V hladnejših dneh naj te poleg tople dekce pogreje tudi topla hrana. Taka, ki pogreje želodček in dušo. Ta recept je enostaven, slasten in resnično navduši. Pripravljen je z mletim mesom, fižolom in rdečo papriko. Postrezi ga s kosom kruha, rižem, pire krompirjem ali kar s tortilija čipsom. Užitek je zagotovljen!
Čili con carne je tipična mehiška jed, gosta, pikantna jed čudovite barve in omamnih vonjav in stavim, da ti bo všeč. Je dovolj eksotična, da se počutiš posebno, po drugi strani pa vsebuje same poznane in enostavno dostopne sestavine.
Da ne omenjam niti dejstva, da te ta čili resnično navduši, pogreje, zadovolji in nasiti. Noro dobro!
V tej jedi so naslednje sestavine:
- GOVEDINA – Pripraviš ga lahko s katerim koli mletim mesom – uporabi teletino, govedino, jagnjetino, svinjino ali poljubno mešanico. Ker se sama svinjini izogibam (jem jo res le občasno, morda parkrat na leto), čili con carne pripravljam največkrat kar z govedino.
- FIŽOL – Čili con carne vsebuje tudi fižol in tudi tu lahko izbereš svojega najljubšega. V primeru, da črnega nimam, jaz rada uporabim rdečega. Beli ali rjavi v to jed po mojem mnenju ne sodi.
- ZAČIMBNA MEŠANICA – Ok, bodiva iskrena. Dober čili naredijo začimbe. Tipične začimbe, s katerimi ustvariš odličen čili so čili, kajenski poper, sladka paprika in kumin ter origano. Pozor, kumin ne smeš zamenjevati s kumino! Če se ne želiš ukvarjati z različnimi začimbami, ima Kotányi že narejeno chili con carne začimbno mešanico, ki vsebuje vse začimbne zvezde: čili papriko, sladko papriko, kumin, sol, česen, poper, origano, kajenski poper. Kaj ni to odlična novica? Namesto sedmih začimb le ena vrečka. In dodaten bonus? Ta začimbna mešanica je brez ojačevalcev arome, konzervansov in barvil. Pa še preverjeno dobra je. A pozor – ta začimbna mešanica je dokaj pekoča, zato previdno.
Če začimbne mešanice nimaš, pojdi ponjo v trgovino ALI pa izberi te začimbe:
1 žlička čilija (izpusti, če bi čili, ki je nepekoč)
1/4 žličke kajenskega popra (izpusti, če bi čili, ki je nepekoč)
2 žlički sladke paprike
2 žlički origana
1 žlička kumina
1 žlička česna
1 žlička čebule
1 žlička soli - ZELENJAVA – V tej jedi so čebula, česen, paprika, sesekljani paradižniki in paradižnikov koncentrat ter jušna osnova – uporabi govejo, piščančjo ali pa kar zelenjavna.
Priprava je zelo enostavna, vse se prav od začetka do konca pripravi v enem samem loncu. Res ne potrebuješ posebnega znanja.
Koraki priprave so:
- Prepraži čebulo in papriko.
- Prepraži meso.
- Dodaj česen, paradižnikov koncentrat in začimbno mešanico in vse prepraži.
- Dodaj paradižnikove pelate, fižol in jušno osnovo.
- Kuhaj 30 minut, da se vsi okusi prepojijo.
- Postrezi, po želji okrasi z dodatki in enostavno uživaj. Njam!
Ta čili je odličen svež, prav enako odličen pa je tudi pogret. Zato ga lahko pripraviš tudi vnaprej, lahko pa ga tudi zamrzneš.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledaš, kako se ta recept pripravi, pa si poglej še nekaj odličnih receptov za čilije:
- Zelenjavni mehiški čili s kvinojo
- Čili s sladkim krompirjem, kvinojo in črnim fižolom
- Odličen čičerikin čili s papriko na kvinoji
Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi kratek slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej pripravi začimbno mešanico (ali pa pripravi naslednje začimbe (1 žlička čilija (izpusti, če bi čili, ki je nepekoč), 1/4 žličke kajenskega popra (izpusti, če bi čili, ki je nepekoč), 2 žlički sladke paprike, 2 žlički origana, 1 žlička kumina, 1 žlička česna, 1 žlička čebule, 1 žlička soli). Nato popeci zelenjavo in meso, nato pa dodaj še preostale sestavine in čili kuhaj vsaj 30 minut, da se vsi okusi lepo prepojijo. Nato pa poskusi in dosoli, če je potrebno.
Po želji pripravi še dodatke oziroma okraske – peteršilj, kisla smetana, sir, tortilja čips, poper.
Nato pa čili serviraj in enostavno le uživaj! Tako sočno, tako polno okusa in tako neverjetno dobro. Noro!

Čili con carne oz. odličen mesni čili s papriko in fižolom
- Total Time: 1 ura
- Yield: za 4 osebe 1x
Description
V hladnejših dneh naj te poleg tople dekce pogreje tudi topla hrana. Taka, ki pogreje želodček in dušo. Ta recept je enostaven, slasten in resnično navduši. Pripravljen je z mletim mesom, fižolom in rdečo papriko. Postrezi ga s kosom kruha, rižem, pire krompirjem ali kar s tortilija čipsom. Užitek je zagotovljen!
Ingredients
- 1 žlica olja
- 1 (rdeča) čebula
- 1 rdeča paprika
- 500 g mlete govedine/jagnjetine/teletine (ali mleto meso po izbiri)
- 3 stroki česna
- 1 zvrhana žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 zavitek Kotányi začimbne mešanice Chili con carne (glej nadomestilo v Notes)
- 2 konzervi sesekljanih pelatov (skupaj okoli 800 g)
- 0,35 l goveje jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
- 1 konzerva črnega (ali rdečega) fižola (400 g)
Instructions
- Sestavine: Čebulo sesekljaj, česen pa prav tako – a ju hrani ločeno. Papriko nareži na manjše kockice. Fižol splakni pod tekočo vodo. Pripravi vse ostale sestavine.
- Začni s pripravo: V kozici segrej olje, potem pa na segretem prepraži čebulo in papriko. Nato dodaj meso in praži toliko časa, da se mesoobarva, izpusti vodo, potem pa naj se le-ta pokuha. Na prepraženo meso daj sesekljan česen, celotno vrečko začimbne mešanice in paradižnikov koncentrat. Premešaj in praži nekaj minut, da se začimbe lepo obarvajo, česen pa zadiši.
- Nadaljuj s pripravo: K prepraženemu in čudovito obarvanemu in dišečemu mesu dodaj fižol, paradižnikove pelate in jušno osnovo. Premešaj in kuhaj vsaj 30 minut.
- Dokončaj: Čili poskusi in dosoli, če je potrebno.
- Postrezi: Pripravljen čili serviraj, po želji okrasi s petešiljem (ali koriandrom), sirom, kislo smetano, poprom in postrezi s tortilija čipsom, rižem ali pire krompirjem. Dober tek!
Notes
Kotányi začimbna mešanica Chili con carne vsebuje čili papriko, sladko papriko, kumin, sol, česen, poper, origano, kajenski poper. Če mešanice nimaš, dodaj:
1 žlička čilija (izpusti, če bi čili, ki je nepekoč)
1/4 žličke kajenskega popra (izpusti, če bi čili, ki je nepekoč)
2 žlički sladke paprike
2 žlički origana
1 žlička kumina
1 žlička česna
1 žlička čebule
1 žlička soli
Če črnega fižola nimaš, uporabi rdečega.
Pripraviš ga lahko s katerim koli mletim mesom – uporabi teletino, govedino, jagnjetino, svinjino ali poljubno mešanico.
Čili lahko pripraviš tudi vnaprej, saj se čudovito pogreje in odmrzne.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 45 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2017, v novembra 2024 pa sem osvežila fotografije in izboljšala recept.
Stara fotka recepta: