Odličen čili con carne za mrzle dni

0 comments

Veš, kaj te najbolj pogreje na mrzle dni? En dober mesni čili. No, tudi kakšna dekca ne škodi! Ta recept za čili con carne je enostaven, slasten in moraš si ga shraniti. Pripravljen je z mletim mesom (izberi vrsto po svoji želji), fižolom in rdečo papriko. Postrezi ga s kosom kruha, skledo solate in užitek bo popoln.

Najprej poglejva ime. Čili con carne je pravzaprav čili (oziroma feferon) z mesom. Čili con carne je sicer tipična španska jed, gosta, pikantna jed čudovite barve in omamnih vonjav in stavim, da ti bo všeč. Pripraviš ga lahko s katerim koli mletim mesom – uporabi teletino, govedino, jagnjetino, svinjino ali poljubno mešanico. Ker se sama svinjini izogibam (jem jo res le občasno, morda parkrat na leto, predvsem v segedinu), čili con carne pripravljam največkrat s teletino. Čili con carne vsebuje tudi fižol in tudi tu lahko izbereš svojega najljubšega. V primeru, da črnega nimam, jaz rada uporabim rdečega. Beli ali rjavi v to jed po mojem mnenju ne sodi.

Ok, bodiva iskrena. Dober čili naredijo začimbe. Tipične začimbe, s katerimi ustvariš odličen čili so čili, kajenski poper, sladka paprika in kumin. Kumin ne smeš zamenjevati s kumino! Ker se kumin v Sloveniji dobi le v specializiranih začimbnih hišah, imam odlično novico. Kotányi ima po novem na razpolago že narejeno začimbno mešanico, ki vsebuje vse začimbne zvezde: čili papriko, sladko papriko, kumin, sol, česen, poper, origano, kajenski poper. Kaj ni to odlična novica? Namesto sedmih začimb le ena vrečka. In dodaten bonus? Ta začimbna mešanica je brez ojačevalcev arome, konzervansov in barvil. Pa še preverjeno dobra je.

A pozor – ta začimbna mešanica je dokaj pekoča, zato previdno. Meni je bila ravno prav pekoča, a za bolj občutljive in nevajene pekoče hrane najbrž ne bo. Za ljubitelje pekoče pa bo ravno pravšnji. Njam!

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

  • 500 g mlete jagnjetine/govedine/teletine
  • 1 rdeča čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica olja
  • 1 rdeča paprika
  • 1 zavitek Kotányi začimbne mešanice Secrets of Mehika Chili con carne
  • 1 konzerva pelatov (400 g)
  • 0,5 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • 1 konzerva črnega (ali rdečega) fižola (400 g)

PRIPRAVA

V kozici segrej olje, potem pa na segretem prepraži meso. Meso naj se obarva, izpusti vodo, potem pa naj se le-ta pokuha. Na prepraženo meso daj sesekljano čebulo in praži še minuto, potem pa še sesekljan česen. Ko česen zadiši, daj še na kocke narezano papriko in premešaj ter praži tri minute. Na prepraženo papriko z mesom stresi celotno vrečko začimbne mešanice in dobro premešaj.

Kuhaj še minuto ali dve, potem pa vlij še pelate in jušno osnovo. Z jušno osnovo lahko previdno spereš tudi konzervo pelatov, da res nič ne gre stran. Dobro premešaj in kuhaj vsaj 30 minut – dlje kot kuhaš, boljši bo čili. Pazi, da ga imaš v tem času pokritega, da ti tekočina ne izpari in da se ti čili ne prismodi. Po pol ure kuhanja, čili poskusi in dosoli, če je potrebno.

V kozico stresi še splaknjen in …

.. odcejen fižol, dobro premešaj in kuhaj še deset minut, tokrat odkrito. Pripravljen čili serviraj, po želji okrasi s petešiljem in sveže mletim poprom in postrezi. Dober tek!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.