Pappa al pomodoro: paradižnikova juha s kruhom

0 comments

Ta toskanska italijanska klasika je idealna za pripravo ob koncu poletja, ko je na voljo veliko poletnih pridelkov, dnevi pa postajajo krajši in hladnejši. Če pa uporabiš pelate iz konzerve, jo lahko pripraviš tudi sredi zime. Sestavin je izredno malo, okus pa je fenomenalen – včasih je manj res več!

Italijani so pameten narod. Vsaj, kar se hrane tiče. Le z nekaj osnovnimi sestavinami znajo pripraviti božanske jedi in ena izmed njih je prav ta juha. Potrebuješ le olivno olje, česen, baziliko, paradižnik in kruh ter po želji še parmezan. Včasih so to juho pripravljali tisti najbolj revni, danes pa ta juha velja za specialiteto, o kateri govori ves svet.

Ta juha je odlična tudi takrat, ko želiš porabiti kruh, ki ti je ostal in postaja že malo suh. Bolj je kruh suh, bolje bo popil vse sokove. Vendar pa juho lahko pripraviš tudi s svežim kruhom, poskrbi le, da bo imel več skorje.

Za pripravo te božanske in neverjetno dišeče juhe uporabi svež paradižnik ali pa paradižnik iz konzerve. Poleti vsekakor uporabi svež paradižnik, tak, ki ga je sonce pridno božalo več dni, da je sladek in dišeč in sočen. V sezoni jaz najraje uporabim svež paradižnik z vrta staršev, sicer pa je odličen predvsem Lušt paradižnik. Zunaj sezone pa rada uporabim pelate iz konzerve, ki jih pred dodajanjem v kozico pretlačim kar z rokami.

Preden pogledava, kako se ta odlična juha pripravi, pa še nekaj fantastičnih jedi s paradižniki:

Še več odličnih receptov s paradižniki najdi pod oznako Paradižniki.

Priprava te božanske juhe je resnično enostavna in nadvse hitra. Potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Kot vidiš, sem za fotkanje uporabila nekaj ostankov kruha – predvsem krajčke.

Najprej narežeš paradižnik. Jaz ga ne lupim, lahko pa ga olupiš, če želiš – paradižnike za par minut namoči v vreli vodi, nato pa odstrani lupinico, ki bo zaradi vročine enostavno odstopila. Natrgaj še kruh in sesekljaj česen.

Lušt paradižnik

Nato pa na olju na hitro zmehčaj česen – nikar naj se ne obarva preveč, ker bo sicer juha grenka. Nato dodaj paradižnik, posoli in popopraj ter po želji dodaj še malo sušene bazilike. Ko se paradižnik malo razpusti, dodaj še jušno osnovo (ali kocko in vodo) ter kuhaj približno 10 minut. Dodaj še kruh, kuhaj še par minut, poskusi in dosoli po potrebi in to je to! Če želiš, lahko paradižnike in kruh kuhaš dlje, da se kruh še bolj raztopi in dobiš bolj pocasto juho, lahko pa kuhaš manj, da so v juhi še koščki paradižnika in koščki kruha.

Juhi dodaj še malo sveže bazilike ter po želji še parmezan in malo popra. Če želiš, juho pokapaj še z malo olivnega olja. Njam!

Ta juha je pravi dokaz, da je včasih manj res več.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pappa al pomodoro: paradižnikova juha s kruhom


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 25 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ta toskanska italijanska klasika je idealna za pripravo ob koncu poletja, ko je na voljo veliko poletnih pridelkov, dnevi pa postajajo krajši in hladnejši. Če pa uporabiš pelate iz konzerve, jo lahko pripraviš tudi sredi zime. Sestavin je izredno malo, okus pa je fenomenalen – včasih je manj res več!


Ingredients

Scale

2 pesti natrganega kruha
4 stroki česna
1 šopek sveže bazilike
2 žlici (olivnega) olja
sol, poper po okusu
1/2 žličke sušene bazilike (neobvezno)
2 pesti nakockanega paradižnika oz. približno 400 g (ali 1 konzerva paradižnikov iz konzerve)
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
1 velik ščepec čilijevih kosmičev (neobvezno)
parmezan (neobvezno)


Instructions

  1. Sestavine: Česen olupi in sesekljaj, paradižnik pa nareži na kocke (če želiš, paradižnik lahko olupiš – paradižnik za par minut potopi v vrelo vodo in olupi). Kruh natrgaj na koščke.
  2. Juha: V kozici segrej 2 žlici olivnega olja in na segretem počasi zmehčaj česen. Dodaj še polovico bazilike in po želji še čilijeve kosmiče. Česen kuhaj le minuto, ne sme se obarvati, ker sicer zagreni. Na zmehčan česen stresi paradižnik, posoli in popopraj in kuhaj nekaj minut, da paradižnik spusti nekaj vode in da se že malo zmehča. Dodaj sol in poper ter po želji še malo sušene bazilike, nato pa prilij jušno osnovo in kuhaj 10 minut. Juhi dodaj kruh, premešaj in kuhaj še nekaj minut, da se okusi prepojijo, kruh pa napije tekočine. Juho poskusi in po potrebi dosoli in dopopraj. Če kruh slučajno popije preveč tekočine, te še malo dodaj.
    Pozor: Če želiš, lahko paradižnike in kruh kuhaš dlje, da se kruh še bolj raztopi in dobiš bolj pocasto juho, lahko pa kuhaš manj, da so v juhi še koščki paradižnika in koščki kruha.
  3. Serviranje: Postreženo juho okrasi z baziliko in pokapaj z olivnim oljem. Juho še popopraj in po želji obogati z nekaj sveže naribanega parmezana. Uživaj!

Notes

Uporabi kateri koli kruh. Najboljše ostanke, ki so že malo suhi. Če uporabiš čisto svežega, naj bo čim več skorje.

Uporabi svež paradižnik ali paradižnik iz konzerve – najbolje pelate. Svež paradižnik naj bo čim bolj sladek. Če je manj sladek in ne čisto zrel, raje uporabi kar tistega iz konzerve!

Juha je najboljše sveža, lahko pa jo tudi pogreješ, ampak pozor – kruh bo ščasoma popil vso tekočino.

Sušena bazilika, čilijevi kosmiči in parmezan so vsi neobvezni.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen (in pripravljen v sodelovanju z Lušt) septembra 2016, v avgustu 2022 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Pappa al pomodoro

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.