Pappa al pomodoro: paradižnikova juha s kruhom

0 comments

Pappa al pomodoro

Ta italijanska, natančneje toskanska, klasika je idealna za pripravo ob koncu poletja, ko imamo na voljo še dovolj poletnih pridelkov, dnevi pa postajajo krajši in hladnejši. A brez skrbi, če uporabiš pelate iz konzerve, jo lahko pripraviš tudi sredi zime. Ja, živimo v fenomenalnih časih!

Italijani so pameten narod. Vsaj, kar se hrane tiče. Iz le nekaj osnovnih sestavin znajo pripraviti božanske jedi. Ena izmed njih je prav ta juha. Potrebuješ le odlično olivno olje, česen, baziliko, paradižnik in kruh. Včasih so to juho pripravljali tisti najbolj revni, danes pa juha velja za specialiteto, o kateri govori ves svet.

Juho pripravi s kruhom, ki ti je ostal in ne veš, kaj bi z njim. Bolj je kruh suh, bolje bo popil vse sokove. Vendar pa juho lahko pripraviš tudi iz svežega kruha, poskrbi le, da bo imel veliko skorje. Sicer pa lahko svež kruh zelo enostavno posušiš kar v pečici – kruh daj za 15 minut v pečico, ogreto na 175°C. Suhega previdno vzemi iz pečice in ohladi, potem pa natrgaj in umešaj v juho.

Za pripravo te božanske in neverjetno dišeče juhe uporabi svež paradižnik ali pa pelati paradižnik iz konzerve. Takole na koncu poletja vsekakor uporabi svež paradižnik, tak, ki ga je sonce pridno božalo več dni, da je sladek in dišeč in sočen.

Tokrat sem za pripravo uporabila odličen slovenski Lušt paradižnik in juha je tako dišala, da so se mi sline cedile in da sem komaj čakala, da se juha skuha. Ne bom ti povedala, da sem med rezanjem paradižnika pojedla celo pest paradižnika in sem morala za pripravo juhe narezati še dodaten paradižnik … Še dobro, da so me pri Luštu dobro založili. Jap, danes je en res čudovit dan!

Lušt paradižnik

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1 čabata
  • 4 stroki česna
  • 1 šop sveže bazilike
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • 2 večja sveža sladka paradižnika (ali pozimi pločevinka pelatov)
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
  • 1 velik ščepec čilijevih kosmičev (neobvezno)
  • parmezan (neobvezno)

Pappa al pomodoro

Pappa al pomodoro

PRIPRAVA

Česen olupi in sesekljaj, polovico bazilike nareži na rezance, …

Pappa al pomodoro

… paradižnik pa na kocke (če želiš, paradižnik lahko olupiš – paradižnik zareži križ kraž, potem pa za 20 sekund potopi v vrelo vodo in olupi).

Pappa al pomodoro

Čabato natrgaj na koščke.

Pappa al pomodoro

V posodi segrej 2 žlici olivnega olja in na segretem počasi zmehčaj česen. Česen kuhaj le minuto, ne sme se obarvati. Potem dodaj narezano baziliko in čilijeve kosmiče in premešaj.

Pappa al pomodoro

Na zmehčan česen stresi paradižnik, posoli in popopraj in kuhaj, da paradižnik spusti nekaj vode in da se zmehča.

Pappa al pomodoro

Paradižnik prelij z zelenjavno jušno osnove in zavri ter kuhaj 10 minut, da se paradižnik še dodatno zmehča. Juho poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj.

Pappa al pomodoro

V juho umešaj natrgano čabato ter jo s kuhalnico malenkost zdrobi.

Pappa al pomodoro

Če čabata popije preveč tekočine, v juho umešaj še nekaj vode. Seveda juho potem poskusi in po potrebi dodelaj, da ohrani prvoten okus. Pripravljeno juho okrasi z baziliko in pokapaj z olivnim oljem. Juho še popopraj in po želji obogati z nekaj sveže naribanega parmezana. Juho serviraj in postrezi.

Pappa al pomodoro

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.