Resnično enostavna in okusna kremna bučna juha

, 30. Oct 2019 | No Comments

Svilnato kremasta bučna juha, pripravljena le z jedilno rumeno bučo, čebulo, česnom in aromatičnim žajbljem. Enostavna je za pripravo, okusa pa je izredno fantastičnega.

Ta čudovita juha te bo grela jeseni in pozimi. Naredi več litrov te juhe, jo razdeli na porcije, ohladi ter zamrzni. Vedno, ko ti bo zadišala, ti bo na razpolago. Pred serviranjem jo lahko okrasiš s seskljanimi bučnimi semeni in po želji še s popraženimi lističi svežega žajblja.

Obožujem bučno juho in priznam, da sem glede okusa kar izbirčna. Ne maram, da je bledega okusa in obožujem, ko je polnega okusa po buči, brez nepotrebnih dodatkov kot so smetana ali celo krompir. Zato je moj recept enostaven in “čist”. Za pripravo potrebuješ katero koli jedilno rumeno bučo, nekaj aromatičnih sestavin (čebulo, česen, žajbelj) in dobro jušno osnovo. Če domače jušne osnove nimaš, uporabi vrelo vodo in kakovostno jušno kocko. Ker gresta buča in žajbelj kot ata na mamo, predlagam, da za pripravo buče res uporabiš žajbelj. Če svežega nimaš, bo suh prav tako dober.

Pa še nekaj besed o miksanju. Če uporabiš mešalnik, poskrbi, da ta ne bo preveč napolnjen, da ti med miksanjem vroča juha ne spolzi ven (tako, kot je meni pri tem fotografiranju, ko sem kuhinjo čistila dlje časa, kot pa je trajala celotna priprava te juhe). Če mešalnika nimaš, bo palični mešalnik čisto ok.

Preden pa pogledava, kaj potrebuješ za pripravo te juhe in kako jo pripraviš, pa še nekaj idej za uporabo jedilne buče:

Še več receptov, v katerih je zvezda rumena buča, najdi pod oznako Buče.

Pojdiva k pripravi. Potrebuješ tele sestavine.

Bučo previdno nareži na kocke. Še pripomba – večino buč ti ni treba lupiti. Predlagam, da poguglaš, če moraš tisto, ki si jo kupil/a olupiti. Sicer pa ima večina buč veliko vitaminov prav v lupini. Pripravo nadaljuj s čudovito dišečo osnovo čebule, česna in žajblja.

Nikar ne pozabi buče premešati v teh aromatičnih sestavinah, nato pa dodaj jušno osnovo ali vodo s kocko in zelenjavo skuhaj.

Še ena pripomba – če dodaš toliko vode, da je zelenjavna ravno pokrita, bo nato juha ravno prav kremasta. Le poskrbi, da je ne kuhaš preveč in da ne izpari preveč tekočine. Ko je zelenjava mehka, jo spasiraj, po okusu posoli in popopraj ter postrezi. In to je to!

Juhe lahko pripraviš tudi več, jo ohladiš, razdeliš na porcije in zamrzneš. V zamrzovalniku lahko nato nate počaka nekaj mesecev.

Print

Resnično enostavna in okusna kremna bučna juha


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 20 minut
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 3-4 osebe 1x

Description

Svilnato kremasta bučna juha, pripravljena le z jedilno rumeno bučo, čebulo, česnom in aromatičnim žajbljem. Enostavna za pripravo ter izredno fantastičnega okusa.


Scale

Ingredients

20 g (veganskega) masla
1 žlica olivnega olja
1/2 (rjave) čebule
2 stroka česna
8 listov svežega ali 1/2 žličke suhega žajblja
1 kg katere koli rumene jedilne buče
1 l zelenjavne jušne osnove
kajenski poper (neobvezno)
sol
poper
6 malih svežih lističev žajblja za okras
2 žlici bučnih semen za okras


Instructions

  1. Pripravi osnovo: V veliki kozici segrej maslo in olivno olje in na njem prepraži čebulo. Praži toliko časa, da se čebula zmehča, a ne obarva. Dodaj sesekljan žajbelj in česen in praži le toliko časa, da česen zadiši. Dodaj na kocke narezano bučo in kajenski poper ter premešaj.
  2. Dodaj tekočino: Zalij z jušno osnovo ter kuhaj približno 15 minut, oziroma toliko časa, da se buča zmehča.
  3. Juho spasiraj: Ko se buča zmehča, juho spasiraj in poskusi ter dosoli in dopopraj.
  4. Serviraj: Juho serviraj, okrasi z žajbljevimi lističi in sesekljanimi bučnimi semeni in postrezi.

Notes

Uporabiš lahko katero koli jedilno bučo. Za fotografiranje sem uporabila muškatno bučo.

Če nimaš svežega žajblja, lahko brez skrbi uporabiš tudi suhega.

Ker je razmerje med tekočino in bučo ravno pravšnje, za kremno teksturo ne potrebuješ dodajati nobene smetane ali krompirja.

Juho lahko zmiksaš v mešalniku, čisto super pa se obnese tudi palični mešalnik.

Če želiš, da je buča veganska, uporabi vegansko maslo ali pa le kakšno žlico več olja.

Uporabi rjavo ali belo čebulo, lahko pa tudi šalotko ali por.

Če želiš, lahko žajbljeve liste za okras popečeš na malo masla, da bodo hrustljavi in še bolj dišeči.

Juhe lahko pripraviš tudi več, jo ohladiš, razdeliš na porcije in zamrzneš. V zamrzovalniku lahko nato nate počaka nekaj mesecev.

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen novembra 2015, v oktobru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Bučna kremna juha

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply