Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Brokolijevo-cvetačna juha s krompirjem in grahom


  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta čudovita zelenjavna juha je polna odličnega brokolija, cvetače, krompirja in graha. Pripraviš jo lahko s svežo zelenjavo, brez skrbi pa lahko uporabiš tudi zamrznjeno. Da je zdrava, je pa le še en dodaten razlog, da jo pripraviš. Pa še tako zelo dobra je!


Ingredients

Scale

1 por
1 pest stebelne zelene (približno 1 stebelce)
2 stroka česna in 1/2 žličke suhega česna (neobvezno)
2 vejici svežega ali 1/2 suhega timijana
4 majhni krompirji
1 manjša pest svežega/zamrznjenega ali 1 mala konzerva graha
1 manjša zelena bučka
1/4 glave cvetače
1/4 glave brokolija
1 l jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol, poper po okusu
olivno olje
1/4 čilijevih kosmičev (neobvezno)
svež peteršilj za osvežitev in okras


Instructions

  1. Pripravi zelenjavo: Por nareži na kolute, krompir pa olupi in nareži na kocke. Bučko nareži na majhne kocke. Cvetačo in brokoli nareži na cvetke in po potrebi (če zgledata umazana) za pet minut potopi v toplo soljeno vodo, da ven izplava vsa umazanija in male živalice. Po petih minutah cvetke poberi iz vode in splakni pod tekočo vodo.
  2. Skuhaj juho: V kozici segrej žlico olja, potem pa na segretem popraži por in zeleno. Praži minuto, da se por zmehča, a ne obarva. Dodaj svež česen, timijan in po želji še čilijeve kosmiče in suhi česen in kuhaj še minuto. V kozico nato stresi cvetačo, brokoli in bučko in premešaj in praži še nekaj minut. Dodaj krompir in grah ter zalij z zelenjavno jušno osnovo. Kuhaj približno 15 minut, da se zelenjava skuha.
  3. Juho zgosti: Ko se vsa zelenjava skuha, dve žlici krompirja (lahko tudi nekaj zelenjave) ter nekaj tekočine prenesi v mešalnik in zmiksaj, potem pa zmiksano zmes umešaj v juho. Juho zavri, potem pa poskusi ter dosoli ali dopopraj, če je potrebno.
  4. Juho dokončaj: V juho umešaj še peteršilj in juho serviraj ter postrezi.

Notes

Uporabi svežo cvetačo, brokoli in grah, lahko pa brez težav (kar sredi zime tudi jaz naredim) uporabiš kar zamrznjene. Priprava je enaka.

Kombinacija zelenjave je poljubna. Uporabi le cvetačo ali le brokoli. V primeru, da graha in/ali bučke nimaš, ju izpusti. Namesto zelene lahko uporabiš tudi koromač.

Namesto pora lahko uporabiš tudi čebulo ali šalotko.

Namesto jušne osnove uporabi vodo in jušno kocko.

Juho lahko enkrat tudi pogreješ, zamrzovanja pa ne priporočam.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut