Kremna brokolijevo-špinačna juha s skuto

0 comments

Tako živo zelene juhe res ne smeš spregledati. Ne le, da začara z izgledom, navduši že po prvi žlici. Kombinacija brokolija, špinače, ingverja in čarobne začimbne mešanice garam masala že ne more biti slaba. Za piko na i pa poskrbi še nekaj osvežujoče skute. Naredi jo zdaj in se mi zahvali kasneje.

Takšna juhca je odlična za vse čute. Diši za znoret, lepa je za občudovat in slastna za polizat do zadnje kapljice. Ker jo lahko pripraviš tudi z zamrznjeno zelenjavo, jo lahko pripraviš čez vse leto. Tako je, nikar se ne boj zamrznjene zelenjave. To takoj, ko jo pridelajo, zamrznejo in prav zato je morda še bolj “sveža” od tiste, ki se po trgovini in morda tudi po tvojem hladilniku valja več dni.

Za pripravo sem uporabila svež ingver, ki je zdrav in ki da juhi malenkost oster priokus. Če nimaš svežega, seveda uporabi kar mletega. In pa začimbno mešanico garam masala, ki da juhi tudi čudovit vonj. Garam masala je pravzaprav mešanica različnih začimb, prihaja pa iz Indije. Garam pomeni vroče, masala pa mešanica. Torej govoriva o vroči mešanici. Ime popolnoma ustreza okusu. Nadvse navdušena sem, da je sedaj garam masala na voljo tudi v “navadni trgovini”. Do sedaj sem morala ponjo v specializirane trgovine z začimbami, sedaj, ko jo “izdeluje” Kotányi, pa jo lahko dobiš kjerkoli. Hura! Sedaj bo tudi tebi lažje narediti tudi tele moje jedi, ki vsebujejo garam masalo:

Da te bo nove začimbne mešanice manj strah, poglejva kaj vse nahaja v tej mešanici. Vsebuje kumin, koriander, poper, cimet, klinčke, muškatni orešček, koriander in lovorjeve liste.

Ker je okus juhe zelo bogat, jo lahko omiliš s svežo, osvežilno, hladno skuto, ki juho še dodatno obogati.

Priprava juhe je nadvse zabavna. Potrebuješ zelenjavo in začimbno mešanico garam masala.

Najprej zmehčaj por, dodaj brokoli in še špinačo. Na koncu vse lepo zmiksaj v kremasto teksturo.

Močne okuse juhe omili s svežo hladno skuto. Mmm, je dobra!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremna brokolijevo-špinačna juha s skuto


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Tako živo zelene juhe res ne smeš spregledati. Ne le, da začara z izgledom, navduši že po prvi žlici. Kombinacija brokolija, špinače, ingverja in čarobne začimbne mešanice garam masala že ne more biti slaba. Za piko na i pa poskrbi še nekaj osvežujoče skute. Naredi jo zdaj in se mi zahvali kasneje.


Ingredients

Scale

1 žlička (olivnega) olja + za okras
1 velik por
1 manjša glavica brokolija
1 velika pest zamrznjene ali 2 veliki pesti sveže špinače
1 cm kos svežega ingverja
1 žlička Kotányi začimbne mešanice garam masala
5 dcl (zelenjavne) jušne osnove
sol
poper
4 žlice skute (po želji)
sveža meta


Instructions

  1. Začni: V kozici segrej olje in na segretem zmehčaj na kolute narezan por. Ko se por zmehča, a ne obarva, dodaj nariban ingver in garam masalo. Premešaj in kuhaj še minuto, nato pa dodaj brokoli in špinačo ter premešaj. Dolij jušno osnovo in kuhaj približno 5-10 minut, da se zelenjava zmehča.
  2. Dokončaj: Juho spasiraj z ročnim mešalnikom ali v blenderju in sicer bolj grobo ali kremasto, kakor ti je ljubše – in poskusi. Dosoli in popopraj po okusu. Juho zavri, nato pa serviraj. Okrasi s skuto, meto, poprom in pokapaj z oljem ter postrezi.

Notes

Za pripravo sem uporabila svež ingver, ki je zdrav in ki da juhci malenkost oster priokus. Če nimaš svežega, seveda uporabi kar mletega.

Juho lahko pripraviš tudi z zamrznjeno zelenjavo in jo zato lahko pripraviš čez vse leto.

Ker je okus juhce zelo bogat, jo lahko omiliš s svežo, osvežilno, hladno skuto, ki juhco še dodatno obogati.

Začimbna mešanica garam masala vsebuje kumin, koriander, poper, cimet, klinčke, muškatni orešček, koriander in lovorjeve liste.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.