Mehiški čili s kvinojo

0 comments

Mehiški čili s kvinojo

Ta pravi mehiški čili te bo zagotovo navdušil. Je ravno prav pekoč, super nasiten in odličnega okusa. Da, prav vidiš – ena izmed sestavin je kakav – Mehičani že vedo, kaj je dobro! Del jedi je tudi kvinoja, ki pa jo lahko v celoti izpustiš. Postrezi s kosom kruha ali pa pojej kar samega.

Recept za tale mehiški čili sem našla na blogu Cooking Classy. Ker je res odličen tak kot je, ga nisem spreminjala. Poskusi ga tudi ti, res je njam! Če ti pekoče ni všeč, izpusti feferon, kajenski poper in čili … no ja, pol žličke čilija v prahu pa lahko vseeno dodaš. ?

Za fotkanje sem čili okrasila s kruhovimi krutoni, sesekljanim koriandrom in na kocke narezanim avokadom. Avokado v ta čili resnično sodi, zato ga le dodaj, če ga imaš pri roki. Ne pozabi pa ga pokapati z malo limetinega soka in ga še malo popoprati.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 50 g kvinoje
  • 1 mala pločevinka kuhane koruze
  • 1 mala pločevinka kuhanega rdečega fižola
  • šopek svežega koriandra ali peteršilja
  • 1 pest češnjevih paradižnikov ali 1 večji svež paradižnik
  • 1,5 dcl paradižnikove kaše
  • 1 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode)
  • 1/2 rdeče čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 (rdeč) svež feferon ali 1 sušen feferonček
  • 1 žlička čilija v prahu
  • 1/4 žličke kumina v prahu
  • 1 žlička kakava
  • 1 žlička rdeče mlete paprike
  • 1/2 žličke sladkorja
  • 1/4 žličke mletih koriandrovih zrnc
  • 1/2 žličke kajenskega popra
  • sol
  • poper
  • 1/2 limete ali 1 žlica limoninega soka

Mehiški čili s kvinojo

PRIPRAVA

Na segretem olju prepraži čebulo. Ko postekleni dodaj še česen in praži toliko časa, da česen zadiši. Na mešanico čebule in česna stresi vse začimbe, kakav, sladkor in feferonček in praži 30 sekund, da vse začimbe sprostijo svojo aromo. Potem dolij paradižnikovo kašo in narezan svež paradižnik, posoli in popopraj ter dodaj še jušno osnovo in kvinojo.

Mehiški čili s kvinojo

Čili kuhaj približno 15 minut, da se okusi prepojijo.

Po približno 15-ih minutah v čili dodaj še koruzo in fižol, tri četrtine sesekljanega koriandra in sok polovice limete ali žlico limoninega soka, še malo popopraj in kuhaj še približno 5 minut, oziroma toliko časa, da se koruza in fižol pogrejeta.

Mehiški čili s kvinojo

Poskusi in dosoli in dopopraj, če je potrebno. Serviraj in okrasi s preostalim koriandrom, lahko pa dodaš še avokado.

Mehiški čili s kvinojo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.