Brokolijeva juha s sirom

, 6. Jan 2016 | No Comments

Brokolijeva juha s sirom

Kremna juha, polna okusov in sira! Ja, sira! <3 Ta kremna juha vsebuje odlično zelenjavo in čudovit sir. Uporabi kateri koli topljivi sir, jaz sem uporabila cheddar, ki je nežnega okusa in se čudovito topi.

Sirova juha je koncept, ki mi je bil do pred kratkim ena velika neznanka. Sicer sem čista tista prava ljubiteljica sirov, a v juhi ga še nisem poskusila. Toasti – ja. Sendviči – seveda. Pašta – tudi. Ampak sir v juhi? Nikoli. Do pred kratkim.

Zadnjič – lani 😉 – sem na Pinterestu iskala navdih in ugledala to čudo. TAKOJ sem se zaljubila. Jap, deklici (<- jaz), ki obožuje brokoli IN sir ne preostane drugega. <3

Juha je odlična! Kremasta. Topla. Nasitna. Polna zelenjave. Ker vsebuje kar nekaj maščob – maslo, smetano za kuhanje in sir – jo pripravi kot samostojen obrok in si jo privošči parkrat na leto. Poleg pojej še kos kruha, z njim pomaži skodelico in se oblizni. Ker je RES tako dobra.

Če potrebuješ še dodatno vzpodbudo – Domen je bil nad njo navdušen! 😉

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 glavica brokolija
  • 1 večje korenje
  • 1 por
  • 1 žlica moke
  • 1 kos masla
  • 4 dcl zelenjavne jušne osnove
  • 2 dcl smetane za kuhanje
  • 160 g (cheddar) topljivega sira
  • 1 majhen ščepec muškatnega oreščka
  • 1/2 žličke kajenskega popra (neobvezno)
  • 2 ščepca čilijevih kosmičev (neobvezno)
  • 1/2 žličke česna v prahu
  • sol
  • poper
  • olivno olje

Brokolijeva juha s sirom

Brokolijeva juha s sirom

PRIPRAVA

Brokoli nareži na manjhne cvetke, steblo pa nikar ne zavrži, ampak ga previdno olupi in nareži na kolute. Brokolijeve cvetke za 5 minut potopi v toplo in soljeno vodo, da umazanija in morebitne živalice med cvetki priplavajo ven. Brokoli potem vzemi iz vode, vodo pa odlij.

Korenje olupi in naribaj, por nareži na kolute, sir pa naribaj.

V večji kozici segrej žličko olja in na segretem na hitro – minuto ali dve – zmehčaj por. Na zmehčan in dišeč por stresi brokoli in korenje in prelij z zelenjavno osnovo. Kuhaj približno 10 minut, da se zelenjava skuha, a še vedno obdrži svojo obliko. Med kuhanimi brokolijevimi cvetki izberi nekaj cvetk za okrasitev juhe – vzemi jih iz tekočine, splakni pod mrzlo vodo in prenesi v skodelico ter prihrani za okras.

Malo preden se zelenjava skuha, v drugi kozici stopi maslo. Na stopljenega daj moko in premešaj, da dobiš kremasto prežiganje.

Brokolijeva juha s sirom

Na prežiganje najprej prelij vodo, v kateri se je zelenjava kuhala, premešaj in počakaj, da ponovno zavre, potem pa dodaj še preostalo zelenjavo. Vzemi tlačilnik za pire krompir in zelenjavo pretlači, da dobiš manjše koščke, a ti še vedno obdržijo malo teksture.

V kozico umešaj smetano za kuhanje, …

Brokolijeva juha s sirom

… dodaj muškatni orešček, česen v prahu, kajenski poper, sol in poper in zavri. Nekaj sira prihrani za okras, ostalega pa postopoma dodajaj v juho.

Brokolijeva juha s sirom

Juho potem takoj odstavi z ognja, jo premešaj in počakaj, da se ves sir stopi. Juho poskusi in jo dosoli, če je potrebno in popopraj. Juho serviraj v skodelico, okrasi s prihranjenim brokolijem in sirom, potresi s čilijevimi kosmiči ter takoj postrezi.

Brokolijeva juha s sirom

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply