Zelenjavne polnjene paprike v paradižnikovi omaki

0 comments

Polnjene paprike so NAJBOLJŠA JED NA SVETU! No, med najboljšimi. Tokrat predstavljam zelenjavno različico, ki je seveda drugačna od tradicionalne mesne, je pa kljub temu odlična. Diši popolnoma enako in izgleda popolnoma enako. Še pripravi se zelo podobno, le napolnjena je le z rastlinskimi sestavinami. Popolna torej za vegetarijance in tiste, ki bi kdaj pa kdaj poizkusili nekaj novega.

Že vse življenje obožujem polnjene paprike. Moja mami pripravi 100% najboljše na svetu. Tako zelo jih imam rada, da bi jih jedla vsak dan. Mami pripravi take iz njenih domačih paprik in prav zato vsak poje tudi paprike. Saj veš, nekateri pojejo le nadev in omako.

Polnjene mesne paprike sem že pripravila po maminem receptu in seveda niso bile take, kot jih pripravi ona, bile pa so blizu. Sem pa to poletje pripravila tudi zelenjavne. Z nadevom, ki je prav tako bogatega okusa in prav tako dober. Dišijo enako, izgledajo enako, pa še dobre so skooooraj tako, kot klasične mesne.

Zelenjavne polnjene paprike sem pripravila s koromačem in grahom, lahko pa dodaš še svežo špinačo ali blitvo – z njo lahko grah v celoti nadomestiš.

Paprike postrezi na pire krompirju, lahko pa jih poješ tudi s kosom kruha. Poleg postrezi s solato.

Pa še odlična novica – paprik in omake lahko narediš več, razdeliš na porcije in zamrzneš. Potem jih le odrzni, pogrej in uživaj, saj so enako dobre kot sveže pripravljene.

Preden pogledava, kako te odlične polnjene paprike pripraviš, pa še nekaj odličnih poletnih jedi s papriko (saj veš, če ti kaj paprike ostane!):

Še več receptov s paprikami pa najdi pod oznako paprike.

Priprava polnjenih paprike že traja nekaj časa, a je ves trud in vložen čas 100% poplačan. Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej pripravi vse sestavine. Nato pripravi in z njim napolni paprike. Nato pripravi še omako in v njej skuhaj paprike. Tako enostavno pravzaprav!

 

Postrezi s pire krompirjem in neznansko uživaj v zelenjavni različici te mesne klasike. Njam!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Zelenjavne polnjene paprike v paradižnikovi omaki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 1 ura
  • Yield: za 4-6 oseb 1x

Description

Polnjene paprike so NAJBOLJŠA JED NA SVETU! No, med najboljšimi. Tokrat predstavljam zelenjavno različico, ki je seveda drugačna od tradicionalne mesne, je pa kljub temu odlična. Diši popolnoma enako in izgleda popolnoma enako. Še pripravi se zelo podobno, le napolnjena je le z rastlinskimi sestavinami. Popolna torej za vegetarijance in tiste, ki bi kdaj pa kdaj poizkusili nekaj novega.


Ingredients

Scale

8 rumenih paprik
100 g riža
1 por
2 stroka česna
250 g svežih sesekljanih gob
½ koromača
1 konzerva kuhanega graha
1 jajce
4 žlice olja
4 žlice moke
4 žlice paradižnikovega koncentrata
1 žlička sladkorja
250 g paradižnikove kaše
približno 0,75 l zelenjavne jušne osnove
1 šopek sesekljanega peteršilja
sol
poper
olje


Instructions

  1. Nadev: V ponvi na olju zmehčaj sesekljane gobice in jih kuhaj, da spustijo vodo in da se le-ta pokuha. Malo posoli in popopraj, potem pa shrani za kasneje. Na ponvico daj ponovno malo olja, potem pa najprej na kockice narezan koromač, da se malo zmehča, potem pa še por in česen. K zmehčani zelenjavi dodaj gobe in grah in dobro premešaj in kuhaj še dve minuti, da se vsa zelenjava napoji okusov. Prenesi v skledo in pusti, da se malo ohladi. Posebej v soljeni vodi skuhaj riž.
  2. Omaka: Za paradižnikovo omako najprej pripravi prežiganje: v večji kozici segrej olje, potem pa dodaj moko in mešaj ter kuhaj, da se moka malo pokuha. Dodaj še sladkor in paradižnikov koncentrat, potem pa prilij paradižnikovo kašo. Po dveh minutah med nenehnim mešanjem dodajaj še jušno osnovo. Kuhaj približno 10 minut, da se omaka malo zgosti. Omako poskusi in dodelaj, če je potrebno.
  3. Paprike: Paprikam odstrani sredice in jih splakni. K popraženi zelenjavi daj kuhan riž (splakni ga pod mrzlo vodo in dobro odcedi), sesekljan peteršilj in razžvrkljano jajce ter dobro premešaj. Z dobljeno mešanico napolni paprike.
  4. V omaki: Napolnjene paprike z napolnjeno stranjo gor pazljivo spusti v paradižnikovo omako. Kuhaj približno 30-45 minut.
  5. Postrezi: Kuhane paprike z omako postrezi s pire krompirjem ali pa jih pojej s kruhom.

Notes

Zelenjavne polnjene paprike pripravi s koromačem in grahom, lahko pa dodaš še svežo špinačo ali blitvo – z njo lahko grah v celoti nadomestiš.

Paprike postrezi na pire krompirju, lahko pa jih poješ tudi s kosom kruha. Poleg postrezi s solato.

Paprike in omako lahko narediš več, razdeliš na porcije in zamrzneš. Potem jih le odrzni, pogrej in uživaj, saj so enako dobre kot sveže pripravljene.

Za pripravo uporabi rumene paprike, lahko pa tudi paprike katere koli druge barve.

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 45 minut

 

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.