Ole ole ole, it’s paella time! Nikoli, ampak res nikoli ni treba, da so zelenjavne različice klasičnih jedi slabše. Če v jed vključiš pravo zelenjavo, ji dodaš prave začimbe in jo pripraviš na pravi način, so vse zelenjavne jedi odlične. In tako je tudi z zelenjavno različico klasične španske paelle.
Klasična paella je pripravljena s piščančjim mesom, chorizo klobaso, morskimi sadeži in zelenjavo – čebule, paprike, graha in paradižnika – in je ena mojih najljubših španskih jedi. Prvič sem jo jedla prav v Španiji – na Ibizi pravzaprav – kamor smo šli z bivšo službo na team building. Navdušila me je predvsem prezentacija jedi. Paello so pripravili v veeeeeeliki ponvi. Ne bom povedala, da sem pojedla dve porciji. No, bom – pojedla sem dve porciji! Odlična je bila. Naslednjič sem jo jedla v Cantini Mexicani v centru Ljubljane. Bila je prav tako odlična in če si kdaj v mestu in ti zapaše, odkorakaj v Cantino in jo naroči.
Resnično imam rada paello. Pa naj bo klasična z mesom in morskimi sadeži ali pa zelenjavna. Klasično sem za večjo skupino ljudi nazadnje pripravila na silvestrovo in družba je bila navdušena. Čeprav sem tokrat zelenjavno paello pripravila le za Domna in zase, pa sem prepričana, da bi družba uživala tudi v tej vegi različici.
Ker v zelenjavni različici ni mesa in morskih sadežev, potrebujemo druge adute. Tu se super izkažejo stročnice. Natančneje zelen stročji fižol. In bučke, artičoke ter seveda korenje in grah. In začimbe, ker brez njih ne gre. Značilna začimba za paello je žafran, ki ima značilno aromo in nepozabljivo barvo. Ta žafran od Kotányi Slovenija je odličen. Pa še drag ni, čeprav je žafran ena najbolj dragocenih začimb na svetu. Ne le, da je v kulinariki nadvse cenjen, ima tudi veliko pozitivnih učinkov. A previdno. Pretiravanje z njim ni dobro za zdravje, pa še zelo močnega okusa je, če ga uporabiš preveč.
Samo poglej si no to barvo!
Za dodatne čudovite okuse v paelli poskrbi še začimba mešanica mediteranske začimbe (vsebuje sol, rožmarin, timijan, papriko, poper, šetraj, baziliko, pehran in če mešanice slučajno nimaš, pojdi ponjo ali pa uporabi poljubno razmerje naštetih sestavin) in mleta sladka paprika. Da pa okusi na koncu res zapojejo, moraš paello pred postrežbo pokapati z limonim sokom, ki jed poživi in osveži.
To fenomenalno in zapeljivo dišečo jed moraš res pripraviti to poletje in verjamem, da ti bo všeč.
Preden pogledava, kako to zelenjavno poslastico pripraviti, še nekaj idej za jedi z rižem:
- Zelenjavni riž s paprikami in pečeno koruzo
- Solata z rižem, čičeriko, kumaro in paradižniki
- Enostaven in slasten v pečici pečen riž s pestom, zelenjavo in sirom
- Kremna paradižnikova rižota s pečeno zelenjavo
- Rižev krožnik s sladkim pirejem, pečeno bučko in mešano solato
Še več jedi z rižem najdi pod oznako Riž.
Za pripravo najboljše zelenjavne paelle potrebuješ nekaj odlične zelenjave, riž in začimbe. Natančneje te na spodnji fotki (pozor, zelenjavo lahko tudi nadomestiš in/ali obogatiš s tebi ljubimi: papriko, grahom, jajčevci …).
Pripravo paelle bi lahko na kratko opisali kar kot metanje zelenjave v eno ponev. No, ne ravno metanje. Ampak saj veš, kaj mislim. Zadevo kuhaš, dodajaš sestavine, počakaš, da se skuha in je. Enostavno! V nadaljevanju sledi slikovni prikaz priprave, natančne količine sestavin in pripravo po korakih pa najdi na dnu strani.
In če se slučajno sprašuješ, zakaj je ta paella tako suha, naj ti razložim. Paella ni rižota in zato ni tako kremasta in tekoča, kot rižote ponavadi so. Prave paelle so morda še bolj suhe, kot ta moja. Španci paello na koncu priprave celo maaaalenkost prižgejo, da se na dnu posode oziroma ponve naredi hrustljavo dno, ki ima čudovit okus, pravijo pa mu socarrat. Je pa paella vseeno polna sočne zelenjave in mehkega riža, zato brez skrbi!
Samo poglej si no, kako dobro to izgleda! Njam!
PrintNajboljša zelenjavna paella
- Total Time: 45 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Ole ole ole, it’s paella time! Nikoli, ampak res nikoli ni treba, da so zelenjavne različice klasičnih jedi slabše. Če v jed vključiš pravo zelenjavo, ji dodaš prave začimbe in jo pripraviš na pravi način, so vse zelenjavne jedi odlične. In tako je tudi z zelenjavno različico klasične španske paelle.
Ingredients
2 žlici olja
1 čebula
2 stroka česna
1 žlička Kotányi začimbne mešanice Mediteranska želišča
4 žlice rdečega vina
1 dcl paradižnikove kaše
1 korenje
150 g riža
1 žlička Kotányi mlete sladke paprike
1 vrečka Kotányi žafrana
100 g graha
100 g zelenega stročjega fižola
1 kozarček vloženih artičok v olju
1 zelena bučka
1 zelena paprika
5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vode in zelenjavne jušne kocke)
sol, poper po okusu
peteršilj
limona
Instructions
- Žafran: Vrečkico žafrana stresi v 1 dl vrele vode, da spusti svojo čudovito barvo. Pozor: 1 vrečka je dovolj za pripravo do 6 porcij paelle. Za dve porciji bo močnejši, za štiri ravno pravšnji, za 6 pa še vedno dovolj dober.
- Kuhaj: Na segreto olje stresi narezano čebulo, papriko, bučko in korenje. Praži nekaj minut, da se zelenjava malo zmehča. Dodaj sesekljan česen, mleto papriko in mediteranske začimbe in praži še minuto. Dodaj riž in dobro premešaj, da se riževa zrnca dobro pobarvajo in navežejo že prisotnih okusov v ponvi. Dolij paradižnikovo kašo in vino, dobro premešaj, nato pa dodaj še stročji fižol in premešaj. Dolij obarvano žafranovo vodo, vključno z žafranovimi cvetki in dobro premešaj. Povrhu postresi še grah in razporedi artičoke in kuhaj, brez mešanja, še približno 15 minut.
- Dokončaj: Po petnajstih minutah poskusi, če je riž že skuhan in če ni, dolij še nekaj vode (brez mešanja), če pa je, kuhaj še toliko časa, da tekočina izpari in da se paella že skoraj (ali kar pogumno že) prime na dno. To hrustljavo (nikar pa zažgano!) dno Španci v svoji klasični paelli redno prakticirajo in je tisto, kar paello loči od rižote. Nikar pa ne skrbi, zaradi veliko zelenjave bo paella vseeno sočna.
- Postrezi: Paello pred postrežbo potresi s svežim sesekljanim peteršiljem in rezino limone. Z nekaj kapljicami limonovega soka paello nujno pokapaj pred jedjo, da jo s tem osvežiš in prebudiš. Pa dober tek!
Notes
Uporabiš lahko tudi katero drugo zelenjavo: bučke, jajčevce, paprike drugih barv …
Uporabi svež ali zamrznjen grah in stročji fižol.
Če žafrana od Kot ne dobiš, lahko uporabiš tudi žafraniko.
Uporabiš lahko tudi belo vino ali pa vino tudi izpustiš.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 30 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen aprila 2016, v juliju 2022 pa sem fotografije osvežila in konkretno izboljšala recept.
Stara fotka recepta: