Ta pravi mehiški čili z ogromno zelenjave te bo zagotovo navdušil. Je ravno prav pekoč (ali pa čisto nič, če ti pekoče ni všeč), je super nasiten in odličnega okusa. Skrivnostna sestavina je čokolada, ki se je sicer ne čuti, jed pa naredi bogatejšo in močnejšega okusa. Čili pred postrežbo okrasi z avokadom, poleg pa postrezi še kos kruha, popečene tortilije ali pa pojej kar samega.
Zelenjavni čili je lahko prav tako bogat kot mesni. Trik je v uporabi začimb, ki pričarajo čudovite polne okuse. Ta čili vsebuje odlično kombinacijo večih začimb, ki so enostavno dostopne v vseh večjih trgovinah. Če pa slučajno katere od navedenih ne najdeš, čili pripravi brez nje. Še ena skrivnostna sestavina, ki ta čili naredi res čaroben, je čokolada. Mehičani vedo, kaj delajo! Čokolada, oziroma kakav, uporabi kar imaš na razpolago, da jedi globji okus in je zato nikar ne izpusti.
Čili je čudovit tudi za pripravit vnaprej, saj se super pogreje. Zato ga le naredi več in v njem uživaj večkrat. Če ga narediš še toliko več, pa ga tudi zamrzni.
Že v samem čiliju imaš veliko hranljivih sestavin, med drugim tudi z beljakovinami bogato kvinojo, ki tudi nasiti. Lahko pa čili pred postrežbo okrasiš še z nekaj avokada in peteršilja. Če želiš nekaj za omilitev pekočega, čiliju dodaj žlico jogurta. Seveda pa med pripravo lahko izpustiš kajenski poper, pa bo čili popolnoma nepekoč. Čili postrezi s kosom kruha ali pa mu dodaj popečene kose tortilije.
Preden si pogledava, kaj potrebuješ za pripravo čilija, pa še nekaj idej za pripravo odličnih čilijev:
- Odličen čičerikin čili s papriko na kvinoji
- Chili con carne: odličen mesni čili s papriko in črnim fižolom
- Čili s sladkim krompirjem, kvinojo in črnim fižolom
Še več zelenjavnih enolončnic pa najdi pod oznako Juhe.
Za pripravo potrebuješ spodnje sestavine.
Najprej pripravi čudovito juhco, nato pa naj se v njej skuha kvinoja. Kvinoja je kuhana takrat, ko se okoli zrnc naredijo majhni obročki. V čili umešaj še koruzo in fižol in čili je pripravljen.
Okrasi ga še z avokadom in peteršiljem ter poleg postrezi še s popečenimi tortilijami ali kosom kruha. Mmm, odličen je!

Zelenjavni mehiški čili s kvinojo
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta pravi mehiški čili z ogromno zelenjave te bo zagotovo navdušil. Je ravno prav pekoč (ali pa čisto nič, če ti pekoče ni všeč), je super nasiten in odličnega okusa. Skrivnostna sestavina je čokolada, ki se je sicer ne čuti, jed pa naredi bogatejšo in močnejšega okusa. Čili pred postrežbo okrasi z avokadom, poleg pa postrezi še kos kruha, popečene tortilije ali pa pojej kar samega.
Ingredients
Začimbe:
- 1/2 žlička Kotányi kajenskega popra
- 1/4 žličke kumina v prahu (pozor, ne kumine, ampak kumina)
- 1 žlička Kotányi rdeče mlete paprike
- 1/4 žličke Kotányi mletih koriandrovih zrnc
- 1 žlička kakava
- sol po okusu
- poper po okusu
Ostale sestavine:
- 1 žlica olivnega olja
- 1/2 (rdeče) čebule
- 2 stroka česna
- 140 g (oz. 1 mala pločevinka) kuhane koruze
- 140 g (oz. 1 mala pločevinka) kuhanega rdečega fižola
- 2 dcl paradižnikove kaše oz. pelatov
- 1,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode)
- 50 g kvinoje
- 1/2 limete ali 1 žlica limoninega soka
- šopek svežega koriandra ali peteršilja
Instructions
- Začni: Na segretem olju prepraži čebulo. Ko postekleni, dodaj še česen in praži toliko časa, da česen zadiši. Na mešanico čebule in česna stresi vse začimbe in kakav ter praži 30 sekund, da vse začimbe sprostijo svojo aromo. Potem dolij paradižnikovo kašo, malo posoli in popopraj ter dodaj še jušno osnovo in kvinojo. Čili kuhaj približno 15 minut, da se kvinoja skuha in okusi prepojijo.
- Nadaljuj: Po približno 15-ih minutah v čili dodaj še koruzo in fižol, tri četrtine sesekljanega koriandra in sok polovice limete ali žlico limoninega soka, še malo popopraj in kuhaj še približno 5 minut, oziroma toliko časa, da se koruza in fižol pogrejeta.
- Dokončaj: Poskusi in dosoli in dopopraj, če je potrebno. Serviraj in okrasi s preostalim koriandrom, lahko pa dodaš še avokado in po želji še popečene koščke tortilije.
- Tortilije: Tortilije nareži na koščke, nato pa na hitro popeci na suhi ponvi.
Notes
Uporabi rdečo, rjavo ali belo čebulo, lahko pa tudi šalotko ali por.
Ko je paradižnik v sezoni, dodaj še en na koščke narezan paradižnik.
Uporabi belo, rdečo ali mešanico kvinoje.
Namesto kvinoje lahko uporabiš tudi riž, kuskus, bulgur ali majhne testenine. A v tem primeru nikar ne pozabi prilagoditi časa kuhanja.
Za osvežitev uporabi svež peteršilj ali koriander.
Za obogatitev okusa čilija uporabi kakav ali temno čokolado.
Uporabiš lahko tudi svežo ali zamrznjeno koruzo, a jo potem dodaj skupaj s kvinojo, da se bo skuhala.
Če izpustiš kajenski poper, bo čili nepekoč in tako primeren tudi za vse, ki ne marajo pekoče hrane.
Čili lahko tudi pogreješ in/ali zamrzneš, zato ga na enkrat pripravi več porcij in v njem uživaj večkrat.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen maja 2015, v januarju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: