Fižolovo-bučni golaž

, 17. Jan 2016 | No Comments

Fižolovo-bučni golaž

(Tudi) zimska zelenjava je zakon! Ta fižolovo-bučni golaž te bo v teh mrzlih dneh pogrel in tudi nasitil. Nadgradi ga s tortilijevimi trakci ali pa s kosom kruha, za še bolj zdrav obrok pa jedi dodaj še avokado. Poleg postrezi z veliko skledo najljubše solate in se prepusti užitkom.

Ta fižolovo-bučni golaž je dokaz, da so zelenjavne jedi lahko tudi pozimi odlične. Cimet, kumin ter paprika in feferonček so osnovni elementi mehiške kuhinje, ki je znana po hranljivosti in toplih okusih. Jaz jo obožujem <3!

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 1/2 rdeče čebule
  • 2 stroka česna
  • 1/2 rdeče paprike
  • 100 g rumene buče
  • 1 konzerva kuhanega (rdečega) fižola
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/2 žličke kumina
  • 1 sušen feferonček
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 1 majhen lovorjev list
  • 1 dcl paradižnikove kaše
  • 2 dcl zelenjavne jušne osnove
  • 1 pest špinače ali blitve
  • 1/2 avokada
  • malo limoninega soka
  • 2 mali tortiliji
  • 1 velik ščepec mlete sladke paprike
  • 2 vejici svežega koriandra ali peteršilja

Fižolovo-bučni golaž s tortilijevimi trakci in avokadom

Rezanci v bučni omaki z ohrovtom in ocvrtim žajbljem

Fižolovo-bučni golaž s tortilijevimi trakci in avokadom

PRIPRAVA

V kozici segrej 2 žlici olja ter na segretem prepraži sesekljano čebulo in česen, na kocke narezano papriko in bučo. Dodaj cimet, kumin in feferonček in praži približno 2 minuti.

Fižolovo-bučni golaž s tortilijevimi trakci in avokadom

V kozico daj lovorjev list, zelenjavno jušno osnovo in paradižnikovo kašo, popopraj in posoli ter premešaj in kuhaj pokrito 15 minut, oziroma toliko časa, da se buča skuha.

Potem v kozico dodaj fižol in kuhaj še 5 minut, tokrat odkrito, da se tekočina ukuha in fižol segreje. Dve minuti pred koncem v golaž umešaj še špinačo, malo popopraj in premešaj.

Fižolovo-bučni golaž s tortilijevimi trakci in avokadom

Tortiliji nareži na rezance. V ponvi segrej žličko olivnega olja, nanj stresi tortilijeve rezance, malo posoli, če želiš dodaj sladko papriko v prahu in praži med nenehnim mešanjem, da se trakci popražijo, a ne prižgejo.

Fižolovo-bučni golaž s tortilijevimi trakci in avokadom

Fižolovo bučni golaž postreži v skodelici, okrasi z popraženimi tortilijevimi rezanci in narezanim avokadom (tega pokapaj z limoninim sokom in posoli) ter koriandrom, malo popopraj in postrezi.

Fižolovo-bučni golaž s tortilijevimi trakci in avokadom

Fižolovo-bučni golaž

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply