Čili s sladkim krompirjem, kvinojo in črnim fižolom

, 21. Feb 2017 | 2 Comments

Ob zadnjih vzdihljaje zime (upam!) se pogrej s tem čilijem! Je kremast (sladek krompir naredi svoje delo odlično!), presenetljivo enostaven in tako dober, da ti bo želodček hvaležen še ves dan. Pa še čokolado vsebuje. Pripraviš ga lahko tudi vnaprej in ga ob napadu lakote le pogreješ.

Obožujem dobre čilije! Tudi tile trije iz #SitFitSi zbirke so fenomenalni:

Jap, vsi so vegetarijanski/veganski, saj zaradi določene zelenjave že vsebujejo dovolj proteinov (fižol, čičeriko) in po mesu res ni nobene potrebe. Čiliji vsebujejo tudi več odlične zelenjave, ki pa čili ne naredijo le boljšega, ampak tudi bolj zdravega.

Ta recept je pravzaprav dokaj prilagodljiv. Namesto jogurta lahko uporabiš tudi kislo smetano, lahko pa čili serviraš  tudi brez jogurta in peteršilja. Jogurt je tu sicer zato, da čili osveži in omili njegovo pekočino. Čili lahko pripraviš tudi z rdečim in/ali belim fižolom. V čili lahko umešaš tudi nakockan svež paradižnik – v tem primeru kisa ni treba dodajati.

Čili se čudovito tudi zamrzne in odmrzne.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija, kjer lahko tudi ti dobiš odlične sestavine za pripravo tega čilija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 sladek krompir
  • 80 g kvinoje
  • 1 konzerva (črnega) fižola
  • 20 g temne čokolade
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1/2 žličke mletega kumina (neobvezno)
  • 1 žlička čilija v prahu (neobvezno)
  • 1 l (zelenjavne) jušne osnove
  • 1 žlička kisa
  • sol
  • poper
  • peteršilj in jogurt za okras

PRIPRAVA

V kozico daj olupljen in nakockan sladek krompir, česen, papriko, čili in kumin.

Dolij 4 dcl jušne osnove in kuhaj toliko časa, da se krompir skuha. Potem vse spasiraj v kremasto maso.

Medtem, ko se krompir kuha, kvinojo skuhaj po navodilih na embalaži.

Ko imaš obe sestavini pripravljeni (krompirjevo maso in kvinojo), ju združi v eni kozici. Dodaj splaknjen in odcejen fižol, naribano čokolado …

… in preostalo jušno osnovo in kuhaj približno 10 minut, da se okusi prepojijo. Če je premalo tekočine, dolij še nekaj jušne osnove ali vode. Čiliju dodaj še kis, še enkrat zavri in poskusi ter dosoli in dopopraj po okusu.

Čili serviraj, okrasi z jogurtom in peteršiljem in postrezi.

Print this pagePin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Email this to someone

2 Comments

  1. Sabina
    February 21, 2017

    Privlačno. Vse obožujemo, le kvinojo smo zadnje čase kar malce opustili….
    Hvala za spodbudo. Take tihe so včasih najbolj privlačne 😉
    Prijetna kulinarična doživetja.

    Reply
    • Barbara
      February 21, 2017

      Hehe, res je. Upam, da pripraviš tale čili in da vam bo všeč! 🙂

      Reply

Leave a Reply