Brokolijevo-cvetačna juha s krompirjem in grahom

4 comments

Ta čudovita zelenjavna juha je polna odličnega brokolija, cvetače, krompirja in graha. Pripraviš jo lahko s svežo zelenjavo, brez skrbi pa lahko uporabiš tudi zamrznjeno. Da je zdrava, je pa le še en dodaten razlog, da jo pripraviš.

So lepe zelenjavne juhe. In so res lepe zelenjavne juhe. Današnja zelenjavna juha je res lepa. Kaj ni? Oh ne ne ne, ne bo zadovoljila le tvoj estetski čut, juha je tudi dobra. Kaj dobra, odlična!

Točno takšno in različice te juhe – s točno temi sestavinami, naštetimi v nadaljevanju ali s kakšno več ali manj – pripravljam že leta. In s tem mislim leeeeetaaaaa. Več kot 10. Oh wow, lahko bi napisala tudi več kot desetletje! Lahko torej mirno rečem, da je recept preverjen. Ene parkrat …

Izbira zelenjave je pravzaprav prepuščena tebi. Uporabiš lahko le brokoli ali le cvetačo, dodaj grah, zeleno in bučko ali pa katero od naštete zelenjave izpusti. Prilagodljivost je odlična značilnost recepta, kaj ni?

Ena boljših značilnosti juhe je tudi trik, s katerim juho zgostiš. Namesto tradiciolnale mešanice vode in moke, uporabi tisto, kar je že v juhi. Malo kuhanega krompirja in tekočine zmiksaj in nato z dobljeno gosto maso juho zgosti na popolnoma naraven (in zdrav) način.

Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in jo potem enkrat pogreješ. Ker vsebuje krompir, pa zamrzovanja ne priporočam.

Prihajamo v letni čas, ko bodo juhe glavne. Jesen in zima sta letna časa, ko imamo juhe največkrat na jedilniku. Čeprav jaz, ki sem veeeeeelika ljubiteljica juh, juhe jem v katerem koli letnem času. Ker so fine. Kar je pomembno. Jesti vodene, nedefinirane juhe in juhe, prazne po okusu, ni dobro. Potem je že skoooraj boljše, če je ne ješ! Zato so dobri recepti za juhe pomembni in jaz jih imam polno. Današnja je enostavna, dobra in zdrava, tu pa so še tri odlične juhe, ki jih lahko pripraviš to jesen in zimo:

Vse juhe, ki sem jih dosedaj objavila med Sit Fit recepti, pa si oglej pod oznako juhe.

Priprava te juhe nikakor ni zapletena. Potrebuješ te sestavine.

Najprej zmehčaj por in zeleno, dodaj krompir in grah ter tekočino. Ko se zelenjava skuha, dodaj še bučko, brokoli in cvetačo.

Juho zgosti na popolnoma naraven način. Nekaj krompirja in tekočine zmiksaj in z dobljeno gosto zmesjo juho zgosti.

Super je!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Brokolijevo-cvetačna juha s krompirjem in grahom


 • Author: Barbara
 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 20 minut
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta zelenjavna juha je čudovita, kaj ni? Polna je odličnega brokolija, cvetače, krompirja in graha. Pripraviš jo lahko s svežo zelenjavo, brez skrbi pa lahko uporabiš tudi zamrznjeno. Da je zdrava, je pa le še en dodaten razlog, da jo pripraviš.


Ingredients

Scale

1 por
1 stebelce zelene
4 majhni krompirji
1 manjša pest svežega/zamrznjenega ali 1 mala konzerva graha
1 manjša zelena bučka
1/4 glave cvetače
1/4 glave brokolija
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol
poper
olivno olje
1 vejica svežega peteršilja (ali suhega ali 1/2 žličke suhega, ki ga dodaš skupaj z jušno osnovo)


Instructions

 1. Pripravi zelenjavo: Por nareži na kolute, krompir pa olupi in nareži na kocke. Bučko nareži na majhne kocke. Cvetačo in brokoli nareži na cvetke in po potrebi (če zgledata umazana) za pet minut potopi v toplo soljeno vodo, da ven izplava vsa umazanija in male živalice. Po petih minutah cvetke poberi iz vode in splakni pod tekočo vodo.
 2. Skuhaj juho: V kozici segrej žlico olja, potem pa na segretem popraži por in zeleno. Praži minuto, da se por zmehča, a ne obarva. V kozico potem daj krompir in grah ter premešaj, potem pa zalij z zelenjavno jušno osnovo. Kuhaj približno 10 minut, da se krompir že skoraj skuha. Potem v kozico daj še cvetačo, brokoli in bučko ter premešaj in popopraj ter kuhaj še 5 minut, da se skuhajo še cvetača, brokoli in bučka.
 3. Juho zgosti: Ko se vsa zelenjava skuha, dve žlici krompirja (lahko tudi nekaj zelenjave) ter nekaj tekočine prenesi v mešalnik in zmiksaj, potem pa zmiksano zmes umešaj v juho. Juho zavri, potem pa poskusi ter dosoli ali dopopraj, če je potrebno.
 4. Juho dokončaj: V juho umešaj še peteršilj in juho serviraj ter postrezi.

Notes

Uporabi svežo cvetačo, brokoli in grah, lahko pa brez težav (kar sredi zime tudi jaz naredim) uporabiš kar zamrznjene. Priprava je enaka.

Kombinacija zelenjave je poljubna. Uporabi le cvetačo ali le brokoli. V primeru, da graha in/ali bučke nimaš, ju izpusti. Namesto zelene lahko uporabiš tudi koromač.

Namesto pora lahko uporabiš tudi čebulo ali šalotko.

Če peteršilja nimaš, lahko uporabiš tudi timijan.

Namesto jušne osnove uporabi vodo in jušno kocko.

Juho zgosti tako, da nekaj krompirja in juhe zmiksaj v mešalniku, nato pa to gosto mešanico umešaj v juho. Tako ti ni treba v juho dodajati mešanice vode in moke, kar je standardni način zgoščevanja juh.

Juho lahko enkrat tudi pogreješ, zamrzovanja pa ne priporočam.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen oktobra 2016, v oktobru 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Zeleno-bela zelenjavna juha s krompirjem

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

4 Comments

 1. Danes sprobano, odlična je!
  Ker smo razvajeni, da je vse močneje začinjeno sem dodala še malo vegete, ampak tudi brez nje je bil okus popolnoma zadovoljiv.

 2. Fuuuuul dobra juha res, ful dobr razlozeno,ful dobr k so slikce zravn… Top!! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.