Tortilija sendvički so nekaj najbolj enostavnega in okusnega v mehiški kuhinji! Vanje lanho vtakneš vse, kar imaš na razpolago – malo zelenjave, malo mesa, malo sira in voila, super sendviček je tu. Tokratna različica je mesna z dodatkom sladko prepražene paprike in zdravega avokada. Se ti že čedijo sline?
Po prvi vegetarijanski različici tortilija sendvičev je bil čas, da naredim še mesno. V vegi je ohrovt, paprika, pistacije (njam!) in kozji sir, v tejle pa meso, paprika in avokado (obožujem avokado!). Oh ne, res se ne morem odločit – obe različici sta fantastični!
Najtežji del priprave je obračanje tortilije, pa še tega se navadiš. Prav zato, ker želim, da se priprave ne ustrašiš in to jed RES čim prej pripraviš, sem v opisu priprave natančno opisala kako in kaj. Upam, da je dovolj jasno, sicer pa vprašaj v komentarjih. Rada pomagam. 🙂
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za mesno omako:
- 250 g mletega mesa
- 1/2 čebule
- 4 stroki česna
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1/2 žličke mletega kumina
- 1 (rdeč) feferon ali 1 žlička čilija v prahu (neobvezno)
- 1 dcl paradižnikove kaše
- olivno olje
- sol
- poper
Ostale sestavine:
- 4 tortilije
- 2 žlici (grškega) jogurta ali kisle smetane
- 1 vejica svežega peteršilja ali koriandra
- 1/2 avokada
- 1 žlička limoninega ali limetinega soka
- 1/2 (rdeče) paprike
- 50 g topljivega sira
- olivno olje
- sol
- poper
PRIPRAVA
V veliki kozici segrej žličko olja in na segretem prepraži na kolute narezano papriko. Med nenehnim mešanjem papriko praži toliko časa – približno 3 minute – da se zmehča. Zmehčano prenesi v skodelico in prihrani za kasneje.
V isti veliki kozici segrej žličko olja in na segretega stresi meso. Malo popopraj in posoli ter dodaj še čili v prahu ali na rezine narezan feferon. Praži toliko časa, da se meso najprej obarva, potem spusti vodo in potem še prepraži – približno 5 minut. Potem k prepraženemu mesu dodaj na rezinice narezano čebulo in mleto papriko, potem pa premešaj ter praži kakšno minuto ali dve, da se čebula zmehča. Na zmehčano čebulo daj na rezinice narezan česen in praži še nekaj minut, da se česen zmehča.
Na koncu v omako umešaj še paradižnikovo kašo ter na nizkem ognju kuhljaj toliko časa, da se kaša ukuha in da omaka ni več tekoča. Mesno omako odstavi z ognja in jo imej blizu.
Sir naribaj, avokado pa nareži na tanke rezinice. Avokadove rezinice pokapaj z limoninim sokom.
V ponvico z nizkim robom – najboljše, da kar v ponvico za palačinke – daj prvo tortilijo. Nanjo razporedi četrtino sira, na sir razporedi polovico mesne omake, na omako razporedi polovico prepražene paprike, na papriko pa polovico avokadovih rezinic. Razinice malo popopraj, nanje pa razporedi še četrtino sira.
Na vrh daj drugo tortilijo in jo z dlanjo malenkost pritisni.
Tortilijo sedaj obrni. To narediš najlažje tako, da vzameš velik krožnik, ga položiš na ponev in z dlanjo primeš, potem pa z drugo roko primeš za ročaj ponve in vse na hitro obrneš. Sedaj z eno držiš krožnik, z drugo pa ročaj ponve in ponev je sedaj na vrhu. Ponev odstrani – tortilija je sedaj v celoti na krožniku – prepražena stran tortilije je na vrhu. Tortilijo sedaj s krožnika nežno prenesi na ponev in tortilijo še 2 minuti peci na nepopečeni strani. Enako naredi s preostalo tortilijo.
Na obeh straneh popečeni tortiliji prenesi na desko za rezanje, vsako nareži na štiri dele – najlažje kar z nožem za pico. Posamezne sendvičke okrasi z jogurtom in natrganimi listki peteršilja. Postrezi in uživaj!