Description
Pred teboj je recept za popolno vegansko joto, pripravljeno z odlično zelenjavo, kislega zelja in toplih začimb, ki dajo joti odličen okus in pomirjujočo aromo. Moja različica jote, ki se sicer pripravi v vsaj štirih loncih (posebej za fižol, krompir in zelje ter še skupaj), se pripravi le v dveh in v manj kot pol ure. Božansko!
Ingredients
Začimbe in aromatiki:
- 1/2 čebule
- 2 stroka česna
- 1 lovorjev list
- 6 poprovih zrnc
- 1/2 žličke mlete sladke paprike
- 1/4 žličke kumine
- 1/2 žlice paradižnikovega koncentrata
- sol, poper
- 1 šopek svežega peteršilja
Ostale sestavine:
- olje
- 1 žlica moke
- 200 g kislega zelja
- 4 manjši krompirji
- 1 večje korenje (po želji polovica oranžnega in polovica rumenega)
- 1 kos kolerabe
- 1 majhna konzerva kuhanega fižola
- 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
Instructions
- Kislo zelje: Kislo zelje splakni pod tekočo mrzlo vodo in dobro odcedi. Položi v manjšo kozico, dodaj poprova zrnca in lovorjev list, prelij z vročo vodo in kuhaj približno 20 minut, da se zelje zmehča.
- Osnova jote: V kozici segrej žlico olja in na segretem zmehčaj sesekljano čebulo. Ko se čebula zmehča, dodaj sesekljana česnova stroka, dodaj paradižnikov koncentrat in mleto papriko in prepraži, da paradižnik zadiši. Dodaj še moko in še enkrat dobro premešaj in praži minuto.
- Zelenjava: Potem v kozico stresi krompir, korenje in kolerabo, dodaj kumino in prelij z jušno osnovo. Kozico pokrij in kuhaj toliko časa, da se zelenjava zmehča – približno 15 minut.
- Jota: Ko se zelenjava skuha, v juho stresi odcejeno kislo zelje in splaknjen fižol, dobro premešaj in kuhaj še toliko časa, da zavre. Juho poskusi in popopraj ter dosoli, če je potrebno. V juho umešaj še sesekljan peteršilj in dobro premešaj.
- Postrežba: Juho serviraj, potresi še z nekaj svežega peteršilja, malo popopraj in postrezi.
Notes
Jota se čudovito pogreje in celo odmrzne, zato je na enkrat pripravi več.
Če uporabiš nekuhan fižol, tega najprej skuhaj v ločenem loncu glede na navodila na embalaži.
Joto lahko na isti način pripraviš tudi s kislo repo.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30 minut