Zelenjavni mehiški čili s kvinojo

0 comments

Ta mehiški čili z ogromno zelenjave te bo zagotovo navdušil. Je ravno prav pekoč (ali pa čisto nič, če ti pekoče ni všeč), je super nasiten in odličnega okusa. Skrivnostna sestavina je kakav, ki se ga sicer ne okuša, jed pa vseeno naredi bogatejšega okusa. Čili pred postrežbo po želji okrasi z avokadom, poleg pa postrezi še s kosom kruha, popečenimi tortilijami ali pa pojej kar samega.

Zelenjavni čili je lahko prav tako bogatega okusa kot mesni. Trik je v uporabi pravih začimb, ki pričarajo čudovite polne okuse. Ta čili vsebuje odlično kombinacijo večih začimb, ki so sicer čisto enostavno dostopne v vseh večjih trgovinah. Če pa slučajno katere od navedenih ne najdeš, čili pripravi brez nje. Še ena skrivnostna sestavina, ki ta čili naredi res čaroben, je čokolada oziroma kakav. Mehičani res vedo, kaj delajo! Čokolada, oziroma kakav, uporabi kar imaš na razpolago, da jedi globji okus in je zato nikar ne izpusti.

V čiliju so naslednje začimbe:

  • mleta paprika
  • koriander
  • kumin
  • čili
  • kakav
  • ter sol in poper.

Čili je čudovit tudi za pripravit vnaprej, saj se super pogreje, zato ga le naredi več in v njem uživaj več kot enkrat. Če v njem želiš uživati še kasneje, pa ga lahko tudi zamrzneš.

Že v samem čiliju je veliko hranljivih sestavin, med drugim tudi z beljakovinami bogata kvinoja, ki lepo nasiti. Lahko pa čili pred postrežbo okrasiš še z nekaj avokada in peteršilja. Če želiš nekaj za omilitev pekočega, čiliju dodaj žlico grškega jogurta ali kisle smetane. Seveda pa med pripravo lahko izpustiš čili, da bo čili popolnoma nepekoč.

Čili postrezi s kosom kruha ali pa mu dodaj tortilia čips.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden si pogledava, kaj potrebuješ za pripravo čilija, pa še nekaj idej za pripravo odličnega čilija:

Še več zelenjavnih enolončnic pa najdi pod oznako Juhe.

Za pripravo tega odličnega čilija potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevnaju sledi kratka slikovna priprava čilija, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi začimbe ter pripravi vso zelenjavo.

Nato pa v cedilu kvinojo dobro splakni pod tekočo vodo. V kozici zmehčaj čebulo, dodaj začimbe in paradižnik, nato pa še jušno osnovo, paradižnikovo kašo in splaknjeno kvinojo ter kuhaj približno 10 minut, da se kvinoja skuha. Nato dodaj še fižol, koruzo in peteršilj ter kuhaj še nekaj minut, da se vsi okusi prepojijo.

Ta čili je fantastičen že sam po sebi.

Lahko pa ga obogatiš še z avokadom, tortilija čipsom, peteršiljem in veliko žlico grškega jogurta ali kisle smetane.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelenjavni mehiški čili s kvinojo


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta mehiški čili z ogromno zelenjave te bo zagotovo navdušil. Je ravno prav pekoč (ali pa čisto nič, če ti pekoče ni všeč), je super nasiten in odličnega okusa. Skrivnostna sestavina je kakav, ki se ga sicer ne okuša, jed pa vseeno naredi bogatejšega okusa. Čili pred postrežbo po želji okrasi z avokadom, poleg pa postrezi še s kosom kruha, popečenimi tortilijami ali pa pojej kar samega.


Ingredients

Scale

Začimbe:

Ostale sestavine:

  • 1 žlica (olivnega) olja
  • 1/2 (rdeče) čebule
  • 2 stroka česna
  • 140 g (oz. 1 mala pločevinka) kuhane koruze
  • 140 g (oz. 1 mala pločevinka) kuhanega rdečega fižola
  • 1 svež paradižnik (zunaj sezone ga izpusti)
  • 2 dcl paradižnikove kaše oz. pelatov
  • 1,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • 50 g kvinoje
  • 1/2 limete ali 1 žlica limoninega soka
  • šopek svežega koriandra ali peteršilja

Instructions

  1. Priprava: Kvinojo dobro splakni v cedilu pod tekočo vodo. Čebulo sesekljaj, česen pa prav tako – to naredi ločeno. Koruzo in rdeč fižol pretresi iz konzerve in splakni pod tekočo vodo.
  2. Začni: Na segretem olju nekaj minut mehčaj čebulo. Nato dodaj še začimbe in česen ter praži toliko časa, da česen in začimbe zadišijo – približno minuto. Potem dodaj na kocke narezan svež paradižnik in nato še paradižnikovo kašo ter jušno osnovo. Kuhaj, da zavre, nato pa dodaj še kvinojo. Kuhaj 15 minut, da se kvinoja skuha.
  3. Nadaljuj: Čiliju dodaj še koruzo, fižol in večino sesekljanega peteršilja in kuhaj 5 minut, da se zelenjava segreje, okusi pa prepojijo.
  4. Dokončaj: Čiliju dodaj še limonin sok, nato pa ga poskusi in dosoli in dopopraj, če je potrebno.
  5. Serviraj: Čili je fantastičen že sam, lahko pa ga obogatiš še z avokadom, tortilija čipsom ter žlico grškega jogurta ali kisle smetane. Po želji okrasi še s peteršiljem.

Notes

Uporabi rdečo, rjavo ali belo čebulo, lahko pa tudi šalotko ali por.

Ko je paradižnik v sezoni, dodaj še en na koščke narezan paradižnik.

Uporabi belo, rdečo ali mešanico kvinoje.

Namesto kvinoje lahko uporabiš tudi riž, kuskus, bulgur ali majhne testenine. A v tem primeru nikar ne pozabi prilagoditi časa kuhanja.

Za osvežitev uporabi svež peteršilj ali koriander.

Za obogatitev okusa čilija uporabi kakav ali temno čokolado.

Uporabiš lahko tudi svežo ali zamrznjeno koruzo, a jo potem dodaj skupaj s kvinojo, da se bo skuhala.

Če izpustiš birdseye čili, bo čili nepekoč in tako primeren tudi za vse, ki ne marajo pekoče hrane.

Čili lahko tudi pogreješ in/ali zamrzneš, zato ga na enkrat pripravi več porcij in v njem uživaj večkrat.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 25 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v oktobru 2024 pa sem osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:

Mehiški čili s kvinojo

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.