Koščki mehkega in sočnega piščanca se skupaj z zelenjavo kopajo v dišeči in kremasti vinski omaki, ki je resnično čudovita. Jed postrezi s kruhom, s katerim pomaži vso to krasno omako, lahko pa piščanca z zelenjavo v omaki postrežeš tudi z ajdovo kašo, kuskusom ali katero koli drugo prilogo po lastni izbiri.
V tej ponvi so čudoviti okusi jesensko-zimskih sestavin, ki jih lahko v tem času res brez težav dobiš. Uporabiš lahko katero koli jedilno rumeno bučo in katere koli gobe. Če ti jeseni pride na misel, lahko bučne kocke in na rezinice narezane gobe zamrzneš in jih imaš potem na razpolago za pripravo te jedi (in mnogih drugih) vso zimo.
Priprava te jedi je res enostavna in hitra, lahko pa jo pripraviš tudi vnaprej in nato naslednji dan le dobro pogreješ in postrežeš z najljubšo prilogo. To jed sem postregla že le s kruhom, s katerim sem nato pomazala omako do zadnje kapljice, postregla pa sem jo tudi s kuhano ajdovo kašo in kuskusom. Z vsem naštetimi prilogami je bila odlična.
Preden pogledava, kaj točno potrebuješ za pripravo in kako to jed pripraviš, pa prilagam še nekaj idej za čudovite jedi z gobami:
- Najboljši zelenjavni krompirjev golaž s stročjim fižolom in gobami
- Rižota z rumeno bučo in gobami
- Rezanci s fantastično bolonjsko omako z gobami
- Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem
- Kremna gobova omaka s pirejem iz zelene
- Krepka gobova juha z blitvo in azijskimi špageti
Sedaj pa poglejva, kaj potrebuješ za pripravo te poslastice.
Najprej popeci piščanca, mu dodaj začimbe in zelenjavo, dolij vino in še več tekočine in omako skuhaj.
Fantastično omako s piščancem in zelenjavo postrezi le s kosom kruha, s katerim pomaži omako ali pa jo dodaj k ajdovi kaši, kuskusu ali drugi prilogi po izbiri.
PrintPiščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki
- Total Time: 40 minut
- Yield: za 2 osebi 1x
Description
Koščki mehkega in sočnega piščanca se skupaj z zelenjavo kopajo v dišeči in kremasti vinski omaki, ki je resnično čudovita. Jed postrezi s kruhom, s katerim pomaži vso to krasno omako, lahko pa piščanca z zelenjavo v omaki postrežeš tudi z ajdovo kašo, kuskusom ali katero koli drugo prilogo po lastni izbiri.
Ingredients
olivno olje
1 par piščančjih prsi
sol
poper
1 žlička Kotányi kajenskega popra (neobvezno)
1 manjši por
2 stroka česna
150 g gob
150 g rumene buče
1 žlička Kotányi timijana
1 žlica moke
4 dcl jušne osnove
1/2 dcl belega vina
Instructions
- Pripravi sestavine: Piščančje prsi nareži na večje kose. Malo jih posoli in popopraj in dobro premešaj. Por nareži na rezinice, česen sesekljaj, bučo nareži na kocke in gobe na rezinice.
- Speci piščanca: V večji kozici segrej žlico olja in na segretega stresi piščančje košče. Počasi jih praži približno 10 minut – najprej, da se obarvajo, potem da spustijo vodo in potem, da se malo prepražijo. Ko se prepražijo, dodaj kajenski poper in premešaj.
- Dodaj zelenjavo: Piščanca razporedi ob rob kozice – na sredini ponve naredi luknjico, nato pa v luknjico daj por in mešaj ter praži, da se por zmehča, a ne obarva. Potem dodaj še česen in ko zadiši, vse skupaj dobro premešaj. V kozico dodaj gobe in mešaj ter praži, da gobe spustijo vodo in da se gobe zmehčajo – približno 5 minut. Potem dodaj timijan in premešaj, nato pa v kozico zlij vino in premešaj ter kuhaj kakšno minuto, da alkohol iz vina izpari.
- Dokončaj omako: Meso potresi z moko, dobro premešaj, nato pa v kozico dodaj bučne kocke in zalij z jušno osnovo. Kuhaj približno 10 minut, da se bučne kocke skuhajo. Omako popopraj ter poskusi in dosoli, če je potrebno. Omako z mesom, bučo in gobami postrezi skupaj s kruhom ali prilogo po želji.
Notes
Uporabiš lahko piščanca, po želji pa tudi purana.
Namesto pora lahko uporabiš tudi mlado čebulo.
Uporabi sveže ali zamrznjene bučne kocke in gobe.
Namesto suhega timijana lahko uporabiš tudi svežega – uporabi približno štiri vejice svežega.
Piščanca z zelenjavo v vinski omaki postrezi s kruhom, ajdovo kašo, kuskusom ali katero koli drugo prilogo po izbiri.
- Prep Time: 10 minut
- Cook Time: 30 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2016, v februarju 2020 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta:
To je tako dobro, da je za pomazat še kozico. Večkrat naredim. Hvala za recept.
Z velikim veseljem. Hvala tebi za lep komentar. 🙂❤