Quesadilla: prepognjena tortilija s sirom in brokolijem

, 14. Feb 2019 | No Comments

Si želiš kosila, večerje ali zajtrka na hitro? Pa da bo dobro, toplo in zdravo? Pripravi si quesadillo s sirom, po želji (in če imaš čas) pa jo obogati še z mehkim, dišečim brokolijem. Za pripravo potrebuješ eno ponev, pripravljena pa bo v desetih minutah. Obljubim, da ti bo neznansko všeč!

Poglejva si najprej, kaj quesadilla pravzaprav je. To je po vsem svetu priljubljena mehiška jed, tradicionalno pripravljena s tortilijo in sirom, lahko pa siru dodamo še zelenjavo in/ali meso. Za pripravo potrebuješ ponev ali žar, ne škodi pa še pokrov.

Ko enkrat ugotoviš, kako zelo enostavna je priprava, se lahko z dodatki in nadevi poljubno igraš. Poleg današanje s sirom in brokolijem imam v #SitFitSi zbirki že dve quesadilli in sicer mesno quesadillo z avokadom ter quesadillo z ohrovtom in kozjim sirom. A pozor, enostavnejši način priprave sem odkrila šele sedaj, zato le uporabi oba recepta, tehniko sestavljanja in obračanja pa si poglej v današnjem receptu. Res velja, da se ves čas učimo!

Da ti bo priprava šla res kot po maslu, si poglejva pripravo po korakih:

  1. korak – PRIPRAVI SESTAVINE: najprej pripravi tortilijo, naribaj sir, če uporabiš brokoli očisti brokoli ter olupi strok česna
  2. korak – PRIPRAVI BROKOLI IN ČESNOVO MASLO: brokoli zblanširaj v malo vode, da se zmehča, nato pa ga sesekljaj, v stopljenem maslu pa segrej česen, nato pa maslo precedi (pozor: oba koraka lahko tudi izpustiš!)
  3. korak – SESTAVI TORTILIJO: tortilijo namaži z maslom, jo obrni in na polovico razporedi najprej večino sira, nato dodaj brokoli ter malo posoli in popopraj ter okrasi še z malo sira
  4. korak – POPECI TORTILIJO: tortilijo prepogni in položi na ponev ter ponev pokrij, nato pa jo, ko se sir stopi, spodnji del tortilije pa obarva, obrni ter popeci še na drugi strani
  5. korak – SERVIRAJ TORTILIJO: pečeno quesadillo vzemi s ponve, jo nareži na pol in postrezi – lepo se ujema s skledo solate in/ali žličko kisle smetane ali grškega jogurta

Preberi si še nekaj pomembnih informacij za pripravo sirne quesadille:

  • Uporabi kateri koli sir, ki se lepo topi.
  • Brokoli lahko izpustiš ali pa ga nadomestiš s špinačo. Uporabiš pa lahko tudi zmrznjen brokoli.
  • Namesto česnovega masla (lahko uporabiš tudi le maslo) lahko uporabiš tudi olje.
  • Česen lahko po želji tudi izpustiš.
  • Quesadilla je najboljša sveža in topla, dobra pa je tudi sobne temperature.
  • Ta quesadilla je čudovito lahko kosilo ali večerja – poleg odlično sodi solata ali juha.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 1 osebo)

  • 1/4 glavice brokolija
  • 1 pest sira (edam, cheddar … kateri koli, le da se topi)
  • 1 košček masla
  • 1 strok česna
  • 1 (polnozrnati) tortilija
  • sol
  • poper

PRIPRAVA

Brokoli razdeli na cvetke, jih splakni in zblanširaj – v ponev nalij malo vode in v njej brokoli kuhaj le nekaj minut, da se zmehča. Zmehčan brokoli sesekljaj. V kozici stopi maslo in v njem segrej sesekljan strok česna. Ko česen zadiši, maslo precedi. Če nimaš časa, lahko malo masla naneseš kar na ponev, ko začneš peči tortilijo, česen v prahu pa po želji posuješ po brokoliju. Nato naribaj še sir.

Tortilijo namaži z masleno mešanico, potem pa jo obrni in na notranjo polovico tortilije najprej nanesi večino sira, nanj razporedi polovico brokolija, nato pa malo posoli in popopraj ter nanj razporedi še preostali sir ter tortilijo prepogni.

Ponev s tortilijo prenesi na štedilnih in jo pokrij (da toplota stopi sir), nato pa peci približno dve minuti. Ko se sir stopi, spodnji del tortilije pa obarva, tortilijo obrni in popeci še na drugi strani.

Nato popečeno tortilijo prenesi na desko, jo nareži na kose ter takoj postrezi. Odlično tekne z malo kisle smetane ali grškega jogurta, super pa je s skledo solate ali s krožnikom juhe.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply