Čebulna juha s sirovim kruhkom

0 comments

Mrzle zime so čudovita tudi zato, ker takrat juhe, enolončnice, obare resnično pridejo do izraza, saj čudovito pogrejejo. Ampak koga hecam, juhe, enolončnice, obare pašejo vedno! Tokrat predstavljam še eno, ki ti bo to zimo resnično polepšala. Doma pripravljena čebulna juha je odlična, pa čeprav zahteva malo več pozornosti in časa. Ja, se splača!

Juhe resnično obožujem. Juhe so lahko čudovit del obroka, enolončnice, ki so ponavadi še bolj polne okusa in zelenjave, pa so lahko tudi odličen samostojen obrok. Res imam rada dobre, zanimive, zdrave in še nasitne juhe ter enolončnice. Da ne omenjam niti curryjev in čilijev!

Te so čudovite:

Vse juhe, obare, enolončnice, čilije in curryje najdi pod oznako Juhe.

Ena boljših zimskih juh – ja, najbolj paše res v mrznih dnevih – je čebulna juha. Če ti že misel na velike količine čebule zbuja dvom, naj te pomirim. Karamelizirana čebula je milijon let oddaljena od surove, ostre čebule, ki ima močan in neprijeten vonj. Med dolgotrajnim kuhanjem čebula namreč izgubi vso ostrino in postane mehka, sladka in neustavljivo privlačna. Pa čeprav res ne izgleda najbolj lepo.

Juho lahko seveda pripraviš tudi le z navadno rjavo čebulo, lahko pa se poigraš z različnimi čebulami. Jaz poleg rjave čebule rada uporabim še rdečo, všeč pa mi je tudi šalotka in por. Skupaj dajo res čudovit okus in tudi teksturo.

Tradicionalno francosko juho vedno krasi kruhek s sirom, pa jo tako pripravim tudi jaz. Seveda lahko serviraš tudi le juho, ampak zakaj bi, če je s kruhkom še boljša. Ko juho že dokončaš, jo lahko serviraš v ognjevarne posodice, nanjo položiš s česnom odišavljen in z maslom namazan kruh s sirom ter posodico postaviš v pečico, da se sir stopi, lahko pa kruhke popečeš ločeno in jih na servirano juho le položiš. Kateri koli postopek že izbereš, ne moreš zgrešiti. Okusi so fenomenalni! Res ti ne bo žal vsega časa, ki ga vložiš v pripravo, to ti obljubim.

Juha se čudovito pogreje, zato je na enkrat pripravi več in jo imej za večkrat.

Priprava že zahteva več časa, ampak je zelo enostavna. Za juho in kruhke potrebuješ sestavine na spodnjih fotkah.

Najprej očisti čebulo. Izgleda je res veliko, a je na koncu karameliziranja “ostane” le tretjina – tako zelo se zmehča!

Na stopljeno maslo v kozici stresi čebulo in jo dobro premešaj.

Čebulo karameliziraj 1 uro, na vsaj 15 minut jo premešaj. Po pol ure čebulo še posoli. Spodaj so fotke, posnete na vsake 15 minut.

Nato karamelizirano čebulo zalij z vinom, ko izpari, da potresi z moko. To malo pokuhaj, nato pa zalij z jušno osnovo. Dodaj še timijan in lovorjev list in juho kuhaj še 20 minut.

Kruhke najprej popeci, jih premaži s česnom in maslom, dodaj sir in na hitro popeci v pečici, da se sir lepo stopi.

Juho serviraj v skodelice, nanjo položi sirov kruhek in enostavno le uživaj.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Francoska čebulna juha s sirovim kruhkom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 1 uro in 15 minut
 • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Mrzle zime so čudovita tudi zato, ker takrat juhe, enolončnice, obare resnično pridejo do izraza, saj čudovito pogrejejo. Ampak koga hecam, juhe, enolončnice, obare pašejo vedno! Tokrat predstavljam še eno, ki ti bo to zimo resnično polepšala. Doma pripravljena čebulna juha je odlična, pa čeprav zahteva malo več pozornosti in časa. Ja, se splača!


Ingredients

Scale

Sestavine za čebulno juho:

 • 80 g masla
 • 1 kg rdeče in rjave čebule, šalotke, pora
 • sol
 • 1 dcl belega vina
 • 2 žlici moke
 • 1,2 l jušne osnove
 • 1 lovorjev list
 • 2 vejici svežega ali 1 žlička suhega timijana
 • poper

Sestavine za sirove kruhke:

 • 4 kosi kruha
 • 1 strok česna
 • 60 g sira
 • 1 žlica masla

Instructions

 1. Pripravi čebulo: Por nareži na kolute. Čebulo olupi in nareži na rezinice. Šalotko pa prav tako nareži na rezine.
 2. Karameliziraj čebulo: Maslo stopi v večji kozici in ko se začne peniti, nanj stresi čebulo, šalotko in por. Dobro premešaj in kuhaj 1 uro, čebulo pa premešaj vsakih 15 minut. Po pol ure kuhanja v čebulo vmešaj 1 žličko soli. Če proti koncu kuhanja morda zmanjka tekočine, dodaj žlico ali dve vode. Na koncu kuhanja mora biti čebula svilnato mehka in čudovite zlate barve.
 3. Pripravi juho: Karamelizirano čebulo zalij z vinom, da odlepiš vse koščke, ki so se morebiti prijeli na dno. Po dveh minutah dodaj še timijan in lovorjev list, zalij z jušno osnovo ter kuhaj še 20 minut. Juho nato popopraj ter poskusi in dosoli, če je potrebno.
 4. Pripravi sirove kruhke: Rezine kruha minuto segrevaj v pečici, segreti na 220°C, nato pa jih namaži s polovičko česnovega stroka, premaži z maslom ter obloži s sirom. Kruhke nato še za nekaj minut postavi v pečico, da se sir stopi. Popečene sirove kruhke nato previdno položi na vročo servirano juho in postrezi.

Notes

Juho lahko pripraviš tudi le z navadno rjavo čebulo.

Uporabi sveži ali sušen timijan.

Juha se odlično pogreje, zato jo vsekakor pripravi tudi za vnaprej.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 60 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2017, v januarju 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.