Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Najboljša zelenjavna paella


  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ole ole ole, it’s paella time! Nikoli, ampak res nikoli ni treba, da so zelenjavne različice klasičnih jedi slabše. Če v jed vključiš pravo zelenjavo, ji dodaš prave začimbe in jo pripraviš na pravi način, so vse zelenjavne jedi odlične. In tako je tudi z zelenjavno različico klasične španske paelle.


Ingredients

Scale

2 žlici olja
1 čebula
2 stroka česna
1 žlička Kotányi začimbne mešanice Mediteranska želišča
4 žlice rdečega vina
1 dcl paradižnikove kaše
1 korenje
150 g riža
1 žlička Kotányi mlete sladke paprike
1 vrečka Kotányi žafrana
100 g graha
100 g zelenega stročjega fižola
1 kozarček vloženih artičok v olju
1 zelena bučka
1 zelena paprika
5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vode in zelenjavne jušne kocke)
sol, poper po okusu
peteršilj
limona


Instructions

  1. Žafran: Vrečkico žafrana stresi v 1 dl vrele vode, da spusti svojo čudovito barvo. Pozor: 1 vrečka je dovolj za pripravo do 6 porcij paelle. Za dve porciji bo močnejši, za štiri ravno pravšnji, za 6 pa še vedno dovolj dober.
  2. Kuhaj: Na segreto olje stresi narezano čebulo, papriko, bučko in korenje. Praži nekaj minut, da se zelenjava malo zmehča. Dodaj sesekljan česen, mleto papriko in mediteranske začimbe in praži še minuto. Dodaj riž in dobro premešaj, da se riževa zrnca dobro pobarvajo in navežejo že prisotnih okusov v ponvi. Dolij paradižnikovo kašo in vino, dobro premešaj, nato pa dodaj še stročji fižol in premešaj. Dolij obarvano žafranovo vodo, vključno z žafranovimi cvetki in dobro premešaj. Povrhu postresi še grah in razporedi artičoke in kuhaj, brez mešanja, še približno 15 minut.
  3. Dokončaj: Po petnajstih minutah poskusi, če je riž že skuhan in če ni, dolij še nekaj vode (brez mešanja), če pa je, kuhaj še toliko časa, da tekočina izpari in da se paella že skoraj (ali kar pogumno že) prime na dno. To hrustljavo (nikar pa zažgano!) dno Španci v svoji klasični paelli redno prakticirajo in je tisto, kar paello loči od rižote. Nikar pa ne skrbi, zaradi veliko zelenjave bo paella vseeno sočna.
  4. Postrezi: Paello pred postrežbo potresi s svežim sesekljanim peteršiljem in rezino limone. Z nekaj kapljicami limonovega soka paello nujno pokapaj pred jedjo, da jo s tem osvežiš in prebudiš. Pa dober tek!

Notes

Uporabiš lahko tudi katero drugo zelenjavo: bučke, jajčevce, paprike drugih barv …

Uporabi svež ali zamrznjen grah in stročji fižol.

Če žafrana od Kot ne dobiš, lahko uporabiš tudi žafraniko.

Uporabiš lahko tudi belo vino ali pa vino tudi izpustiš.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut