Brokolijevo-cvetačna juha s krompirjem in grahom

4 comments

Ta čudovita zelenjavna juha je polna odličnega brokolija, cvetače, krompirja in graha. Pripraviš jo lahko s svežo zelenjavo, brez skrbi pa lahko uporabiš tudi zamrznjeno. Da je zdrava, je pa le še en dodaten razlog, da jo pripraviš. Pa še tako zelo dobra je!

So lepe zelenjavne juhe. In so res lepe zelenjavne juhe. Današnja zelenjavna juha je res lepa. Kaj ni? Ne bo pa zadovoljila le tvoj estetski čut, juha je tudi dobra. Kaj dobra, odlična!

Točno takšno in različice te juhe – s točno temi sestavinami, naštetimi v nadaljevanju ali s kakšno več ali manj – pripravljam že leta. In s tem mislim leeeeetaaaaa. Več kot 10. Oh wow, lahko bi napisala tudi več kot desetletje! Lahko torej mirno rečem, da je recept večkrat preverjen.

Izbira zelenjave je pravzaprav prepuščena tebi. Uporabiš lahko le brokoli ali le cvetačo, dodaj grah, zeleno in bučko ali pa katero od naštete zelenjave izpusti. Prilagodljivost je odlična značilnost te juhe.

Ena boljših značilnosti te juhe je tudi trik, s katerim jo zgostiš. Namesto tradiciolnale načina, kjer v juho umešaš mešanico vode in moke, tu uporabimo to, kar je že v juhi. Malo kuhanega krompirja in tekočine namreč zmiksaj v gosto zmes, nato pa dobljeno gosto zmes umešaj v juho, kar jo na popolnoma naraven (in zdrav) način lepo zgosti.

Juho lahko pripraviš tudi vnaprej in jo potem enkrat pogreješ. Ker vsebuje krompir, pa zamrzovanja ne priporočam.

Prihajamo v letni čas, ko bodo juhe glavne. Jesen in zima sta letna časa, ko imamo juhe največkrat na jedilniku. Čeprav jaz, ki sem veeeeeelika ljubiteljica juh, juhe jem v katerem koli letnem času. Ker so odlične! Pomembno pa je, da so dobre in nikakor vodene, nedefinirane in prazne po okusu. Zato so dobri recepti za juhe še kako pomembni in jaz jih imam polno. Današnja je enostavna, dobra in zdrava, tu pa je še pet odličnih juh oz. enolončnic, ki te bodo dobro nasitile in pocrkljale in jih lahko pripraviš to jesen in zimo:

Vse juhe, ki sem jih dosedaj objavila med Sit Fit recepti, pa si poglej pod oznako juhe.

Preden pa greva na recept, pa poglej še podlago na teh fotkah. Kaj ni lepa?! Vse zasluge gredo instantbackdrops.com. ♡

Priprava te juhe je enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

V nadaljevanju sledi kratek slikovni pregled priprave, natančnejši postopek in količine sestavin pa najdi na dnu strani.

Najprej zmehčaj por in zeleno, dodaj česen in začimbe, nato pa brokoli, cvetačo in bučko. Nato dodaj še korenje in grah, zalij s tekočino in skuhaj.

Ko je zelenjava kuhana, nekaj tekočine in zelenjave prenesi v mikser (ali pa uporabi kar ročni mikser) in zmiksaj. Dobljeno zmes umešaj v juho, da jo zgosti na popolnoma naraven način.

Super je!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Brokolijevo-cvetačna juha s krompirjem in grahom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta čudovita zelenjavna juha je polna odličnega brokolija, cvetače, krompirja in graha. Pripraviš jo lahko s svežo zelenjavo, brez skrbi pa lahko uporabiš tudi zamrznjeno. Da je zdrava, je pa le še en dodaten razlog, da jo pripraviš. Pa še tako zelo dobra je!


Ingredients

Scale

1 por
1 pest stebelne zelene (približno 1 stebelce)
2 stroka česna in 1/2 žličke suhega česna (neobvezno)
2 vejici svežega ali 1/2 suhega timijana
4 majhni krompirji
1 manjša pest svežega/zamrznjenega ali 1 mala konzerva graha
1 manjša zelena bučka
1/4 glave cvetače
1/4 glave brokolija
1 l jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol, poper po okusu
olivno olje
1/4 čilijevih kosmičev (neobvezno)
svež peteršilj za osvežitev in okras


Instructions

 1. Pripravi zelenjavo: Por nareži na kolute, krompir pa olupi in nareži na kocke. Bučko nareži na majhne kocke. Cvetačo in brokoli nareži na cvetke in po potrebi (če zgledata umazana) za pet minut potopi v toplo soljeno vodo, da ven izplava vsa umazanija in male živalice. Po petih minutah cvetke poberi iz vode in splakni pod tekočo vodo.
 2. Skuhaj juho: V kozici segrej žlico olja, potem pa na segretem popraži por in zeleno. Praži minuto, da se por zmehča, a ne obarva. Dodaj svež česen, timijan in po želji še čilijeve kosmiče in suhi česen in kuhaj še minuto. V kozico nato stresi cvetačo, brokoli in bučko in premešaj in praži še nekaj minut. Dodaj krompir in grah ter zalij z zelenjavno jušno osnovo. Kuhaj približno 15 minut, da se zelenjava skuha.
 3. Juho zgosti: Ko se vsa zelenjava skuha, dve žlici krompirja (lahko tudi nekaj zelenjave) ter nekaj tekočine prenesi v mešalnik in zmiksaj, potem pa zmiksano zmes umešaj v juho. Juho zavri, potem pa poskusi ter dosoli ali dopopraj, če je potrebno.
 4. Juho dokončaj: V juho umešaj še peteršilj in juho serviraj ter postrezi.

Notes

Uporabi svežo cvetačo, brokoli in grah, lahko pa brez težav (kar sredi zime tudi jaz naredim) uporabiš kar zamrznjene. Priprava je enaka.

Kombinacija zelenjave je poljubna. Uporabi le cvetačo ali le brokoli. V primeru, da graha in/ali bučke nimaš, ju izpusti. Namesto zelene lahko uporabiš tudi koromač.

Namesto pora lahko uporabiš tudi čebulo ali šalotko.

Namesto jušne osnove uporabi vodo in jušno kocko.

Juho lahko enkrat tudi pogreješ, zamrzovanja pa ne priporočam.

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen oktobra 2016, v marcu 2022 pa sem osvežila fotografije in izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Zeleno-bela zelenjavna juha s krompirjem

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

4 Comments

 1. Danes sprobano, odlična je!
  Ker smo razvajeni, da je vse močneje začinjeno sem dodala še malo vegete, ampak tudi brez nje je bil okus popolnoma zadovoljiv.

 2. Fuuuuul dobra juha res, ful dobr razlozeno,ful dobr k so slikce zravn… Top!! 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.