Vichyssoise: porova juha s krompirjem

, 28. May 2018 | No Comments

Vichyssoise juha naj bi bila francoskega izvora, postreže se pa lahko topla ali hladna. Ker je nadvse odlična hladna, je odličen obrok v vročih poletnih dneh, ko nam ideja o vroči juhi nikakor ne pade na pamet. Priprava te juhe je otroško lahka, okusi pa so nadvse odrasli in nadvse slastni!

Obožujem juhe in moj dooolg seznam juh potrjuje to dejstvo. V zbirki imam že več juh, ki odlično teknejo tudi poleti:

Poskusi vseh pet, vsaka je po svoje odlična.

Vichyssoise juha se ponavadi postreže hladna. Juho ohladi, nato pa shrani v hladilniku in nato okrasi s smetano, poprom in drobnjakom. Lahko pa jo brez skrbi postrežeš tudi toplo. Tudi to okrasi s smetano, poprom in drobnjakom.

Pa še nekaj podrobnosti o pripravi vichyssoise juhe:

  • namesto masla lahko uporabiš tudi olivno olje.
  • smetana za kuhanje ni obvezna, juha je odlična tudi brez nje.
  • namesto drobnjaka lahko uporabiš tudi peteršilj.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 4 osebe):

  • 3 beli deli pora (približno 370 g)
  • 3 krompirji (približno 175 g)
  • 1 steblo zelene
  • 30 g masla
  • 1,2 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • sol, poper
  • smetana za kuhanje (za okras)
  • drobnjak (za okras)

PRIPRAVA

Por dobro očisti in nareži na kolobarje. Por stresi na stopljeno maslo, dobro premešaj in kuhaj pokrito približno 10 minut, da se por zmehča, a ne obarva. Vmes parkrat premešaj.

Nato dodaj na kocke narezan krompir in na kolute narezano zeleno.

Malo posoli in popopraj, dolij jušno osnovo in kuhaj približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se krompir skuha. Juho malenkost ohladi, nato pa spasiraj do kremnega. Poskusi jo in po potrebi dosoli in dopopraj.

Juho postrezi hladno ali toplo. Ob postrežbi juho okrasi z malo smetane za kuhanje, poprom in drobnjakom. Dober tek!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply