Zelenjavni riž s paprikami in pečeno koruzo

0 comments

Če ti pa tale krožnik poln čudovitih barv ni všeč, potem ti pa ni pomoči! Kremast, dišeč in tako zelo dober riž z veliko svilnate paprike je čudovita kombinacija s popečeno koruzo, okus pa zaokroži zeljna solata z rukolo. Ta poslastica je čudovit primerek popolnega zelenjavnega obroka, po katerem si sit in resnično zadovoljen.

Z besedami ti težko opišem, kako zelo dobro je tole. Resnično je odlično! Ne navduši le čudovit zelenjavni riž, prepriča tudi popečena koruza, ne sme pa manjkati niti osvežilna solata. Ta krožnik hrane te zadovolji, nasiti in spravi v boljšo voljo. Tole je (in bo!) tvoja nova najljubša jed v prihodnjih mesecih.

Takole je – kombinacija riža, koruze in solate je čudovita in po mojem mnenju ji ni para. Seveda pa lahko iz tega recepta vzameš del in pokombiniraš s čimer koli. Verjamem, da se lahko najde čudovite nove kombinacije in prav to je tisti največji užitek pri hrani – vsakič te lahko navduši popolnoma nova kombinacija.

Riž z mehko svilnato papriko lahko pripraviš tudi vnaprej, vendar pa bo najbolj kremasta prav sveža. Okus pa bo vsekakor enak. Tudi koruzo lahko popečeš vnaprej in jo potem le pogreješ. Oboje pa bi lahko pojedli tudi sobne temperature. Vsekakor pa je sveže največkrat najboljše.

Preden pogledava, kako to zelenjavno poslastico pripraviš, pa še nekaj odličnih idej za jedi z rižem:

Še več receptov z rižem najdi pod oznako riž.

Priprava je zabavna, enostavna in že med kuhanjem čudovito diši. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej začni pripravljati riž. Najprej zmehčaj čebulo, dodaj papriko, ki naj se v začimbah lepo zmehča. Nato dodaj riž, tekočine in kuhaj toliko časa, da se riž skuha – približno 15 minut.

Medtem pripravi koruzo. Kuhane storže koruze nareži na kose, jih naolji in potresi s čudovito mešanico začimb Magic Dust (o ja, res je magic!) in popeci na ponvi ali v pečici. Kotányi začimbna mešanica Magic Dust vsebuje papriko, trsni sladkor, poper, česen, čebulo, dimljen čili, kajenski poper in sol. Poleg mešanice Magic Dust pa so v Kotányi pripravili še začimbne mešanice Perutnina, Kotlet in Smoked in priporočam prav vse. Čeprav mi je srce ukradla prav mešanica Magic Dust. Obožujem jo!

Nato oboje serviraj na krožnik, dodaj še osvežilno solato in obljubim, da boš navdušen/a!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelenjavni riž s paprikami in pečeno koruzo


  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Če ti pa tale krožnik poln čudovitih barv ni všeč, potem ti pa ni pomoči! 😉 Kremast, dišeč in tako zelo dober riž z veliko svilnate paprike je čudovita kombinacija s popečeno koruzo, okus pa zaokroži zeljna solata z rukolo. Ta poslastica je čudovit primerek popolnega zelenjavnega obroka, po katerem si sit in resnično zadovoljen.


Ingredients

Scale

Sestavine za zelenjavni riž s paprikami:

  • 1 žlica (olivnega) olja
  • 1/2 (rdeče) čebule
  • 1 paprika (katere koli barve, jaz sem uporabila pol rdeče in pol zelene)
  • 1 rdeč feferon (neobvezno)
  • 4 stroki česna
  • 1 žlička Kotányi sladke paprike
  • 1 žlička paradižnikovega koncentrata
  • 1/2 žliče kumina (pozor: kumin, ne kumina!)
  • 150 g riža (belega ali rjavega)
  • 1 dcl paradižnikove kaše
  • 4,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
  • sol, poper po okusu

Sestavine za pečeno koruzo:

  • 2 storža kuhane koruze
  • 1 zvrhana žlička Kotányi začimbne mešanice Magic Dust (ali poljubna kombinacija soli, popra, sladke paprike, česna in čebule v prahu, kajenskega popra)
  • 2 žlici (olivnega) olja

Sestavine za solato:

  • 2 pesti rukole
  • 1 pest narezanega zelja
  • olje, kis, sol po okusu

Ostale sestavine:

  • peteršilj in limona za postrežbo (neobvezno)

Instructions

  1. Zelenjavni riž: Sesekljaj čebulo in česen, papriko poljubne barve (ali kombinacijo večih barv) pa nareži na kocke. V kozici segrej 2 žlici olja in na segretega stresi čebulo in papriko ter začni počasi pražiti. Praži vaj 5 minut, da se paprika zmehča, a pazi, da se ti ne prismodi. Nato dodaj feferon, česen, kumin, mleto papriko, paradižnikov koncentrat, dobro premešaj in praži še 2 minuti. Potem v kozico stresi riž in premešaj ter praži minuto, da riž postekleni. Potem vlij še paradižnikovo kašo in premešaj. Dolij še jušno osnovo, dobro premešaj in kozico pokrij ter kuhaj približno 15 minut, da se riž skuha. Vmes preveri, če je dovolj tekočine, po potrebu dodaj še malo jušne osnove ali vode. Riž naj bo kremast. Ko je riž kuhan poskusi in po potrebi dosoli in po okusu popopraj.
  2. Koruza: Ko daš riž kuhati, koruzo nareži na kose. Kose koruze prelij z oljem in potresi z začimbno mešanico Magic Dust ter kar s čistimi rokami dobro premešaj. Koruzo položi na suho ponev in jo popeci na vseh straneh. Če želiš, lahko koruzo popečeš tudi v pečici – naoljeno in potreseno z začimbami prenesi v pekač in ga postavi v pečico, ogreto na 220°C približno 10 minut.
  3. Solata: Zelje nareži in prenesi v skledo. Dodaj rukolo, začini s soljo ter prelij z oljem in kisom.
  4. Postrežba: Kuhan zelenjavni riž serviraj na krožnik, dodaj koruzo ter solato. Po želji okrasi še s peteršiljem in rezino limone. Pa dober tek!

Notes

Uporabi bel ali rjav riž – čas kuhanja seveda prilagodi izbranemu rižu.

Uporabi papriko katere koli barve – rdečo, zeleno, oranžno ali rumeno.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2015, v maju 2022 pa sem fotografije osvežila in dodelala recept.
Stara fotka recepta:

Mehiški rdeči riž s pečeno koruzo in zeljno solato

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.