo popopraj in postrezi.

Notes

Jota se čudovito pogreje in celo odmrzne, zato je na enkrat pripravi več.

Če uporabiš nekuhan fižol, tega najprej skuhaj v ločenem loncu glede na navodila na embalaži.

Joto lahko na isti način pripraviš tudi s kislo repo.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.