Zelenjavne polnjene paprike v paradižnikovi omaki

, 5. Sep 2017 | No Comments

Polnjene paprike so NAJBOLJŠA JED NA SVETU! No, med najboljšimi. Tokrat predstavljam zelenjavno različico, ki je seveda drugačna od tradicionalne mesne, je pa kljub temu odlična. Diši popolnoma enako in izgleda popolnoma enako. Še pripravi se zelo podobno, le napolnjena je le iz rastlinskih sestavin. Popolna torej za vegetarijance in tiste, ki bi kdaj pa kdaj poizkusili nekaj drugačnega.

Že vse življenje obožujem polnjene paprike. Moja mami pripravi 100% najboljše na svetu. Tako zelo jih imam rada, da bi jih jedla vsak dan. Mami pripravi take iz njenih domačih paprik in prav zato vsak poje tudi paprike. Saj veš, nekateri pojejo le nadev in omako.

Polnjene mesne paprike sem že pripravila po maminem receptu in seveda niso bile take, kot jih pripravi ona, bile pa so blizu. Sem pa to poletje pripravila tudi zelenjavne. Z nadevom, ki je prav tako bogatega okusa in prav tako dober. Dišijo enako, izgledajo enako (no, vsaj od daleč), pa še dobre so skooooraj tako, kot navadne.

Zelenjavne polnjene paprike sem pripravila s koromačem in grahom, lahko pa dodaš še svežo špinačo ali blitvo – z njo lahko grah v celoti nadomestiš.

Paprike postrezi na pire krompirju, lahko pa jih poješ tudi s kosom kruha. Poleg postrezi s solato.

Pa še odlična novica – paprik in omake lahko narediš več, razdeliš na porcije in zamrzneš. Potem jih le odrzni, pogrej in uživaj, saj so enako dobre kot sveže pripravljene.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 4-6 oseb)

  • 8 rumenih paprik
  • 100 g riža
  • 1 por
  • 2 stroka česna
  • 250 g svežih sesekljanih gob
  • ½ koromača
  • 1 konzerva kuhanega graha
  • 1 jajce
  • 4 žlice olja
  • 4 žlice moke
  • 4 žlice paradižnikovega koncentrata
  • 1 žlička sladkorja
  • 250 g paradižnikove kaše
  • približno 0,75 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 šopek sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper
  • olje

PRIPRAVA

V ponvi na olju zmehčaj sesekljane gobice in jih kuhaj, da spustijo vodo in da se le-ta pokuha.

Malo posoli in popopraj, potem pa shrani za kasneje. Na ponvico daj ponovno malo olja, potem pa najprej na kockice narezan koromač, do se malo zmehča, potem pa še por in česen. K zmehčani zelenjavi dodaj gobe in grah in dobro premešaj in kuhaj še dve minuti, da se vsa zelenjava napoji okusov. Prenesi v skledo in pusti, da se malo ohladi.

Posebej v soljeni vodi skuhaj riž. Paprikam odstrani sredice in jih splakni. Za paradižnikovo omako najprej pripravi prežiganje: v večji kozici segrej olje, potem pa dodaj moko in mešaj, da se moka malo pokuha. Dodaj še sladkor in paradižnikov koncentrat, potem pa prilij paradižnikovo kašo.

Po dveh minutah med nenehnim mešanjem dodajaj še jušno osnovo. Kuhaj približno 10 minut, da se omaka malo zgosti. Omako poskusi in dodelaj, če je potrebno. V skledo k zelenjavi daj kuhan riž (splakni ga pod mrzlo vodo in dobro odcedi), sesekljan peteršilj in razžvrkljano jajce ter dobro premešaj. Z dobljeno mešanico napolni paprike …

… in jih z napolnjeno stranjo gor pazljivo spusti v paradižnikovo omako. Kuhaj približno 30-45 minut.

Postrezi s pire krompirjem ali pa jih pojej s kruhom.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply