Zelenjavni golaži so močno podcenjeni, kar je res žalostno, ker so lahko nadvse slastni in zelo hranljivi. Ta golaž z bučo in fižolom ter samimi toplimi začimbami je prava poslastica. Postrežeš ga lahko s kruhom, polento, kruhovimi cmoki ali pa kar s popečenimi tortiljami. Res je odličen in tako lepo pogreje želodček in dušo!
Ta golaž lahko pripraviš jeseni ali pa tudi pozimi, ko so buče v sezoni. Če bučo jeseni in zgodaj pozimi kupiš, narežeš na kocke in zamrzneš, lahko golaž pripraviš tudi sredi februarja, ko buč že ni več na razpolago. Lahko pa bučo enostavno zamenjaš tudi s sladkim krompirjem, pa je ves “problem” z bučo rešen, saj je sladki krompir v trgovinah na voljo čez vse leto.
Beljakovinsko vlogo v tem obroku je prevzel fižol. Zaradi čudovite sladkosti je najbolj primeren rdeč fižol, super pa bi bil tudi črn fižol. Seveda pa golaž pripravi tudi z belim ali rjavim fižolom.
Da je ta golaž res čudovit poskrbi tudi kombinacija začimb: kumin (ne kumina!) in cimet (kar je morda presenetljivo, ampak resnično deluje!) in pa lovorjev list, ki itak vemo, da vedno poskrbi za čudovit bogat okus.
Ta golaž lahko postrežeš s prilogo po izbiri – polento, kruhom ali kruhovimi cmoki, super pa so tudi s sladko papriko (ali pa pač brez nje) poljubčkane narezane in popečene tortilje. Jaz za še več svežine rada dodam malo svežega peteršilja in avokado.
Golaž lahko pripraviš tudi vnaprej in ga pogreješ, ko ti zadiši, zamrzovanja pa ne priporočam.
Preden pogledava, kako lahko to poslastico pripraviš, pa še nekaj idej za zelenjavno obarvane klasike:
- Odličen zelenjavni ričet
- Zelenjavni krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami
- Zelenjavna jota s kislim zeljem
- Najboljša zelenjavna paella
- Zelenjavni mehiški čili s kvinojo
- Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom in dišavnim posipom
Priprava je smešno enostavna in hitra, potrebuješ pa sestavine na spodnji fotki. V nadaljevanju sledi slikovni pregled priprave, natančnejši zapis količin in priprave pa najdi na dnu strani.
Najprej pripravi golaž. Večino zelenjave in začimbe popeci, nato pa dodaj še preostalo zelenjavo ter tekočino in zelenjavo skuhaj.
Medtem, ko se golaž kuha, pripravi tortilje (ali katero koli drugo prilogo – ideje najdi zgoraj.
Ko je golaž skuhan, ga serviraj s tortiljami ter ostalimi dobrotami in golaž postrezi.
Bučni golaž s fižolom
- Total Time: 45 minut
- Yield: za 2 lačni osebi 1x
Description
Zelenjavni golaži so močno podcenjeni, kar je res žalostno, ker so lahko nadvse slastni in zelo hranljivi. Ta golaž z bučo in fižolom ter samimi toplimi začimbami je prava poslastica. Postrežeš ga lahko s kruhom, polento, kruhovimi cmoki ali pa kar s popečenimi tortiljami. Res je odličen in tako lepo pogreje želodček in dušo!
Ingredients
Sestavine za golaž:
- 2 žlici (olivnega) olja
- 1 čebula
- 1 rdeča (ali katere koli barve) paprika
- 2 stroka česna
- 1/2 žličke Kotányi cimeta
- 1/2 žličke kumina (kumin, ne kumina!)
- 1 sušen feferonček
- 1 manjši Kotányi lovorjev list
- 250 g rumene buče
- 1 konzerva (približno 250 g) kuhanega rdečega fižola (ali črnega, lahko tudi katerega koli drugega)
- 4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
- 1 dcl paradižnikove kaše
- 1 pest špinače ali blitve
- sol in poper po okusu
Ostale sestavine:
- 2 manjši tortiliji
- 1 velik ščepec Kotányi mlete sladke paprike
- 1 žlica olja
- 1/2 avokada
- malo limoninega soka
- 2 vejici svežega koriandra ali peteršilja
Instructions
- Golaž: V kozici segrej 2 žlici olja ter na segretega stresi sesekljano čebulo, na kocke narezano papriko in še bučo. Dodaj cimet, kumin in feferonček in praži približno 5 minut. Nato dodaj še česen, premešaj in praži še minuto. V kozico daj lovorjev list, zelenjavno jušno osnovo in paradižnikovo kašo, popopraj in posoli ter premešaj in kuhaj pokrito 15 minut, oziroma toliko časa, da se buča skuha. Potem v kozico dodaj še fižol in kuhaj še 5 minut, tokrat odkrito, da se tekočina ukuha in fižol segreje. Dve minuti pred koncem v golaž umešaj še špinačo, malo popopraj in premešaj.
- Tortilja: Tortiliji pokapaj z oljem in potresi s papriko. Kar s čistimi rokami pomažo po celotni površini tortilje, enako naredi še na drugi strani. Tortilje nato nareži na trikotničke ali trakce. Prenesi jih v suho ponev (olje je že na tortilji, zato ponev ni treba naoljiti) in popeci na obeh straneh – približno minuto ali dve na vsaki strani. Ko so popečene jih prenesi v skledico.
- Postrežba: Golaž serviraj, okrasi s popečenimi tortiljami, narezanim avokadom (tega pokapaj z limoninim sokom in posoli) ter peteršiljem, malo popopraj in postrezi.
Notes
Če rumene buče nimaš, uporabi sladki krompir
Najboljša izbira je rdeči fižol, lahko pa izbereš tudi črnega in celo belega ali rjavega.
Uporabi katero koli čebulo – rdečo, rjavo ali belo, lahko tudi šalotko.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2016, v oktobru 2022 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: