Francoska čebulna juha s sirovim kruhkom

, 31. Jan 2017 | No Comments

Letošnja mrrrrrla zima je čudovita tudi (ali pa le) zato, ker v mrazu pa juhce res pašejo. Juhce. Enolončnice. Obare. Tokrat predstavljaš še eno, ki ti bo mrzlo zimo res polepšala. Doma pripravljeno čisto pravo francosko čebulno juho. Priprava že zahteva malo več časa, a je čisto enostavno.

Juhe oboooožujem. Očitno. Ker reeeees ne maram mraza, mi je v tolažbo vsaj to, da sem to zimo pripravila tisoč (no, malo pretiravam) enih novih juhc. Ki so dobre, zanimive, zdrave in še nasitne. Da ne omenjam niti enolončnic in curryjev.

Ena izmed najboljših zimskih – ja, najbolj paše res v mrznih dnevih – je čebulna juha. Če ti že misel na čebulo zbuja dvom in se ti malo obrača, naj te pomirim. Karamelizirana čebula je milijon (no, spet malo pretiravam) svetlobnih let oddaljena od surove, ostre čebule, ki ima reees močan vonj. Ta juhca je odlična, že skoraj sladkasta mehka juhca, ki ti bo všeč. Čutim. Čebula že sama vsebuje dovolj sladkorja, tako da ga ni treba dodati niti grama.

Tradicionalno francosko juho vedno krasi kruhek s sirom, pa sem tako naredila tudi jaz. Seveda lahko serviraš le juho. Ampak zakaj bi, če je lahko še boljša. Ko juho torej že dokončaš, jo serviraš v ognjevarne posodice, nanjo položiš s česnom odišavljen in z maslom namazanim kruhom, na kruh pa naribaš sir. Potem pa hop s posodico v pečico, da se sir stopi in malo pobarva in voila! Juhca, ki jo jejo tisti resnično pravi Francozi. Bodi Francoz tudi ti!

Ta recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija! Ekipa, hvala za odlične sestavine, ki so to juhco naredile res fantastično.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 700 g čebule (mešanica rjave, rdeče, šalotke in pora)
  • 40 g masla + dodatno za kruhke
  • sol
  • poper
  • 4 kosi belega kruha
  • 1 majhen česnov strok
  • 80 g sira
  • 1 dcl belega vina
  • 0,8 l jušne osnove
  • nekaj vejic svežega timijana (ali 1/2 žličke suhega)
  • 1 majhen lovorjev list
  • 1 žlička kisa

 PRIPRAVA

Por nareži na kolute. Čebulo olupi in nareži na rezinice. Najhitreje bo v tem vrstnem redu: čebulo nareži na polovico, potem pa obe polovički olupi. Polovičko postavi na desko, potem pa z ostrim nožem nareži na rezinice. Pazi na prste!

Maslo stopi v večji kozici in ko se začne peniti, nanj stresi čebulo. Dobro premešaj …

… in pokrij s pokrovko. Na srednje močnem ognju kuhaj 15 minut, da se čebula zmehča. Vmes večkrat premešaj.

Potem kuhaj še 15 minut odkrito, da se čebula še bolj zmehča in da postane lepe zlate barve. Vmes večkrat premešaj in dodaj žlico vode, če se čebula prijemlje.

Karamelizirano čebulo zalij z vinom, da odlepiš vse koščke, ki so se morebiti prijeli na dno. Po dveh minutah dodaj še 3 vejice timijana in lovojev list ter zalij z jušno osnovo ter kuhaj odkrito še 20 minut. Juho potem poskusi in dosoli, če je potrebno. Vanjo vlij kis, premešaj in kuhaj še 2 minuti.

Juho serviraj v posodico. Koščke kruha podrgni s prepolovljenim strokom česna, namaži z maslom in položi na juho. Na vrh potresi nariban sir, …

… skodelico previdno položi v pečico in peci približno 5 minut, ogreti na 250°C (funkcija žar), dokler se sir ne stopi in že malenkost porjavi. Juho previdno vzemi iz pečice, če želiš navdušiti okrasi še z eno vejico timijana in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply