Kuskus juha s šparglji, brokolijem in gobami

0 comments

To je barvita, dišeča in neverjetno slastna juha, ki jo pripravi s šparglji, brokolijem, gobami in kuskusom ter pockrljaj svoj želodček. Izven sezone špargljev te enostavno izpusti. Juho postrezi s kosom kruha, pripravi pa je več, saj te bo resnično navdušila.

Nikdar in nikoli ne bom trdila, da so juhe le za pozimi. Odlične, sezonske juhe pripravi vsak dan v letu, le izberi recepte, ki so primerne času. Ta juha je odlična spomladi, ko so v sezoni šparglji – torej aprila, maja in junija. Vendar pa jo lahko izven sezone špargljev pripraviš brez njih. Ker za pripravo lahko uporabiš zamrznjen brokoli in gobe, jo lahko pravzaprav pripraviš kar čez vse leto.

Ker kuskus rad popije veliko količino tekočine – nekaj med kuhanjem in še nekaj med ohlajanjem – tekočine lahko dodaš tudi več. Predvsem, če juho pripraviš tudi za kasneje, kar ti močno priporočam, saj je topla, dišeča, nasitna in tako dobra! Z vsemi toplimi okusu lepo pocrklja in nasiti.

Pa poglejva, kako pripraviš to krasotico od juhe:

 1. Najprej poskrbi za odlične osnovne okuse, zato pripravo začni s česnom in ingverjem. Ta dva okusa nikoli ne zatajita in vsaka juha z njima je odlična.
 2. Poskrbi za beljakovine, zato dodaj gobice, ki so, če verjameš ali ne, odlične v juhi, ki ni nujno, da je gobova z veliko smetane!
 3. Dodaj veeeeliko zelenjave. Zdrava in dobra sta brokoli in šparglji. Kot že napisano izven sezone špargljev pač ne dodaj. Lahko pa takrat dodaš svežo ali zamrznjeno špinačo.
 4. Ne pozabi na ogljikove hidrate, zato v juho stresi nekaj kuskusa, ki se res hitro skuha. Uporabi navaden ali polnozrnat kuskus. Našla sem celo polnozrnatega pirinega, ki je odličen.
 5. Po želji juho še odišavi z svežo meto, mlado čebulico ali dišavnico, ki jo imaš pri roki. Predlagam meto, peteršilj, celo bazilika bi bila dobra.

Preden pa pogledava, kaj natančneje potrebuješ za pripravo, pa še nekaj odličnih pomladno-poletnih juhc. Ker brez juhc ni življenja!

Vse juhce pa najdi pod oznako Juhe.

Za pripravo potrebuješ te sestavine. Še enkrat – izven sezone špargljev teh ne uporabi. Lahko jih nadomestiš s špinačo.

Najprej poskrbi za dišavno osnovo, nato dodaj beljakovine, kasneje zelenjavo in še ogljikove hidrate. Ta juha ima vse!

Juho postrezi s kruhom takoj, lahko jo pa ohladiš, shraniš v hladilniku in poješ v parih dneh. Zamrzovanja ne priporočam.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kuskus juha s šparglji, brokolijem in gobami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 20 minut
 • Yield: za 2 osebi 1x

Description

To je barvita, dišeča in neverjetno slastna juha, ki jo pripravi s šparglji, brokolijem, gobami in kuskusom ter pockrljaj svoj želodček. Izven sezone špargljev te enostavno izpusti. Juho postrezi s kosom kruha, pripravi pa je več, saj te bo resnično navdušila.


Ingredients

Scale

olivno olje
1 žlička naribanega ingverja
1 strok česna
100 g gob
100 g brokolija
1 manjši šopek špargljev
100 g kuskusa
1 mlada čebula
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol
poper


Instructions

 1. Začni: V kozici segrej žlico olivnega olja in na segretem zelo na hitro prepraži nariban strok česna in ingver – le kakšno minuto, ne več, da se česen ne prismodi. V kozico nato daj gobe in kuhaj toliko časa, da izpustijo vso vodo in se le-ta pokuha.
 2. Nadaljuj: Nato v kozico dodaj na manjše cvetke narezan brokoli in jušno osnovo ter kuhaj toliko časa, da tekočina zavre. V juho dodaj še na kolute narezane šparglje in kuskus in kuhaj še približno pet minut.
 3. Dokončaj: Nato juho poskusi, popopraj in dosoli, če je potrebno. Juho serviraj na krožnik, potresi z narezano mlado čebulo in takoj postrezi.

Notes

Juho lahko pripraviš tudi zunaj sezone špargljev (ki je med aprilom in junijem), ki jih enostavno le izpustiš. Po želji lahko takrat uporabiš svežo ali zamrznjeno špinačo.

Za pripravo brez skrbi uporabi tudi zamrznjen brokoli in/ali gobe.

Uporabi gobe, ki jih imaš na razpolago.

Za pripravo juhe lahko uporabiš tudi polnozrnat (pirin) kuskus.

Namesto soli lahko uporabiš sojino omako – dodaj je po okusu.

Nikar ne zavrzi brokolijevih stebelc – te očisti, po potrebi olupi in nareži na koščke ter dodaj v juho.

Kuskus tudi po koncu kuhanja še kar vpija tekočino, zato je po želji med kuhanjem dodaj več.

Juha je dobra tudi pogreta, le upoštevaj, da kuskus popije veliko tekočine. Juho hrani v hladilniku par dni, zamrzovanja pa ne priporočam.

 • Prep Time: 5 minut
 • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen junija 2015, v aprilu 2021 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Kuskus juha z zelenjavo in metino pasto

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.