Kremna veganska špargljeva juha

0 comments

Ta slastna, kremna in čisto veganska špargljeva juha je božanska. Pripravi se en-dva-tri, okusi pa so fenomenalni. Res je, za kremno strukturo juhi ni treba dodajati gore krompirja ali litrov smetane. Pripravi jo v sezoni špargljev in obljubim ti, da ti ne bo žal.

Devet mesecev čakam na tri magične mesece v letu (april-junij), ko so šparglji v sezoni. Z njimi pripravljam vse mogoče – od solat, prilog, testenin in rižot, do omak in sladic. Danes se je na seznam uvrstila špargljeva juha brez kapljice smetane. Božanska je!

Za rojstni dan me je Domen presenetil z neverjetnim darilom. Podaril mi je Blendtech mešalnik. Od takrat pa sem z njim naredila že vse mogoče. Tudi to kremno, svilnato juho, prav tako neverjetno svilnato, kot jo strežejo v restavracijah. Tako, kot da je pripravljena iz krompirja ali smetane. Pa ni!

Ta popolnoma veganska juhca, ki je božanska tudi neveganom, je pripravljena le iz 5 sestavin! Če ne štejeva soli in popra, seveda. Da je juha kremasta poskrbijo indijski oreščki (ker šparglji sami po sebi niso kremasti, tako kot kot bučke in buče na primer), ki jih moraš nujno namakati vsaj dve uri. Lahko pa tudi čez noč, če načrtuješ tako daleč vnaprej.

Juha se odlično tudi pogreje, tako da jo lahko pripraviš vnaprej in ohladiš ter postaviš v hladilnik, potem pa pred postrežbo le pogreješ.

Priprava juhe je enostavna. Namočiš indijske oreščke in skuhaš šparglje.

 

Sestavine streseš v mešalnik in zmiksaš.

Tako je dobra!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kremna veganska špargljeva juha


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 15 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Ta slastna, kremna in čisto veganska špargljeva juha je božanska. Pripravi se en-dva-tri, okusi pa so fenomenalni. Res je, za kremno strukturo juhi ni treba dodajati gore krompirja ali litrov smetane. Pripravi jo v sezoni špargljev in obljubim ti, da ti ne bo žal.


Ingredients

Scale

600 g špargljev
3,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
75 g neslanih indijskih oreščkov (+ dodatno za okras)
2 stroka česna
1 žlička limoninega soka
sol
(bel) poper


Instructions

  1. Indijski oreščki: Indijske oreščke v hladni vodi namakaj vsaj 2 uri, lahko pa tudi čez noč. Namočene dobro speri pod tekočo mrzlo vodo.
  2. Šparglji: Špargljem odlomi olesenele dele – vsakega primi na obeh koncih in prelomi, prelomil se bo ravno tam, kjer je olesenel. Šparglje nareži na manjše koščke in stresi v zelenjavno jušno osnovo. Osnovo zavri in kuhaj približno 3 minute, da se šparglji zmehčajo. Česen lahko dodaš v tem koraku, lahko pa ga dodaš v blender pred mešanjem. Nekaj špargljev prihrani za okras, ostale pa stresi v mešalnik.
  3. Juha: Špargljem v mešalniku dodaj splaknjene indijske oreščke, zelenjavno osnovo, v katerih so se šparglji kuhali in dobro zmiksaj. Miksaj toliko časa, da dobiš kremasto juho. Juho prelij nazaj v kozico, jo popopraj in dodaj limonin sok ter zavri. Poskusi in dosoli, če je potrebno.
  4. Serviraj: Juho serviraj v skodelico, okrasi s prihranjenimi šparglji in indijskimi oreščki ter postrezi.

Notes

Da je juha kremasta poskrbijo indijski oreščki, ki jih moraš nujno namakati vsaj dve uri. Lahko pa tudi čez noč, če načrtuješ tako daleč vnaprej.

Juha se odlično tudi pogreje, tako da jo lahko pripraviš vnaprej in ohladiš ter postaviš v hladilnik, potem pa pred postrežbo le pogreješ.

 

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.