Vichyssoise: porova juha s krompirjem

0 comments

Ta francoska poslastica je neverjetno kremna, je bogatega okusa in se lahko uživa topla ali hladna. V hladnejših dneh jo pojej toplo, poleti pa se osveži in najej z ohlajeno juho. Priprava vichyssoise juhe je hitra in tako zelo enostavna, okusi pa so fenomenalni!

Juhe, ki so pripravljene z minimalnim številom sestavin in so kljub temu resnično fenomenalne, so najboljše juhe. Take juhe so z razlogom klasike in imajo čisto razumljivo oboževalce po vsem svetu. Ta francoska klasika je neverjetna in ko jo enkrat poskusiš, jo z veseljem pripravljaš še in še.

Vichyssoise juha se ponavadi največkrat postreže hladna. Juho ohladi in hrani v hladilniku, ob postrežbi pa po želji okrasi s smetano, poprom in drobnjakom. Seveda pa juho lahko postrežeš tudi toplo. Tudi to enako okrasi kot hladno. Jaz imam rada obe verziji.

Juha je lahko čudovit začetek obroka, s kosom kruha pa je lahko tudi lažje kosilo ali večerja. Poleti je hladna lahko tudi čisto čudovita malica.

Pa še nekaj podrobnosti o pripravi vichyssoise juhe:

  • namesto masla lahko uporabiš tudi olivno olje.
  • smetana ni obvezna, juha je odlična tudi brez nje.
  • namesto drobnjaka lahko uporabiš tudi peteršilj.

Obožujem juhe in moj dooolg seznam juh potrjuje to dejstvo. V zbirki imam že več juh, ki odlično teknejo tudi poleti:

Poskusi vseh pet, vsaka je po svoje odlična. Še več juh pa najdi pod oznako Juhe.

Priprava te juhe je resnično enostavna. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Sledi slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi zelenjavo. Por zmehčaj na maslu z malo olja. Naj se ne obarva.

 

Dodaj ostalo zelenjavo, jo zalij z jušno osnovo (ali vodo in jušno kocko) in skuhaj do mehkega.

Kuhano spasiraj z ročnim mešalnikom ali v mešalniku. Poskusi in po potrebi dosoli ali dopopraj. Če je juha pregosta, dodaj še malo tekočine.

Juho postrezi toplo ali hladno. Po želji jp okrasi s smetano (smetano za kuhane, sladko nestepeno smetano, z malo vode razredčeno kislo smetano …) in drobnjakom in postrezi. Tako neverjetno dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vichyssoise: porova juha s krompirjem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 4 osebe 1x

Description

Ta francoska poslastica je neverjetno kremna, je bogatega okusa in se lahko uživa topla ali hladna. V hladnejših dneh jo pojej toplo, poleti pa se osveži in najej z ohlajeno juho. Priprava vichyssoise juhe je hitra in tako zelo enostavna, okusi pa so fenomenalni!


Ingredients

Scale

1 žlička (olivnega) olja
20 g masla
3 pori (približno 370 g)
3 krompirji (približno 175 g)
1 steblo zelene
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
sol, poper
smetana za kuhanje (glej nadomestila pod Notes) in drobnjak za okras


Instructions

  1. Zmehčaj zelenjavo: Por dobro očisti in nareži. Stresi ga na stopljeno maslo z oljem, dobro premešaj in kuhaj pokrito približno 10 minut, da se por zmehča, a ne obarva. Vmes parkrat premešaj. Nato dodaj na kocke narezan krompir in na kolute narezano zeleno. Malo posoli in popopraj, dolij jušno osnovo in kuhaj približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se krompir skuha.
  2. Juho spasiraj: Juho spasiraj do kremne teksture – uporabi palični mešalnik ali mikser. Poskusi jo in po potrebi dosoli in dopopraj.
  3. Postrezi: Juho postrezi hladno ali toplo. Ob postrežbi jo okrasi z malo smetane, poprom in drobnjakom.

Notes

Juho lahko postrežeš toplo ali hladno.

Namesto masla lahko uporabiš tudi olivno olje.

Juho okrasi s smetano za kuhanje, nestepeno sladko smetano, grškim jogurtom ali z vodo razredčeno kislo smetano.

Namesto drobnjaka lahko uporabiš tudi peteršilj.

Recept je bil prvotno pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2016, v marcu 2023 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.