Odlična brokolijeva juha s sirom

2 comments

Ta bogata in nadvse okusna juha z vrsto zelenjave in sirom je čudovita jed za hladnejše dni. Zadovolji vse čute, saj je okusna, lepa in še lepo diši. Poleg postrezi s kosom kruha in uživaj. Najboljša je prav sveža, zato jo postrezi takoj, ko jo pripraviš.

Juhe, ki bi vsebovala sir, v otroštvu nisem poznala. Odkrila sem jo šele nekaj let nazaj med brskanjem po Pinterestu. Ideja združitve brokolija, ki je ena mojih najljubših zelenjav in sira se mi je zdela odlična. Poskusila sem to noro kombinacijo in takoj mi je bila všeč. Kako le ne, saj je polna zelenjave, vsebuje tudi sir, med kuhanjem pa čudovito diši. Pa še kremasta in nadvse okusna je. Če poleg poješ še kos kruha, je to čudovito lažje kosilo ali večerja.

Moram pa priznati, da ta juha ni med najbolj zdravimi. Je že res, da vsebuje veliko zelenjave. Je pa tudi res, da vsebuje tudi maslo, sladko smetano oziroma smetano za kuhanje in še sir. Nikakor ni juha, ki bi jo človek jedel vsak dan. Ko pa si jo privoščiš, pa v njej uživaj sto na uro! In verjamem, da boš, ker je odlična. Nad njo je nadvse navdušen tudi Domen.

Še eno malo opozorilo – ta juha je najboljša čisto sveža, zato jo pojej takoj, ko jo pripraviš. Ker vsebuje smetano in sir, se ne pogreje dobro, oziroma njena tekstura potem ni tista prava, saj se sir lahko spremeni v grudice.

Preden pa pogledaš, kaj potrebuješ za pripravo te juhe, pa imam še nekaj idej, kako lahko brokoli spremeniš v fantastičen obrok:

Še več idej za pripravo brokolija najdi pod oznako brokoli.

Priprava brokolijeve juhe s sirom je enostavna. Za pripravo potrebuješ zelenjavo, sir in še nekaj malenkosti. Natančnejše količine sestavin in pripravo po korakih najdi na dnu te strani.

Tvoja prva naloga je pripraviti zelenjavo in jo skuhati. Nato naredi osnovo za juho, ji dodaj zelenjavo in nato vanjo dobro umešaj še smetano in nato še sir.

Joj, kako je lepa IN dobra!

Print
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon print print icon squares squares icon

Odlična brokolijeva juha s sirom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta bogata in nadvse okusna juha z vrsto zelenjave in sirom je čudovita jed za hladnejše dni. Zadovolji vse čute, saj je okusna, lepa in še lepo diši. Poleg postrezi s kosom kruha in uživaj.


Scale

Ingredients

1 glavica brokolija
1 večje korenje
1 por
1 žlica moke
1 kos masla
4 dcl zelenjavne jušne osnove
2 dcl smetane za kuhanje (ali sladke smetane)
160 g (cheddar) topljivega sira
1 majhen ščepec muškatnega oreščka
1/2 žličke Kotányi kajenskega popra
2 ščepca čilijevih kosmičev (neobvezno)
1/2 žličke Kotányi česna v prahu
sol
Kotányi poper
olivno olje


Instructions

  1. Pripravi zelenjavo in sir: Brokoli nareži na majhne cvetke, stebla pa nikar ne zavrži, ampak ga previdno olupi in nareži na kolute. Brokolijeve cvetke za 5 minut potopi v toplo in soljeno vodo, da umazanija in morebitne živalice med cvetki priplavajo ven. Brokoli potem vzemi iz vode, vodo pa odlij. Korenje olupi in naribaj, por nareži na kolute, sir pa naribaj.
  2. Zelenjavo skuhaj: V večji kozici segrej žličko olja in na segretem na hitro – minuto ali dve – zmehčaj por. Na zmehčan in dišeč por stresi brokoli in korenje in prelij z zelenjavno osnovo. Kuhaj približno 10 minut, da se zelenjava skuha, a še vedno obdrži svojo obliko. Med kuhanimi brokolijevimi cvetki izberi nekaj cvetk za okrasitev juhe – vzemi jih iz tekočine, splakni pod mrzlo vodo in prenesi v skodelico ter prihrani za okras – nato pa zelenjavo loči od tekočine, v kateri se je kuhala, a te nikar ne zavrzi!
  3. Pripravi juho: Malo preden se zelenjava skuha, v drugi kozici stopi maslo. Na stopljenega daj moko in premešaj, da dobiš kremasto prežiganje. Na prežiganje najprej prelij vodo, v kateri se je zelenjava kuhala, premešaj in počakaj, da ponovno zavre, potem pa dodaj še preostalo zelenjavo. Vzemi tlačilnik za pire krompir in zelenjavo pretlači, da dobiš manjše koščke, a ti še vedno obdržijo malo teksture.
  4. Juho dokončaj: V kozico umešaj smetano za kuhanje, dodaj muškatni orešček, česen v prahu, kajenski poper, sol in poper in zavri. Nekaj sira prihrani za okras, ostalega pa postopoma dodajaj v juho in medtem ves čas mešaj. Juho potem takoj odstavi z ognja, jo še naprej mešaj in počakaj, da se ves sir stopi. Juho poskusi in jo dosoli, če je potrebno in popopraj.
  5. Uživaj: Juho serviraj v skodelico, okrasi s prihranjenim brokolijem in sirom, potresi s čilijevimi kosmiči ter takoj postrezi.

Notes

Za pripravo te juhe lahko uporabiš svež ali zamrznjen brokoli.

Stebla brokolija nikar ne zavrzi – olupi ga in nareži na kockice ter dodaj k zelenjavi.

Če brokoli izgleda malo umazan, brokolijeve cvetke za 5 minut potopi v toplo in soljeno vodo, da umazanija in morebitne živalice med cvetki priplavajo ven.

Uporabi sir, ki se lepo topi – cheddar, edam …

Juho postrezi takoj, ko jo pripraviš. Ta juha za pogrevanje ni dobra.

Če doma nimaš smetane za kuhanje, lahko brez skrbi uporabiš tudi sladko smetano za stepanje (seveda preden je stepena!).

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2016, v januarju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Brokolijeva juha s sirom

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Ojla,
    Verjetno vprasanje, a lahko naredimo to juho vegansko z vegansko smetano za kuhanje in veganskim sirom ni na mestu?? Rada bi se izognila mlecnim izdelkom…nekako…
    Mislis da bo dobro slo?
    Btw na mail nikol ne dobim notification, ce/da si mi odgovorila. Vedno mora. Poiskat prav stran in pogledati komentar. Je to prav tako 🙂

    Hvala

    • Živjo! Nisem poskusila z veganskimi izdelki, zato mi prosim sporoči, kako je šlo, če boš poskusila. 🙂 Mislim, da trenutno nimam nastavljeno tako (če wordpress to sploh dovoli), da bi dobila notification. Se opravičujem, če ti je zoprno!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.