Zelenjavna paella

, 26. Apr 2016 | No Comments

Ole ole ole! It’s paella time! Nikoli, ampak res nikoli ni treba, da so zelenjavne različice klasičnih jedi slabše. Če v jed vključiš pravo zelenjavo, ji dodaš prave začimbe in jo pripraviš na pravi način, so vse zelenjavne jedi odlične. In tako je tudi z zelenjavno različico klasične španske paelle.

Klasična paella je narejena iz piščančjega mesa, chorizo klobase, morskih sadežev in zelenjave – čebule, paprike, graha in paradižnika – in je ena mojih najljubših španskih jedi. Prvič sem jo jedla prav v Španiji – na Ibizi pravzaprav – kamor smo šli z bivšo službo na team building. Navdušila me je predvsem prezentacija jedi. Paello so pripravili v taki veeeeeeliki ponvi. Ne bom povedala, da sem šla dvakrat ponjo. No, bom. Šla sem dvakrat ponjo. Odlična je bila. Pa čeprav za moj okus malo presuha. Naslednjič sem jo jedla v Cantini Mexicani v centru Ljubljane. Bila je prav tako odlična in če si kdaj v mestu in ti zapaše, odkorakaj v Cantino in jo naroči.

Resnično imam rada paello. Pa naj bo klasična z mesom in morskimi sadeži ali pa zelenjavna. Klasično sem za večjo skupino ljudi nazadnje pripravila na silvestrovo in družba je bila navdušena. Čeprav sem tokrat zelenjavno paello pripravila le za Domna in zase, pa sem prepričana, da bi družba uživala tudi v tej vegi različici.

Ker v zelenjavni različici ni mesa in morskih sadežev, potrebujemo druge adute. Tu se super izkažejo gobe. In bučke. In začimbe. Ter paradižnik, paprika in grah. Da pa okusi na koncu res zapojejo, pa moraš paello pred postrežbo pokapati z limonim sokom, ki jed poživi in osveži.

To fenomenalno, kremasto in zapeljivo dišečo jed sem pripravila v sodelovanju z Lidl Slovenija, saj sem uporabila njihove fine sestavine. Hvala, ekipca! 🙂

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 180 g riža
  • 1 rdeča čebula (narezana na rezine)
  • 1 strok česna (sesekljan)
  • 1 rdeča paprika (narezana na rezance)
  • 140 g gob (narezana na lističe)
  • 2 dcl paradižnikove kaše
  • 6 dcl zelenjavne jušne osnove
  • 1/2 žličke čilija
  • 1 žlica mlete paprike
  • 1 velik ščepec žafranike (namočena v pol deci vrele vode)
  • 1 manjša bučka (narezana na polmesece)
  • 1 konzerva graha
  • 1 šalčka češnjevcev (narezani na polovičke)
  • sol
  • poper
  • 1 žlica olja
  • 1 šopek peteršilja (sesekljan)
  • limeta ali limona (narezana na rezine)

Zelenjavna paella

PRIPRAVA

Na žlici olja zmehčaj čebulo in papriko. Na zmehčano zelenjavo daj česen in čili ter mleto papriko in premešaj ter kuhaj 30 sekund.

Zelenjavna paella

Dodaj gobe in praži, da se zmehčajo, spustijo vodo in popražijo, potem umešaj riž.

Zelenjavna paella

Na postekljen riž zlij paradižnikovo kašo in premešaj. Zalij z žafraniko in njeno vodo ter jušno osnovo. Pokrito kuhaj 10 minut.

Potem premešaj, umešaj še bučko in grah in pokrij ter kuhaj še 5 minut.

Zelenjavna paella

Premešaj, posoli in popopraj in poskusi. Če se vsa tekočina pokuha, dodaj še malo vode – paella ne sme biti presuha. Kuhano paello umakni z ognja, umešaj še paradižnike in peteršilj.

Zelenjavna paella

Postrezi z limetinimi ali limoninimi rezinami.

Zelenjavna paella

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply