Ta z zelenjavo (brokoli, korenje) in proteini (sir, mleko, skuta ali smetana) bogata in nadvse slastna juha je čudovita jed za hladnejše dni. Zadovolji vse čute, saj je okusna, luštna in še lepo diši. Poleg postrezi s kosom kruha in uživaj.
Juh, ki bi vsebovale sir, v naši kulinariki ni veliko. Ideja, da za kremnost in proteinsko bogatost v juhi poskrbi sir, oziroma mlečni izdelki, je čudovita. Če vsebuje še veliko zelenjave, je pa sploh fenomenalno. Ta juha je neverjetna, saj med kuhanjem tudi lepo diši, pa še kremasta in nadvse okusna je. Če poleg poješ še kos kruha, je to čudovito lažje kosilo ali večerja.
V juho proti koncu priprave lahko vmešaš dve različni sestavini. Ti določata, če je juha bolj zdrava ali bolj razkošna:
- Če želiš, da je bolj zdrava, oziroma bolj polna proteinov, skupaj s sirom v juho dodaj še skuto.
- Če želiš, da je juha bolj razkošna, pa v juho skupaj s sirom dodaj nestepeno sladko smetano ali smetano za kuhanje.
Če uporabiš smetano, je juha najboljša sveže pripravljena, saj se smetana ne pogreva zelo dobro. Če uporabiš pa skuto, juho lahko tudi še pogreješ, a lepo počasi, na nizki temperaturi.
V juhi se nahajajo naslednje komponente:
- MLEČNI IZDELKI – V juhi je veliko proteinov. Na začetku priprave imava maslo, nato pa še mleko, sir in pa skuta ali smetana.
- ZELENJAVA – V juhi je čebula, česen, korenje in brokoli. Brez skrbi lahko namesto svežega uporabiš tudi zamrznjen brokoli.
- ZAČIMBE – Da je juha odlična, poskrbijo začimbe in sicer sladka paprika, sol, poper od Kotányi in še zelenjavna jušna osnova.
Poglej si tudi kratek VIDEO priprave.
Preden pogledava, kaj potrebuješ za pripravo te juhe, pa imam še nekaj idej, kako lahko brokoli spremeniš v fantastičen obrok:
- Losos s parmezanovim pokrovom in pečenim brokolijem
- Bučna juha z brokolijem in špageti
- Quesadilla: prepognjena tortilija s sirom in brokolijem
- Brokolijevo-špinačna juha s skuto
- Soba noodles solata z brokolijem, papriko in arašidovim prelivom
- Brokolijev riž s porom in sušenimi paradižniki
- Brokolijeve kroglice s sirom in jogurtovo pomako
Še več idej za pripravo brokolija najdi pod oznako brokoli.
Priprava brokolijeve juhe s sirom je enostavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. POZOR, natančnejše količine sestavin in pripravo po korakih najdi na dnu strani.
Najprej pripravi zelenjavo, beljakovine in začimbe.
Nato prepraži čebulo, korenje, dodaj začimbe in moko, nato brokoli in jušno osnovo.
Nato dodaj še mleko in na koncu še sir in skuto ali smetano. Na koncu del juhe spasiraj in s tem juho zgosti.
Božansko!
Juho serviraj, po želji potresi s čilijevimi kosmiči in postrezi s kruhom.
PrintOdlična brokolijeva juha s sirom
- Total Time: 30 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ta z zelenjavo (brokoli, korenje) in proteini (sir, mleko, skuta ali smetana) bogata in nadvse slastna juha je čudovita jed za hladnejše dni. Zadovolji vse čute, saj je okusna, luštna in še lepo diši. Poleg postrezi s kosom kruha in uživaj.
Ingredients
1 košček masla
1 žlica olja
1 večje korenje
3 stroki česna
30 g moke
1 žlička Kotányi sladke mlete paprike
0,5 l jušne osnove (ali vode in zelenjavne kocke)
200 g brokolija (približno pol glavice)
1,5 dl mleka
100 g topljivega sira (cheddar, edam)
100 g skute (ali cottage cheesa) ALI 2 dl nestepene sladke smetane
2 ščepca čilijevih kosmičev (neobvezno)
približno 1 žlička Kotányi soli
približno 1/2 žličke Kotányi bio mešanega popra
Instructions
- Pripravi zelenjavo in sir: Brokoli nareži na majhne cvetke, stebla pa nikar ne zavrži, ampak ga previdno olupi in nareži na kolute. Korenje po potrebi olupi in naribaj, čebulo in sir sesekljaj, sir pa naribaj.
- Zelenjavo skuhaj: V večji kozici segrej žličko olja in maslo in na segretem zmehčaj čebulo in korenje. Še malo posoli in popopraj. Dodaj česen, papriko in moko in premešaj in kuhaj minuto. Dolij jušno osnovo, dodaj brokoli, premešaj in kuhaj približno 10 minut, da se zelenjava skuha.
- Pripravi juho: V kozico zlij mleko in kuhaj dve minuti, da se mleko dobro segreje. Dodaj še sir in skuto (ali smetano) in kuhaj še nekaj minut na nizki temperaturi. Dobro mešaj, da se sir stopi.
- Juho dokončaj: Nekaj juhe (tekočino in zelenjavo) zmiksaj in zmiksano prenesi nazaj v kozico. Poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj.
- Uživaj: Juho serviraj v skodelico, po želji okrasi s čilijevimi kosmiči ter takoj postrezi.
Notes
Za pripravo te juhe lahko uporabiš svež ali zamrznjen brokoli.
Stebla brokolija nikar ne zavrzi – olupi ga in nareži na kockice ter dodaj k zelenjavi.
Če brokoli izgleda malo umazan, brokolijeve cvetke za 5 minut potopi v toplo in soljeno vodo, da umazanija in morebitne živalice med cvetki priplavajo ven.
Uporabi sir, ki se lepo topi – cheddar, edam …
Juho postrezi takoj, ko jo pripraviš.
Uporabi smetano za kuhanje, lahko pa uporabiš tudi sladko smetano za stepanje (seveda nestepeno).
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 20 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2016, v januarju 2024 pa sem fotografije osvežila in še izboljšala recept.
Stara fotka recepta:
Ojla,
Verjetno vprasanje, a lahko naredimo to juho vegansko z vegansko smetano za kuhanje in veganskim sirom ni na mestu?? Rada bi se izognila mlecnim izdelkom…nekako…
Mislis da bo dobro slo?
Btw na mail nikol ne dobim notification, ce/da si mi odgovorila. Vedno mora. Poiskat prav stran in pogledati komentar. Je to prav tako 🙂
Hvala
Živjo! Nisem poskusila z veganskimi izdelki, zato mi prosim sporoči, kako je šlo, če boš poskusila. 🙂 Mislim, da trenutno nimam nastavljeno tako (če wordpress to sploh dovoli), da bi dobila notification. Se opravičujem, če ti je zoprno!