Odličen zelenjavni ričet

0 comments

Ta odlična zelenjavna mineštra, pripravljena z ješprenjčkom, krompirjem in veliko ostale zelenjave, je mineštra, ki bo velikokrat na tvojem jedilniku. Priprava je enostavna, okus pa je odličen ne glede na to, katero zelenjavo izbereš. Odlično se tudi pogreje (in zamrzne), zato jo lahko pripraviš tudi vnaprej.

Ko mi je sestrica Tjaša pokazala enostavnejši način priprave ričeta z veliko zelenjave, ki pripelje še do boljšega ričeta od tistega klasičnega, sem bila začarana. Tako dober je! Od takrat sem ta ričet naredila večkrat kot prej klasičnega v desetih letih skupaj! Včasih sem se ga lotila morda enkrat na leto, od sedaj naprej pa skoraj enkrat mesečno. Priprava je res enostavna, pa še lahko se poigram z različno zelenjavo. Ko imaš na voljo svežo zelenjavo, uporabi to, čisto super pa se obnese tudi mešanica zamrznjene zelenjave, ki jo uporabi, ko sveže ni na razpolago.

Pri pripravi zelenjavnega ričeta potrebuješ:

 • ješprenjček – jaz ga rada namočim večer prej, čisto komot pa ga lahko skuhaš brez namakanja.
 • fižol – uporabi oluščenega rjavega, rdečega, črnega ali belega, jaz pa obožujem tudi kar stročji fižol, rumenega ali zelenega
 • krompir – uporabi navaden bel krompir, ričet pa je preverjeno odličen tudi s sladkim krompirjem in/ali rumeno bučo
 • osnovno zelenjavo – korenje, grah, čebula, česen
 • dodatno zelenjavo – brokoli, bučka, brstični ohrovt, cvetača, kodrolistnati ohrovt, špinača, blitva …
 • jušno osnovo ali vodo in zelenjavno kocko
 • začimbe – rada dodam sladko papriko, lovorjev list in paradižnikov koncentrat za barvo
 • olje, sol, poper

Seveda lahko v ričet dodaš tudi katero koli meso po izbiri – dodaj kranjsko klobaso, šunko, različne klobasice, rebrca … Skuhaj ga ločeno ali pa kar v mineštrici, ko ta počasi vre.

Znano je, da je ričet naslednji dan še boljši, zato ga na enkrat pripravi več in ga kasneje pogrej ali pa zamrzni in nato odmrzni. Poleg po želji postrezi še s kosom kruha in božansko kosilo/večerja bo nared.

Preden pogledava, kako se ta poslastica pripravi, pa še nekaj idej za božanske enolončnice:

Še več enonolončnic in juh najdi pod oznako Juhe.

Priprava zelenjavnega ričeta je enostavna. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Zapis natančnejših mer sestavin in potek poišči spodaj. Ne pozabi – izberi katero koli zelenjavo želiš in imaš na razpolago. Pozimi pa kar zamrznjeno.

Ješprenjček čez noč namoči ali pa tudi ne. Namočenega naslednji dan odcedi, dolij svežo vodo in skuhaj.

Če uporabiš suh fižol, tudi tega ločeno skuhaj. Jaz najraje uporabim že kuhanega ali pa še raje uporabim stročji fižol. V velikem loncu najprej zmehčaj čebulo, dodaj korenje in bučko in malo potenstaj. Dodaj še paradižnikov koncentrat, mleto papriko, česen in lovorjev list in dobro premešaj in kuhaj minuto, da česen zadiši. Dodaj še krompir, fižol, grah, jušno osnovo in kuhaj, da se zelenjava skuha.

Nato dodaj še kuhan ješprenjček z nekaj vode, v kateri se je kuhal, po želji še špinačo ali ohrovt in kuhaj še približno 15 minut, da se enolončnica s pomočjo ričeta zgosti.

Poskusi, če je dovolj začinjeno, po želji dodaj še svež peteršilj in uživaj. Odličen je!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Odličen zelenjavni ričet


 • Author: Barbara
 • Total Time: 1 ura
 • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Ta odlična zelenjavna mineštra, pripravljena z ješprenjčkom, krompirjem in veliko ostale zelenjave, je mineštra, ki bo velikokrat na tvojem jedilniku. Priprava je enostavna, okus pa je odličen ne glede na to, katero zelenjavo izbereš. Odlično se tudi pogreje (in zamrzne), zato jo lahko pripraviš tudi vnaprej.


Ingredients

Scale

100 g ješprenjčka
1 čebula
4 stroki česna
2 korenja
1 skodelica krompirja (lahko tudi sladki krompir ali bučo)
1 pest graha
1 skodelica stročjega fižola (lahko tudi izluščenega)
1 zelena bučka (lahko tudi rumena buča)
1 pest ohrovta (lahko tudi špinače)
1 žlica paradižnikovega koncentrata
1 žlička Kotányi sladke mlete paprike
1 Kotányi lovorjev list
1,5 l zelenjavne jušne osnove (ali vode in kocke)
olje, sol, poper
sveži peteršilj
parmezan za okras (neobvezno)


Instructions

 1. Ješprenjček: Ješprenjček čez noč namoči ali pa tudi ne. Namočenega naslednji dan odcedi, dolij svežo vodo in skuhaj. Traja približno 30 minut.
 2. Fižol: Če uporabiš suh fižol, tudi tega ločeno skuhaj. Jaz najraje uporabim že kuhanega ali pa še raje uporabim stročji fižol.
 3. Zelenjava: V velikem loncu najprej zmehčaj čebulo, dodaj nakockano korenje in bučko in malo potenstaj. Dodaj še paradižnikov koncentrat, mleto papriko, česen in lovorjev list in dobro premešaj in kuhaj minuto, da česen zadiši. Dodaj še krompir, fižol, grah, jušno osnovo in kuhaj, da se zelenjava skuha. Trajalo bo približno 15-20 minut.
 4. Ričet: V skuhano zelenjavo stresi ješprenj (in fižol, če ga kuhaš ločeno) z nekaj vode, v kateri se je kuhal ješprenjček, po želji še špinačo ali ohrovt in kuhaj še približno 15 minut, da se enolončnica s pomočjo ričeta zgosti. Poskusi, če je dovolj začinjeno.
 5. Serviraj: Ričetu po želji dodaj še sesekljan svež peteršilj in ob postrežbi po želji še malo parmezana. Njam!

Notes

Ješprenjček namoči čez noč, čisto komot pa ga lahko skuhaš brez namakanja.

Uporabi kateri koli fižol – oluščenega rjavega, rdečega, črnega ali belega, jaz pa obožujem rumeni ali zeleni stročji fižol.

Uporabi navaden bel krompir, ričet pa je preverjeno odličen tudi s sladkim krompirjem in/ali rumeno bučo.

Za osnovo uporabi korenje, grah, čebula, česen, nato pa po želji še brokoli, bučko, brstični ohrovt, cvetačo, kodrolistnati ohrovt, špinačo, blitvo …

Seveda lahko v ričet dodaš tudi katero koli meso po izbiri – dodaj kranjsko klobaso, šunko, različne klobasice, rebrca … Skuhaj ga ločeno ali pa kar v mineštrici, ko počasi vre.

Ričet je naslednji dan ponavadi še boljši, zato ga na enkrat pripravi več in ga kasneje pogrej ali pa zamrzni in nato odmrzni.

 • Prep Time: 15 minut
 • Cook Time: 45
close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.