Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bučni golaž s fižolom


  • Author: Barbara
  • Total Time: 45 minut
  • Yield: za 2 lačni osebi 1x

Description

Zelenjavni golaži so močno podcenjeni, kar je res žalostno, ker so lahko nadvse slastni in zelo hranljivi. Ta golaž z bučo in fižolom ter samimi toplimi začimbami je prava poslastica. Postrežeš ga lahko s kruhom, polento, kruhovimi cmoki ali pa kar s popečenimi tortiljami. Res je odličen in tako lepo pogreje želodček in dušo!


Ingredients

Scale

Sestavine za golaž:

  • 2 žlici (olivnega) olja
  • 1 čebula
  • 1 rdeča (ali katere koli barve) paprika
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke Kotányi cimeta
  • 1/2 žličke kumina (kumin, ne kumina!)
  • 1 sušen feferonček
  • 1 manjši Kotányi lovorjev list
  • 250 g rumene buče
  • 1 konzerva (približno 250 g) kuhanega rdečega fižola (ali črnega, lahko tudi katerega koli drugega)
  • 4 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vode in jušne kocke)
  • 1 dcl paradižnikove kaše
  • 1 pest špinače ali blitve
  • sol in poper po okusu

Ostale sestavine:

  • 2 manjši tortiliji
  • 1 velik ščepec Kotányi mlete sladke paprike
  • 1 žlica olja
  • 1/2 avokada
  • malo limoninega soka
  • 2 vejici svežega koriandra ali peteršilja

Instructions

  1. Golaž: V kozici segrej 2 žlici olja ter na segretega stresi sesekljano čebulo, na kocke narezano papriko in še bučo. Dodaj cimet, kumin in feferonček in praži približno 5 minut. Nato dodaj še česen, premešaj in praži še minuto. V kozico daj lovorjev list, zelenjavno jušno osnovo in paradižnikovo kašo, popopraj in posoli ter premešaj in kuhaj pokrito 15 minut, oziroma toliko časa, da se buča skuha. Potem v kozico dodaj še fižol in kuhaj še 5 minut, tokrat odkrito, da se tekočina ukuha in fižol segreje. Dve minuti pred koncem v golaž umešaj še špinačo, malo popopraj in premešaj.
  2. Tortilja: Tortiliji pokapaj z oljem in potresi s papriko. Kar s čistimi rokami pomažo po celotni površini tortilje, enako naredi še na drugi strani. Tortilje nato nareži na trikotničke ali trakce. Prenesi jih v suho ponev (olje je že na tortilji, zato ponev ni treba naoljiti) in popeci na obeh straneh – približno minuto ali dve na vsaki strani. Ko so popečene jih prenesi v skledico.
  3. Postrežba: Golaž serviraj, okrasi s popečenimi tortiljami, narezanim avokadom (tega pokapaj z limoninim sokom in posoli) ter peteršiljem, malo popopraj in postrezi.

Notes

Če rumene buče nimaš, uporabi sladki krompir

Najboljša izbira je rdeči fižol, lahko pa izbereš tudi črnega in celo belega ali rjavega.

Uporabi katero koli čebulo – rdečo, rjavo ali belo, lahko tudi šalotko.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 30 minut