Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelenjavni riž s paprikami in pečeno koruzo


  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Če ti pa tale krožnik poln čudovitih barv ni všeč, potem ti pa ni pomoči! 😉 Kremast, dišeč in tako zelo dober riž z veliko svilnate paprike je čudovita kombinacija s popečeno koruzo, okus pa zaokroži zeljna solata z rukolo. Ta poslastica je čudovit primerek popolnega zelenjavnega obroka, po katerem si sit in resnično zadovoljen.


Ingredients

Scale

Sestavine za zelenjavni riž s paprikami:

  • 1 žlica (olivnega) olja
  • 1/2 (rdeče) čebule
  • 1 paprika (katere koli barve, jaz sem uporabila pol rdeče in pol zelene)
  • 1 rdeč feferon (neobvezno)
  • 4 stroki česna
  • 1 žlička Kotányi sladke paprike
  • 1 žlička paradižnikovega koncentrata
  • 1/2 žliče kumina (pozor: kumin, ne kumina!)
  • 150 g riža (belega ali rjavega)
  • 1 dcl paradižnikove kaše
  • 4,5 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
  • sol, poper po okusu

Sestavine za pečeno koruzo:

  • 2 storža kuhane koruze
  • 1 zvrhana žlička Kotányi začimbne mešanice Magic Dust (ali poljubna kombinacija soli, popra, sladke paprike, česna in čebule v prahu, kajenskega popra)
  • 2 žlici (olivnega) olja

Sestavine za solato:

  • 2 pesti rukole
  • 1 pest narezanega zelja
  • olje, kis, sol po okusu

Ostale sestavine:

  • peteršilj in limona za postrežbo (neobvezno)

Instructions

  1. Zelenjavni riž: Sesekljaj čebulo in česen, papriko poljubne barve (ali kombinacijo večih barv) pa nareži na kocke. V kozici segrej 2 žlici olja in na segretega stresi čebulo in papriko ter začni počasi pražiti. Praži vaj 5 minut, da se paprika zmehča, a pazi, da se ti ne prismodi. Nato dodaj feferon, česen, kumin, mleto papriko, paradižnikov koncentrat, dobro premešaj in praži še 2 minuti. Potem v kozico stresi riž in premešaj ter praži minuto, da riž postekleni. Potem vlij še paradižnikovo kašo in premešaj. Dolij še jušno osnovo, dobro premešaj in kozico pokrij ter kuhaj približno 15 minut, da se riž skuha. Vmes preveri, če je dovolj tekočine, po potrebu dodaj še malo jušne osnove ali vode. Riž naj bo kremast. Ko je riž kuhan poskusi in po potrebi dosoli in po okusu popopraj.
  2. Koruza: Ko daš riž kuhati, koruzo nareži na kose. Kose koruze prelij z oljem in potresi z začimbno mešanico Magic Dust ter kar s čistimi rokami dobro premešaj. Koruzo položi na suho ponev in jo popeci na vseh straneh. Če želiš, lahko koruzo popečeš tudi v pečici – naoljeno in potreseno z začimbami prenesi v pekač in ga postavi v pečico, ogreto na 220°C približno 10 minut.
  3. Solata: Zelje nareži in prenesi v skledo. Dodaj rukolo, začini s soljo ter prelij z oljem in kisom.
  4. Postrežba: Kuhan zelenjavni riž serviraj na krožnik, dodaj koruzo ter solato. Po želji okrasi še s peteršiljem in rezino limone. Pa dober tek!

Notes

Uporabi bel ali rjav riž – čas kuhanja seveda prilagodi izbranemu rižu.

Uporabi papriko katere koli barve – rdečo, zeleno, oranžno ali rumeno.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut