Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odlična brokolijeva juha s sirom


  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta bogata in nadvse okusna juha z vrsto zelenjave in sirom je čudovita jed za hladnejše dni. Zadovolji vse čute, saj je okusna, lepa in še lepo diši. Poleg postrezi s kosom kruha in uživaj.


Ingredients

Scale

1 glavica brokolija
1 večje korenje
1 por
1 žlica moke
1 kos masla
4 dcl zelenjavne jušne osnove
2 dcl smetane za kuhanje (ali sladke smetane)
160 g (cheddar) topljivega sira
1 majhen ščepec muškatnega oreščka
1/2 žličke Kotányi kajenskega popra
2 ščepca čilijevih kosmičev (neobvezno)
1/2 žličke Kotányi česna v prahu
sol
Kotányi poper
olivno olje


Instructions

  1. Pripravi zelenjavo in sir: Brokoli nareži na majhne cvetke, stebla pa nikar ne zavrži, ampak ga previdno olupi in nareži na kolute. Brokolijeve cvetke za 5 minut potopi v toplo in soljeno vodo, da umazanija in morebitne živalice med cvetki priplavajo ven. Brokoli potem vzemi iz vode, vodo pa odlij. Korenje olupi in naribaj, por nareži na kolute, sir pa naribaj.
  2. Zelenjavo skuhaj: V večji kozici segrej žličko olja in na segretem na hitro – minuto ali dve – zmehčaj por. Na zmehčan in dišeč por stresi brokoli in korenje in prelij z zelenjavno osnovo. Kuhaj približno 10 minut, da se zelenjava skuha, a še vedno obdrži svojo obliko. Med kuhanimi brokolijevimi cvetki izberi nekaj cvetk za okrasitev juhe – vzemi jih iz tekočine, splakni pod mrzlo vodo in prenesi v skodelico ter prihrani za okras – nato pa zelenjavo loči od tekočine, v kateri se je kuhala, a te nikar ne zavrzi!
  3. Pripravi juho: Malo preden se zelenjava skuha, v drugi kozici stopi maslo. Na stopljenega daj moko in premešaj, da dobiš kremasto prežiganje. Na prežiganje najprej prelij vodo, v kateri se je zelenjava kuhala, premešaj in počakaj, da ponovno zavre, potem pa dodaj še preostalo zelenjavo. Vzemi tlačilnik za pire krompir in zelenjavo pretlači, da dobiš manjše koščke, a ti še vedno obdržijo malo teksture.
  4. Juho dokončaj: V kozico umešaj smetano za kuhanje, dodaj muškatni orešček, česen v prahu, kajenski poper, sol in poper in zavri. Nekaj sira prihrani za okras, ostalega pa postopoma dodajaj v juho in medtem ves čas mešaj. Juho potem takoj odstavi z ognja, jo še naprej mešaj in počakaj, da se ves sir stopi. Juho poskusi in jo dosoli, če je potrebno in popopraj.
  5. Uživaj: Juho serviraj v skodelico, okrasi s prihranjenim brokolijem in sirom, potresi s čilijevimi kosmiči ter takoj postrezi.

Notes

Za pripravo te juhe lahko uporabiš svež ali zamrznjen brokoli.

Stebla brokolija nikar ne zavrzi – olupi ga in nareži na kockice ter dodaj k zelenjavi.

Če brokoli izgleda malo umazan, brokolijeve cvetke za 5 minut potopi v toplo in soljeno vodo, da umazanija in morebitne živalice med cvetki priplavajo ven.

Uporabi sir, ki se lepo topi – cheddar, edam …

Juho postrezi takoj, ko jo pripraviš. Ta juha za pogrevanje ni dobra.

Če doma nimaš smetane za kuhanje, lahko brez skrbi uporabiš tudi sladko smetano za stepanje (seveda preden je stepena!).

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 20 minut