Čili s sladkim krompirjem, kvinojo in črnim fižolom

2 comments

Ob zadnjih vzdihljajih zime se pogrejmo s tem veganskim čilijem. Je kremast zaradi sladkega krompirja, ki svoje delo opravi odlično, je neverjetno dober tudi zaradi čokolade, ki jo vsebuje, pa še priprava je presenetljivo enostavna. Pripraviš ga lahko tudi vnaprej in ga ob napadu lakote le pogreješ. Njam!

Obožujem dobre čilije! Tile trije iz #SitFitSi zbirke so fenomenalni:

Vsi navedeni so vegetarijanski/veganski. Ker vsebujejo izbrano škrobnato zelenjavo, že vsebujejo dovolj proteinov (fižol, čičeriko) in po mesu res ni nobene potrebe. Čiliji vsebujejo tudi več ostale odlične zelenjave, ki pa čilija ne naredijo le boljšega, ampak tudi bolj zdravega.

Ta recept je zelo prilagodljiv:

  • Čili lahko pripraviš tudi z rdečim in/ali belim fižolom.
  • V čili lahko umešaš tudi nakockan svež paradižnik – v tem primeru kisa ni treba dodajati.
  • Namesto jogurta lahko uporabiš tudi kislo smetano, lahko pa čili serviraš tudi brez jogurta in peteršilja. Jogurt je tu sicer zato, da čili osveži in omili njegovo pekočino.

Čili se čudovito tudi zamrzne in odmrzne.

Za pripravo potrebuješ sestavine na fotografiji.

V kozici najprej pripravi obogaten sladki krompir, posebej pa skuhaj še kvinojo.

Sladki krompir zmiksamo, prelijemo v kozico, kamor damo še fižol in kvinojo in čokolado.

 

Dodamo preostalo jušno osnovo in kuhamo približno 10 minut, da se okusi prepojijo.

Čili lahko serviraš s peteršiljem in jogurtom. Odlično!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Čili s sladkim krompirjem, kvinojo in črnim fižolom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ob zadnjih vzdihljajih zime se pogrejmo s tem veganskim čilijem. Je kremast zaradi sladkega krompirja, ki svoje delo opravi odlično, je neverjetno dober tudi zaradi čokolade, ki jo vsebuje, pa še priprava je presenetljivo enostavna. Pripraviš ga lahko tudi vnaprej in ga ob napadu lakote le pogreješ. Njam!


Ingredients

Scale

1 sladek krompir
80 g kvinoje
1 konzerva (črnega) fižola
20 g temne čokolade
2 stroka česna
1 žlička mlete rdeče paprike
1/2 žličke mletega kumina (neobvezno)
1 žlička čilija v prahu (neobvezno)
1 l (zelenjavne) jušne osnove
1 žlička kisa
sol
poper
peteršilj in jogurt za okras


Instructions

  1. Krompir: V kozico daj olupljen in nakockan sladek krompir, česen, papriko, čili in kumin. Dolij 4 dcl jušne osnove in kuhaj toliko časa, da se krompir skuha. Potem vse spasiraj v kremasto maso.
  2. Kvinoja: Medtem, ko se krompir kuha, kvinojo skuhaj po navodilih na embalaži.
  3. Čili: Ko imaš krompirjevo maso in kvinojo pripravljeni, ju združi v eni kozici. Dodaj splaknjen in odcejen fižol, naribano čokolado in preostalo jušno osnovo in kuhaj približno 10 minut, da se okusi prepojijo. Če je premalo tekočine, dolij še nekaj jušne osnove ali vode. Čiliju dodaj še kis, še enkrat zavri in poskusi ter dosoli in dopopraj po okusu.
  4. Postrežba: Čili serviraj, okrasi z jogurtom in peteršiljem in postrezi.

Notes

Čili lahko pripraviš tudi z rdečim in/ali belim fižolom.

V čili lahko umešaš tudi nakockan svež paradižnik – v tem primeru kisa ni treba dodajati.

Namesto jogurta lahko uporabiš tudi kislo smetano, lahko pa čili serviraš tudi brez jogurta in peteršilja. Jogurt je tu sicer zato, da čili osveži in omili njegovo pekočino.

Čili se čudovito tudi zamrzne in odmrzne.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

2 Comments

  1. Privlačno. Vse obožujemo, le kvinojo smo zadnje čase kar malce opustili….
    Hvala za spodbudo. Take tihe so včasih najbolj privlačne 😉
    Prijetna kulinarična doživetja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.