Vichyssoise: porova juha s krompirjem

0 comments

Vichyssoise juha je francoskega izvora, postreže se lahko topla ali hladna. Ker je nadvse odlična hladna, je odličen obrok v vročih poletnih dneh, ko nam ideja o vroči juhi nikakor ne pade na pamet, pozimi jo pa le pogrej. Priprava te juhe je otroško lahka, okusi pa so navdušujoči.

Obožujem juhe in moj dooolg seznam juh potrjuje to dejstvo. V zbirki imam že več juh, ki odlično teknejo tudi poleti:

Poskusi vseh pet, vsaka je po svoje odlična.

Vichyssoise juha se največkrat postreže hladna. Juho ohladi in hrani v hladilniku, ob postrežbi pa okrasi s smetano, poprom in drobnjakom. Seveda pa juho lahko postrežeš tudi toplo. Tudi to okrasi s smetano, poprom in drobnjakom.

Pa še nekaj podrobnosti o pripravi vichyssoise juhe:

  • namesto masla lahko uporabiš tudi olivno olje.
  • smetana za kuhanje ni obvezna, juha je odlična tudi brez nje.
  • namesto drobnjaka lahko uporabiš tudi peteršilj.

Za pripravo potrebuješ spodnje sestavine.

Najprej zmehčaj por, dodaj ostalo zelenjavo in jo skuhaj.

Nato pa zmehčano zelenjavo spasiraj v kremasto juho.

Juho postrezi toplo ali hladno ter jo lepo okrasi.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Vichyssoise: porova juha s krompirjem


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Vichyssoise juha je francoskega izvora, postreže se lahko topla ali hladna. Ker je nadvse odlična hladna, je odličen obrok v vročih poletnih dneh, ko nam ideja o vroči juhi nikakor ne pade na pamet, pozimi jo pa le pogrej. Priprava te juhe je otroško lahka, okusi pa so navdušujoči.


Scale

Ingredients

3 beli deli pora (približno 370 g)
3 krompirji (približno 175 g)
1 steblo zelene
30 g masla
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
sol, poper
smetana za kuhanje (za okras)
drobnjak (za okras)


Instructions

  1. Zmehčaj zelenjavo: Por dobro očisti in nareži na kolobarje. Por stresi na stopljeno maslo, dobro premešaj in kuhaj pokrito približno 10 minut, da se por zmehča, a ne obarva. Vmes parkrat premešaj. Nato dodaj na kocke narezan krompir in na kolute narezano zeleno. Malo posoli in popopraj, dolij jušno osnovo in kuhaj približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se krompir skuha.
  2. Juho spasiraj: Juho malenkost ohladi, nato pa spasiraj do kremnega. Poskusi jo in po potrebi dosoli in dopopraj.
  3. Postrezi: Juho postrezi hladno ali toplo. Ob postrežbi jo okrasi z malo smetane za kuhanje, poprom in drobnjakom.

Notes

Juho lahko postrežeš toplo ali hladno.

Namesto masla lahko uporabiš tudi olivno olje.

Smetana za kuhanje ni obvezna, juha je odlična tudi brez nje.

Namesto drobnjaka lahko uporabiš tudi peteršilj.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.