Vseletna juha s “sladkim” zeljem, krompirjem in zelenjavo

, 18. Sep 2019 | No Comments

Ta juha je čudovita v vseh letnih časih. Poleg zelja uporabi zelenjavo, ki ti je na voljo. Poleti lahko dodaš še bučko in na rezine narezane liste blitve ali špinače. Pozimi dodaj še svež feferon ali ščepec čilijevih kosmičev, oziroma žličko čilija, da te bo juha še bolj pogrela. Kar koli že uporabiš, v vsakem primeru bo fantastična!

Juha s sladkim zeljem aka. Domnova juha. To juho sem, vsaj osnovno različico, prinesla od doma. To juho mami kuha že od kar vem zase. Vedno sem jo imela rada in rada jo imam tudi danes, sedaj že kar nekaj let pa jo ima rad tudi Domen. Je prva zelenjavna juha, ki se jo je naučil skuhati in sedaj skuha tako dobro, kot jaz. Ok, morda le malo bolj pekočo.

Tako ali pa zelo podobno različico juhe pripravljam vse leto. Odlična je pozno poleti, ko uporabim same sveže sestavine – sveže zelje, por, korenje in pa mladi krompir, večinoma tudi svežo špinačo ali blitvo in pa tudi bučko. Zelo enostavna za pripravo pa je ta juha tudi zgodaj pozimi, ko so na razpolago še tiste zadnje glavice zelja, krompir in korenje sta pa itak na razpolago. Pozimi rada uporabim tudi par kock zmrznjene spasirane špinače, ki je sedaj enostavno dostopna v vseh trgovinah – ja, hvaležna sem, da spasirana špinača ni več na voljo le v enem velikem zmrznjenem bloku, super pa v juho sodi tudi grah.

Preden si pogledava, kako to zeljno juho pripraviti, pa še kratek seznam juh, ki so tako univerzalne in tako fantastične, da jih lahko pripraviš čez vse leto, ne glede na sezono:

Pa poglejva, kaj potrebuješ za pripravo zeljne juhe.

Priprava je zelo enostavna. Največ časa ti vzame priprava sestavin, nato pa po začetnem praženju zelja vse poteka zelo hitro. Dodaš namreč tekočino, kuhaš, dodaš še kakšno zelenje, poskusiš in voilá, juha je pripravljena.

Juho lahko pripraviš tudi vnaprej, saj se čudovito pogreje.

Print

Juha s sladkim zeljem


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 45 minut
  • Total Time: 1 ura
  • Yield: približno 2 osebi

Description

Ta juha je čudovita v vseh letnih časih. Poleg zelja uporabi zelenjavo, ki ti je na voljo. Poleti lahko dodaš še bučko in na rezine narezane liste blitve ali špinače. Pozimi dodaj še svež feferon ali ščepec čilijevih kosmičev, oziroma žličko čilija, da te bo juha še bolj pogrela.


Scale

Ingredients

olivno olje
1 por
250 g svežega zelja
1 večji paradižnik
200 g krompirja
2 korenja
malo sveže paprike
1/2 žličke čilija v prahu
1 žlička mlete paprike
1/2 žličke suhega timijana
poper
1 lovorjev list
1 pest špinače ali blitve
2 vejici peteršilja


Instructions

  1. Poduši zelje: V večji kozici segrej olivno olje in na segretem popraži sesekljan por, malo ga posoli. Ko se zmehča, dodaj na trakove/na kocke/na ozke rezinice narezano zelje. Praži toliko časa, da se zelje obarva in poduši. Vmes dodaj na kocke narezan paradižnik, da se zelje ne bo prismodilo. Za dušenje si res vzemi čas, kajti zelje mora biti dobro podušeno, juha le s kuhanim zeljem ni tako dobra. Dušenje ti bo vzelo približno 10-15 minut.
  2. Dodaj zelenjavo in tekočino: Ko se zelje poduši, dodaj na kocke narezan krompir, na kolute narezano korenje, na rezine narezano papriko ter potresi s čilijem v prahu, mleto papriko in timijanom ter premešaj, dodaj lovorjev list in prelij z zelenjavno jušno osnovo. Kuhaj priližno 20 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča.
  3. Dodaj zelenje: Ko se zelenjava skuha, v kozico prenesi še polovico sesekljanega peteršilja in na rezine narezano špinačo in premešaj. Kuhaj še minuto, potem pa juho poskusi in dosoli in dopopraj, če je potrebno.
  4. Uživaj: Juho serviraj, okrasi s sesekljanim peteršiljem, še malo popopraj in postrezi.

Notes

Ta recept je zelo okviren. Lahko namreč uporabiš zelenjavo, ki jo imaš na razpolago. Jaz ponavadi za osnovo vzamem čebulo, zelje, krompir in korenje, nato pa dodam zelenjavo, ki jo imam na razpolago.

Namesto pora uporabi čebulo katere koli barve ali pa šalotko.

Namesto paradižnika uporabi žličko paradižnikovega koncentrata in malo vode.

Če sveže špinače nimaš, dodaj zamrznjeno ali pa uporabi blitvo, brokoli, ohrovt … ali pa nič od tega.

Odlična sveža začimba namesto peteršilja je tudi timijan. Pozimi uporabi le suhe začimbe.

Juho naredi bolj ali manj pekočo ali pa sploh nepekočo.

Pripraviš je lahko več, jo nato ohladiš in več dni hraniš v hladilniku ter si jo nato pogreješ in uživaš.

Juho lahko pustiš take konsistence, kot je, lahko pa jo zgostiš tako, da nekaj krompirja in tekočine zmiksaš in nato vrneš v juho. Po želji lahko juho malo zgostiš tudi tako, da dve žlički moke zmešaš z nekaj žlicami vode, nato pa zmeš umešaš v juho, ki jo nato še nekaj minut kuhaš.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen decembra 2015, v septembru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply