Okusov polna zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom in dišavnim posipom

0 comments

Ta zelenjavna in okusov polna pita te bo navdušila. Osnova je pripravljena z lečo, gobami in drugo čudovito zelenjavo, pokrov pa z mešanico navadnega in sladkega krompirja. Za piko na i pa poskrbi dišavni posip. Ja, to je fantastična vegi različica pastirske pite!

Obožujem popolne zelenjavne jedi in lahko rečem, da je ta pita ena izmed njih. Ima vse, kar je odlično!

  • Čudovita mešanica zelenjave je fantastična osnova te pite. Imava čebulo, koromač, kuhano rjavo lečo, suhe in sveže gobe, špinačo in suhe paradižnike. Gobe in leča so fantastičen vir beljakovin, zato je ta pita odlična, zdrava in nasitna tudi brez trohice mesa. Zaradi polnih okusov pa tudi zadovolji in resnično poboža trebušček.
  • Pokrov lahko pripraviš z mešanico navadnega in sladkega krompirja – razmerje si prilagodi glede na okus. Če želiš, da je jed veganska, maslo za pripravo pireja zamenjaj z olivnim oljem.
  • Piko na i pa tej piti da dišeč posip, ki ga pripravi s kruhom in peteršiljem. Ta pita ima res vse!

Čeprav je sicer mesna pastirska pita res dobra, je ta zelenjavna različica brez dvoma enako odlična. Zaradi mešanice odlične zelenjave ji popolnoma nič ne manjka.

Ker rada odlične tradicionalne jedi priredim v zelenjavne in velikokrat tudi veganske, ti prilagam izbor najboljših zelenjavnih različic sicer mesnih jedi:

Še več fantastičnih zelenjavnih jedi najdeš pod oznako Vegetarijanski recepti.

Priprava te pite vzame nekaj časa – pod eno uro, če uporabiš že kuhano lečo – vendar je ves trud resnično poplačan. Ti okusi! Ooooh.

Za pripravo potrebuješ te sestavine. Za hitrejšo pripravo uporabi že kuhano lečo.

Najprej daj kuhati krompir, nato pa pripravi zelenjavno omako. Najprej popeci zelenjavo, dodaj gobe, nato pa še lečo in skuhaj zelenjavno omako. Nato s skuhanim krompirjem pripravi pire.

Ko pripraviš še dišavni posip, pito sestavi. Na dno pekača daj zelenjavno omako, nanjo krompir, na vrh pa še posip. Pokapaj z nekaj olja in speci.

Kremasta, božansko dišeča in tako fantastično dobra pita bo pripravljena. Postrezi jo s skledo solate in enostavno le uživaj.

Print

Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 30 minut
  • Cook Time: 15 minut
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Ta zelenjavna in okusov polna pita te bo navdušila. Osnova je pripravljena z lečo, gobami in drugo čudovito zelenjavo, pokrov pa z mešanico navadnega in sladkega krompirja. Za piko na i pa poskrbi dišavni posip. Ja, to je fantastična vegi različica pastirske pite!


Scale

Ingredients

Sestavine za krompirjev pire:

200 g navadnega krompirja
200 g sladkega krompirja
sol
poper
1 košček masla

Sestavine za zelenjavno omako:

1/2 (rdeče) čebule
2 stroka česna
2 žlici posušenih gob
150 g svežih gob
250 g kuhane leče
4 sušeni in v olje vloženi paradižniki
1/2 žličke mletega koriandra
1/2 gomolja koromača
1 dcl zelenjavne jušne osnove
olivno olje
sol
poper
1 žlička mletega čilija (neobvezno)
2 pesti sveže špinače

Ostale sestavine:

4 žlice drobtin (ali en kos suhega kruha)
1 šopek svežega peteršilja
sol
poper
olivno olje


Instructions

  1. Pripravi krompirjev pire: Obe vrsti krompirja olupi in nareži na enako velike kose ter skuhaj v osoljeni vreli vodi. Ko se krompir skuha, ga odcedi in pusti 5 minut, da odvečna voda izpari. Nato dodaj še maslo ter krompir pretlači v mehak pire.
  2. Pripravi zelenjavni nadev: Suhe gobice prelij z vrelo vodo in pusti, da se ponovno navlažijo. V večji kozici segrej olje in na njem prepraži na rezinice narezano čebulo in koromač. Ko se malenkost zmehčata, dodaj sesekljan česen, mleti koriander in čili ter premešaj, nato pa dodaj na rezinice narezan sušen paradižnik in sesekljane ter ponovno navlažene gobice. Dobro premešaj, praži še minuto, nato pa dodaj še na lističe narezane sveže gobice. Praži toliko časa, da spustijo vodo in da se le-ta pokuha. Nato v kozico dodaj lečo in zelenjavno jušno osnovo, malo posoli in popopraj in kuhaj približno 15 minut. Leča se bo v tem času še bolj zmehčala, tekočina se bo pokuhala in nastala bo gostejša zelenjavna omaka. Nato jo poskusi in dosoli in/ali dopopraj, če je potrebno. V omako dobro umešaj še špinačo ter kozico pokrij in odstavi z ognja – zaradi toplote bo špinača hitro uvela.
  3. Pripravi dišavni posip: V mešalnik daj peteršilj, malo soli in popra ter drobtine (lahko tudi malo starejši kos kruha) in zmiksaj, da dobiš lep zelen prah.
  4. Pito sestavi: Ko imaš pripravljen pire krompir, zelenjavno omako in posip, začni pito sestavljati. V pekač daj najprej zelenjavno omako, na vrh nežno razporedi krompirjev pire, povrh pa potresi s posipom. Pito še malo pokapaj z (olivnim) oljem.
  5. Pito speci: Pekač postavi v pečico, ogreto na 200°C, za 10 minut na srednjo polico, 5 minut pa še na vrh pečice, da dišavni pokrov dobi lepo zlato barvo.
  6. Postrezi: Pečeno pito previdno vzemi iz pečice in ponosno postrezi.

Notes

Uporabi mešanico navadnega in sladkega krompirja, lahko pa uporabiš le enega izmed njiju.

Zelenjavno omako pripravi s svežimi ali zamrznjenimi gobami.

Uporabi svežo ali zamrznjeno špinačo. Če uporabiš zmrznjeno, jo dodaj v omako skupaj z lečo.

Namesto že kuhane leče lahko uporabiš tudi suho. Najboljše je, da suho (približno 80 g) skuhaš posebej, lahko pa tudi v omaki, le da omako kuhaj več časa, da se leča skuha.

Če nimaš zelenjavne omake uporabi vrelo vodo in eno zelenjavno jušno kocko.

Tukaj sem uporabila ovalni pekač dimenzij 25 x 15 cm.

Zadnjih pet minut ne spusti pekač z oči, da se ti drobtine ne prižgejo.

Uporabiš lahko katere koli suhe in sveže gobe. Jaz največkrat uporabim mešanico suhih in rjave šampinjone.

Največkrat uporabim kuhano rjavo ali zeleno lečo, ti pa uporabi katero koli želiš.

Če želiš, da je pita popolnoma veganska, namesto masla pri pripravi pireja uporabi olivno olje.

 

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2015, v marcu 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:

Zelenjavna pita s krompirjevim pokrovom

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.