Brokolijevo-špinačna juha s skuto

, 19. Mar 2018 | No Comments

Tako živo zelene juhe ne moreš spregledati! Ne le, da te začara z izgledom, navduši po prvi žlici. Mešanica brokolija, špinače, ingverja in čarobne mešanice začimb garam masale že ne more bit slaba. Za piko na i pa poskrbi še nekaj osvežujoče skute. Naredi jo zdaj!

Takšna juhca je odlična za vse čute. Diši za znort, lepa je za občudovat in slastna za polizat do zadnje kapljice. Ker jo lahko pripraviš tudi z zmrznjeno zelenjavo, jo lahko pripraviš čez vse leto. Tako je, nikar se ne boj zamrznjene zelenjave. To takoj, ko jo pridelajo, zamrznejo in prav zato je morda še bolj “sveža” od tiste, ki se po trgovini in morda tudi po tvojem hladilniku valja več dni.

Za pripravo sem uporabila svež ingver, ki je zdrav in ki da juhci malenkost oster priokus. Če nimaš svežega, seveda uporabi kar mletega. In pa mešanico garam masale, ki da juhci tudi čudovit vonj. Garam masala je pravzaprav mešanica različnih začimb, prihaja pa iz Indije. Garam pomeni vroče, masala pa mešanica. Torej govoriva o vroči mešanici. Popolnoma ustreza okusu! Nadvse navdušena sem, da je sedaj garam masala na voljo tudi v “navadni trgovini”. Do sedaj sem morala ponjo v specializirane trgovine z začimbami, sedaj, ko jo “izdeluje” Kotányi, pa jo lahko dobiš kjerkoli. Hura! Sedaj bo tudi tebi lažje narediti tudi tele moje jedi, ki vsebujejo garam masalo:

Navdušena sem zate! In seveda, če te zanima, kaj vse se nahaja v tej mešanici, poglejva na embalažo. Vsebuje kumin, koriander, poper, cimet, klinčke, muškatni orešček, koriander in lovorjeve liste.

Ker je okus juhce zelo bogat, jo lahko omiliš s svežo, osvežilno, hladno skuto, ki juhco še dodatno obogati.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 žlička (olivnega) olja + za okras
  • 1 velik por
  • 1 manjša glavica brokolija
  • 1 velika pest zamrznjene ali 2 veliki pesti sveže špinače
  • 1 cm kos svežega ingverja
  • 1 žlička Kotányi garam masale
  • 5 dcl (zelenjavne) jušne osnove
  • sol
  • poper
  • 4 žlice skute (po želji)
  • sveža meta

PRIPRAVA

V kozici segrej olje in na segretem zmehčaj na kolute narezan por. Ko se por zmehča, a ne obarva, dodaj nariban ingver in garam masalo.

Premešaj in kuhaj še minuto, nato pa dodaj brokoli in špinačo ter premešaj.

Dolij jušno osnovo in kuhaj približno 5-10 minut, da se zelenjava zmehča.

Juho nato spasiraj – grobo ali kremasto, kakor ti je ljubše – in poskusi.

Dosoli in popopraj po okusu. Juho zavri, nato pa serviraj. Okrasi s skuto, meto, poprom in pokapaj z oljem ter postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply