Chili con carne: odličen mesni čili s papriko in črnim fižolom

0 comments

Veš, kaj te najbolje pogreje na mrzle dni? En dober mesni čili. No, tudi kakšna dekca ne škodi. Ta recept za čili con carne je enostaven, slasten in resnično navduši. Pripravljen je z mletim mesom (izberi vrsto po svoji želji), fižolom in rdečo papriko. Postrezi ga s kosom kruha ter skledo solate in užitek bo popoln.

Najprej se osredotočiva na ime. Čili con carne je pravzaprav čili (oziroma feferon) z mesom. Čili con carne je sicer tipična španska jed, gosta, pikantna jed čudovite barve in omamnih vonjav in stavim, da ti bo všeč. Pripraviš ga lahko s katerim koli mletim mesom – uporabi teletino, govedino, jagnjetino, svinjino ali poljubno mešanico. Ker se sama svinjini izogibam (jem jo res le občasno, morda parkrat na leto), čili con carne pripravljam največkrat kar s teletino. Čili con carne vsebuje tudi fižol in tudi tu lahko izbereš svojega najljubšega. V primeru, da črnega nimam, jaz rada uporabim rdečega. Beli ali rjavi v to jed po mojem mnenju ne sodi.

Ok, bodiva iskrena. Dober čili naredijo začimbe. Tipične začimbe, s katerimi ustvariš odličen čili so čili, kajenski poper, sladka paprika in kumin ter origano. Pozor, kumin ne smeš zamenjevati s kumino! Ker se kumin v Sloveniji za zdaj dobi le v specializiranih začimbnih hišah, imam odlično novico. Kotányi ima po novem na razpolago že narejeno chili con carne začimbno mešanico, ki vsebuje vse začimbne zvezde: čili papriko, sladko papriko, kumin, sol, česen, poper, origano, kajenski poper. Kaj ni to odlična novica? Namesto sedmih začimb le ena vrečka. In dodaten bonus? Ta začimbna mešanica je brez ojačevalcev arome, konzervansov in barvil. Pa še preverjeno dobra je. A pozor – ta začimbna mešanica je dokaj pekoča, zato previdno.

Za pripravo potrebuješ meso, začimbe in fižol.

Ko se lotiš kuhanja čilija, se pripravi na neverjetne dišave. Aaah. Najprej poleci meso, dodaj čebulo,

 

Pripravljen čili serviraj, po želji okrasi s petešiljem in sveže mletim poprom in postrezi. Dober tek!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Chili con carne: odličen mesni čili s papriko in črnim fižolom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 45 minut
  • Total Time: 1 ura
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Veš, kaj te najbolje pogreje na mrzle dni? En dober mesni čili. No, tudi kakšna dekca ne škodi. Ta recept za čili con carne je enostaven, slasten in resnično navduši. Pripravljen je z mletim mesom (izberi vrsto po svoji želji), fižolom in rdečo papriko. Postrezi ga s kosom kruha ter skledo solate in užitek bo popoln.


Scale

Ingredients

500 g mlete jagnjetine/govedine/teletine
1 rdeča čebula
3 stroki česna
1 žlica olja
1 rdeča paprika
1 zavitek Kotányi začimbne mešanice Chili con carne*
1 konzerva pelatov (400 g)
0,5 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
1 konzerva črnega (ali rdečega) fižola (400 g)


Instructions

  1. Začni s pripravo: V kozici segrej olje, potem pa na segretem prepraži meso. Meso naj se obarva, izpusti vodo, potem pa naj se le-ta pokuha. Na prepraženo meso daj sesekljano čebulo in praži še minuto, potem pa še sesekljan česen. Ko česen zadiši, daj še na kocke narezano papriko in premešaj ter praži tri minute. Na prepraženo papriko z mesom stresi celotno vrečko začimbne mešanice in dobro premešaj. Kuhaj še minuto ali dve, potem pa vlij še pelate in jušno osnovo. Z jušno osnovo lahko previdno spereš tudi konzervo pelatov, da res nič ne gre stran. Dobro premešaj in kuhaj vsaj 30 minut – dlje kot kuhaš, boljši bo čili. Pazi, da ga imaš v tem času pokritega, da ti tekočina ne izpari in da se ti čili ne prismodi.
  2. Dodaj še fižol in dokončaj: Po pol ure kuhanja, čili poskusi in dosoli, če je potrebno.V kozico stresi še splaknjen in odcejen fižol, dobro premešaj in kuhaj še deset minut, tokrat odkrito.
  3. Postrezi: Pripravljen čili serviraj, po želji okrasi s petešiljem in sveže mletim poprom in postrezi. Dober tek!

Notes

Kotányi začimbna mešanica Chili con carne * vsebuje čili papriko, sladko papriko, kumin, sol, česen, poper, origano, kajenski poper. Če mešanice nimaš, dodaj navedene začimbe po okusu.

Če črnega fižola nimaš, uporabi rdečega.

Pripraviš ga lahko s katerim koli mletim mesom – uporabi teletino, govedino, jagnjetino, svinjino ali poljubno mešanico.

Čili lahko pripraviš tudi vnaprej, saj se čudovito pogreje in odmrzne.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.