Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom

, 16. Sep 2015 | No Comments

Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom

Ta pita je moja zelenjavna različica pastirske pite (Shepard’s Pie). Okusi v tej piti so fantastični; zelenjava je čudovitega zemeljskega okusa, piko na i pa naredi kremast in sladek krompirjev pokrov z dišavnim posipom. Resnično ena najboljših pit na svetu, poskusi!

SESTAVINE (za 2 osebi oz. 2 mala pekača premera 20×12 cm)

Sestavine za krompirjev pire:

  • 200 g navadnega krompirja
  • 200 g sladkega krompirja
  • sol
  • poper
  • 1 kos masla

Sestavine za zelenjavno osnovo:

  • 1/2 rdeče čebule
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici sušenih gob
  • 150 g svežih gob
  • 250 g kuhane leče
  • 4 sušeni in v olje vloženi paradižniki
  • 1/2 žličke mletega koriandra
  • 1/2  gomolja koromača
  • 1 dcl zelenjavne jušne osnove
  • olivno olje
  • sol
  • poper
  • 1 žlička mletega čilija
  • 2 pesti sveže špinače

Ostale sestavine:

  • 4 žlice drobtin (ali en kos suhega kruha)
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • sol
  • poper
  • olivno olje

Sladki njoki z višnjevo omako

PRIPRAVA

Najprej pripravi krompirjev pire – krompir olupi in nareži na enako velike kose ter skuhaj v osoljeni vreli vodi. Ko se krompir skuha, ga odcedi in pusti 5 minut, da odvečna voda izpari. Potem krompir popopraj, mu dodaj maslo ter ga pretlači v pire krompir.

Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom

Suhe gobice prelij z vrelo vodo in pusti, da se ponovno navlažijo. V večji kozici segrej olje in na njem prepraži na rezinice narezano čebulo in koromač. Ko se malenkost zmehčata, dodaj nariban česen, mleti koriander in čili in premešaj. Potem dodaj na rezinice narezan sušen paradižnik in sesekljane in ponovno navlažene gobice. Dobro premešaj, praži še minuto, potem pa dodaj na lističe narezane sveže gobice. Praži toliko časa, da spustijo vodo in da se le-ta pokuha.

Potem v kozico dodaj lečo in zelenjavno jušno osnovo, malo posoli in popopraj in kuhaj približno 20 minut. Leča se bo v tem času še bolj zmehčala, tekočina se bo pokuhala in nastala bo gostejša zelenjavna omaka.

Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom

Medtem, ko se omaka kuha, naredi dišavni posip. V mešalnik daj peteršilj, malo soli in popra ter drobtine (lahko tudi malo starejši kos kruha) in zmiksaj.

Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom

Ko se omaka skuha in vsa voda izpari, jo poskusi in dosoli in/ali dopopraj, če je potrebno. V omako dobro umešaj še špinačo. Kozico pokrij in odstavi z ognja – zaradi toplote bo špinača hitro uvela in ne potrebuje dodatnega kuhanja.

Ko imaš pripravljene vse tri dele pite: pire krompir, omako in posip, začni pito sestavljati. V pekač daj najprej zelenjavno omako, …

Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom

… na vrh nežno razporedi krompirjev pire, …

Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom

… povrh pa potresi s posipom. Pito še malo pokapaj z olivnim oljem in …

Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom

… peci v pečici, ogreti na 200°C – 10 minut na srednji polici, 5 minut pa še na vrhu, da se zapeče še pokrov. Pečeno pito previdno vzemi iz pečice in ponosno postrezi.

Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom

Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply