Kremna veganska špargljeva juha

0 comments

Devet mesecev čakam na tiste tri magične mesece v letu, ko so v sezoni šparglji. Odkar sem odkrila, da so fantastični, iz njih pripravljam vse možno – od solat, prilog, testenin in rižot, do omak in sladic. Danes se je na seznam uvrstila tudi juha. Špargljeva juha. Svilnato kremna brez kapljice smetane. Božanska je!

Za rojstni dan me je Domen presenetil z neverjetnim darilom. Popolnoma nepričakovano. Popolnoma in neverjetno razkošno. Podaril mi je Blendtec mešalnik. Bila sem brez besed. Je že res, da je vedel, da si ga želim. A želje so nekaj, resničnost pa nekaj drugega. Vedela sem, da ga bom enkrat pa že imela, a tako kmalu?

Ko sem končno prišla k sebi, sem začela načrtovati, kaj vse bom nacomprala z njegovo pomočjo. In kaj bom z njim naredila najprej. Potem, ko sem dobila novega, saj je imel prvi kupljen sistemsko napako (napaka #11, ki je ni v priročniku uporabe se je izkazala za sistemsko napako, kar pa so nam zaupali v trgovini, kjer je Domen mešalnik kupil), se je začelo veselje. Če te zanima – najprej sem naredila smuti. Iz špinače, piškotkov, grškega jogurta, jagod, ananasa in javorjevega sirupa. Mjam. Od takrat pa sem z njim naredila že vsega boga. Tudi to kremno, svilnato juho, prav tako neverjetno svilnato, kot jo strežejo v restavracijah. Tako, kot da je pripravljena iz krompirja ali smetane. Pa ni!

Ta popolnoma veganska juhca, ki je božanska tudi za nevegane, je pripravljena iz le 5 sestavin! Če ne štejeva soli in popra, seveda. Da je juha kremasta, poskrbijo indijski oreščki (ker šparglji sami po sebi niso kremasti, tako kot bučke in buče naprimer), ki jih moraš nujno namakati vsaj dve uri. Lahko pa tudi čez noč, če načrtuješ tako daleč vnaprej. In resnično priporočam, da misliš vnaprej. Ker potem je svilnata topla juha v tvojih jušnih skodelicah v roku desetih minut!

Juha se odlično tudi pogreje, tako da jo lahko pripraviš vnaprej in ohladiš ter postaviš v hladilnik, potem pa pred postrežbo le pogreješ.

In tako z veseljem sporočam, da so šparglji prestali še eno preizkušnjo in da so delo opravili fenomenalno. S pomočjo Blendteca, seveda. Oh šparglji, kako jih človek ne bi imel rad?! ♡

SESTAVINE (za 2 lačni osebi)

  • 600 g špargljev
  • 3,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in jušne kocke)
  • 75 g neslanih indijskih oreščkov (+ dodatno za okras)
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička limoninega soka
  • sol
  • (bel) poper

PRIPRAVA

Indijske oreščke v hladni vodi namakaj vsaj 2 uri, lahko pa tudi čez noč. Namočene dobro speri pod tekočo mrzlo vodo. Špargljem odlomi olesenele dele – vsakega primi na obeh koncih in prelomi, prelomil se bo ravno tam, kjer je olesenel. Šparglje nareži na manjše koščke in stresi v zelenjavno jušno osnovo. Osnovo zavri in kuhaj približno 3 minute, da se šparglji zmehčajo. Česen lahko dodaš v tem koraku, lahko pa ga dodaš v blender pred mešanjem.

Nekaj špargljev prihrani za okras, ostale pa stresi v mešalnik. Dodaj splaknjene indijske oreščke, zelenjavno osnovo, v katerih so se šparglji kuhali in …

… dobro zmiksaj. Miksaj toliko časa, da dobiš kremasto juho.

Juho prelij nazaj v kozico, jo popopraj in dodaj limonin sok ter zavri. Poskusi in dosoli, če je potrebno. Juho serviraj v skodelico, okrasi s prihranjenimi šparglji in indijskimi oreščki ter postrezi.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.