Krožnik odlično se ujemajočih se sestavin, ki je zdrav, nasiten in še odlično izgleda, je najboljše kosilo, ki si ga lahko zamisliš. Ali pa večerja! Čeprav se na krožniku znajdejo zelo različne sestavine, skupaj delujejo odlično, saj vse odlično povezuje prav za vse prste polizat osvežilen preliv.
Odlično kosilo ali večerja je le 30 minut stran! Ta zmešan krožnik te bo popolnoma navdušil, le poskusi ga. Le kako ne bi bil fenomenalen? Vključuje vedno odličen riž, kremast in zaradi dodatka kurkume še bolj zdrav pire iz sladkega krompirja, na olivnem olju popečene kolute zelene bučke in osvežujočo solato z odličnim prelivom. Za hrustljavost pa še malo bučnih semen!
Recept za ta solatni preliv si shrani, saj preverjeno deluje na kateri koli solati. Če ti le uspe, v trgovini poišči agavin sirup. Namesto agavinega sirupa lahko sicer uporabiš med, a je agavin sirup zaradi svojega nevtralnega okusa v tem prelivu boljša izbira. Čeprav ni najbolj poceni, si ga vseeno privošči. Ker ga potrebuješ res malo, ti bo dolgo služil za bogatenje jedi. Jaz agavin sirup rada pokapljam prek sadja z grškim jogurtom in res je fin.
Sedaj pa si ta recept le shrani in ga pripravi kmalu. Navdušil te bo! Kdo je rekel, da vegani ne jejo odlično?! Ta rižev krožnik je že dokaz, da je veganska hrana lahko fenomenalna, nasitna in še zdrava.
SESTAVINE (za 2 osebi)
Sestavine za sladki pire:
- 1 srednje velik sladek krompir
- 4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne kocke)
- sol
- 1 žlička kurkume
- poper
- olivno olje
- 1/2 stroka česna
Sestavine za preliv:
- 0,5 dcl olivnega olja
- 2 limeti (ali 1 limona)
- 2 vejici svežega peteršilja (ali velik ščepec suhega)
- 1 ščepec soli
- 1 žlička agavinega sirupa (ali medu)
- 1/2 stroka česna (neobvezno)
Ostale sestavine:
- 200 g (rjavega) riža
- 1 zelena bučka
- 2 veliki pesti rukole
- 1 skodelica češnjevih paradižnikov
- 2 zvrhani žlici bučnih semen
- olivno olje
- sol
- poper
PRIPRAVA
Najprej daj v vrelo soljeno vodo kuhati riž. Potem pripravi sladek pire. Krompir olupi in nareži na kocke ter prenesi v posodo. Prelij z žličko olja in potresi s kurkumo ter praži približno minuto.
Potem zalij z zelenjavno jušno osnovo in skuhaj do mehkega.
Bučko nareži na tanke kolute in posoli ter popopraj. Vse sestavine za preliv zmiksaj v preliv. Preliv lahko pripraviš brez miskerja, peteršilj sesekljaj, česen naribaj, dodaj vse ostale sestavine in dobro premešaj. Preliv poskusi in dodaj, če kaj manjka – če je premalo slan, premalo kisel …
Ko je riž že skuhan in krompir zmehčan, na segreto ponev kani žličko olja in na segretem zmehčaj bučke.
Rukolo in češnjevce pokapaj z nekaj preliva in premešaj.
Vodo, v katerem se je kuhal krompir odlij v skodelico in krompir pretlači. Če je premalo tekočine, je dodaj toliko, da dobiš kremast pire. V pire umešaj še malo sveže zmletega popra.
Ko imaš vse sestavine pripravljene, rižev krožnik sestavi. Na krožnik najprej razporedi riž, dodaj pire, popečene bučke, bučna semena ter solato. Nekaj preliva pokapaj čez vse sestavine – predvsem na pire, odlično bo! – in postrezi.