Mehiški rdeči riž s pečeno koruzo in zeljno solato

0 comments

Mehiški rdeči riž s pečeno koruzo in zeljno solato

Če ti pa tale krožnik poln čudovitih barv ni všeč, potem ti pa ni pomoči. 😉 Mehiški riž, v katerem je veliko mehke in svilnate paprike, je čudovit spremljevalec popečeni koruzi, okus pa zaokroži zeljna solata z rukolo. Seveda lahko narediš le mehiški rdeči riž in si poleg pripraviš katero koli drugo solato po svoji izbiri.

Z besedami ti ne morem opisati, kako dobro je tole! Res dobro! Ne samo dobro, odlično! Paprika, ki jo moraš lepo počasi in potrpežljivo potenstati, je čudovito mehka in se kar topi v ustih. Kdo bi si mislil, da se da iz tako dolgočasne zelenjave potegniti take okuse!

V današnjem receptu mehiškemu rižu – mehiški zato, ker vsebuje tri najbolj znane mehiške sestavine: česen, papriko in kumin – družbo dela popečena koruza. Ponavadi kupim že predhodno kuhano koruzo in jo potem le namažem z olivcem in malo popopram ter popečem v pečici, segreti na 230°C.

Sedaj pa sva na točki, ko si moraš odgovoriti le še na vprašanje, kdaj bo tale jed na tvoji mizi. Že veš? 😉

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za mehiški rdeči riž:

  • 1 (rdeča) čebula
  • 1 strok česna
  • olivno olje
  • 4 manjše (rumene) paprike (oz. ena manjša skodelica)
  • 1 dcl paradižnikove kaše
  • 180 g riža
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in 1 zelenjavne jušne kocke)
  • 1 žlička rdeče mlete paprike
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1/2 žličke mletega kumina
  • 1 feferon (neobvezno)
  • sol
  • poper

Sestavine za zeljno solato:

  • 1 majhna glavica svežega zelja
  • 1 pest rukole
  • sol
  • olje, kis

Ostale sestavine:

  • 2 storža predhodno kuhane koruze
  • olivno olje
  • poper
  • peteršilj ali koriander za okras

Mehiški rdeči riž s pečeno koruzo in zeljno solato

PRIPRAVA

Najprej pripravi mehiški rdeči riž. Sesekljaj čebulo in česen. Feferon nareži na kolute, papriko pa na rezance.

V kozici segrej 2 žlici olja in na segretem začni počasi pražiti čebulo. Ko se malenkost zmehča, dodaj kumin, paradižnikov koncentrat in mleto rdečo papriko in praži še minuto. Potem v kozico stresi papriko in jo počasi potenstaj. Tu potrebuješ malo potrpljenja – papriko moraš res počasi potenstati, da se zmehča. Med praženjem, vse skupaj bo trajalo kakšnih 10 minut, večkrat premešaj, da se ne prismodi.

Mehiški rdeči riž s pečeno koruzo in zeljno solato

Ko se paprika zmehča, v kozico stresi še feferon in česen in praži še toliko časa, da česen zadiši.

Potem v kozico stresi riž in premešaj ter praži minuto, da riž postekleni. Potem vlij še paradižnikovo kašo in premešaj. Ko riž popije paradižnikovo kašo, začni v kozico vlivati segreto zelenjavno jušno osnovo. Najprej vlij eno zajemalko in premešaj, potem pa počakaj, da riž vpije vso tekočino. Potem dolij še eno zajemalko in spet počakaj, da riž popije vso tekočino. Tako nadaljuj vse do takrat, ko je riž skuhan.

Ko je riž na pol skuhan, segrej pečico na 230°C. Predhodno kuhane koruzne storže namaži z olivcem, jih popopraj ter prenesi v manjši pekač. Koruzo peci kakšnih 10 minut, vmes enkrat obrni. Pazi, da se ti ne prismodi.

Zelje nareži in prenesi v skledo. Dodaj rukolo, začini s soljo in poprom ter prelij z oljem in kisom.

Ko je riž skuhan, ga poskusi. Dosoli in dopopraj, če je potrebno. Pazi, da bo riž dovolj kremast – dolivaj dovolj zelenjavne jušne osnove, da ne dobiš lepljive riževe gmote – to je res neprivlačno in neokusno!

Mehiški rdeči riž s pečeno koruzo in zeljno solato

Kuhan mehiški rdeč riž serviraj na krožnik in postrezi skupaj z narezanimi koruznimi storži in solato. Pa dober tek!

Mehiški rdeči riž s pečeno koruzo in zeljno solato

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.