Bučna kremna juha

, 16. Nov 2015 | No Comments

Bučna kremna juha

Ta čudovita juha te bo grela jeseni in pozimi. Naredi več litrov te juhe, jo razdeli na porcije, ohladi ter zamrzni. Vedno, ko ti bo zadišala, ti bo na razpolago. Pred serviranjem jo lahko okrasiš z popraženimi bučnimi semeni in na olivcu popraženimi lističi svežega žajblja.

SESTAVINE

  • 20 g masla
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/2 (rjave) čebule
  • 2 stroka česna
  • 8 listov svežega ali 1/2 žličke suhega žajblja
  • 1 kg rumene buče
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • kajenski poper (neobvezno)
  • sol
  • poper
  • 6 malih svežih lističev žajblja za okras
  • 2 žlici bučnih semen za okras

Bučna kremna juha

PRIPRAVA

V veliki kozici segrej maslo in olivno olje in na njem prepraži čebulo. Praži toliko časa, da se čebula zmehča, a ne obarva. Dodaj sesekljan žajbelj in česen in praži le toliko časa, da česen zadiši.

Bučna kremna juha

Dodaj na kocke narezano bučo in kajenski poper ter zalij z jušno osnovo ter kuhaj toliko časa, da se zelenjava zmehča.

Bučna kremna juha

Medtem na žlici olivca na hitro prepraži oprane in osušene lističe žajblja. Na suhi ponvi pa prepraži bučna semena – ko se segrejejo, bodo začela pokati, kot kokice. Prepražene pretresi na krožniček, da se v topli ponvi ne bodo naprej pražili.

Ko se buča zmehča, juho spasiraj in poskusi ter dosoli in dopopraj.

Bučna kremna juha

Juho serviraj, okrasi s popraženimi žajbljevimi lističi in postrezi.

Bučna kremna juha

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply