Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Piščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki


  • Author: Barbara
  • Total Time: 40 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Koščki mehkega in sočnega piščanca se skupaj z zelenjavo kopajo v dišeči in kremasti vinski omaki, ki je resnično čudovita. Jed postrezi s kruhom, s katerim pomaži vso to krasno omako, lahko pa piščanca z zelenjavo v omaki postrežeš tudi z ajdovo kašo, kuskusom ali katero koli drugo prilogo po lastni izbiri.


Ingredients

Scale

olivno olje
1 par piščančjih prsi
sol
poper
1 žlička Kotányi kajenskega popra (neobvezno)
1 manjši por
2 stroka česna
150 g gob
150 g rumene buče
1 žlička Kotányi timijana
1 žlica moke
4 dcl jušne osnove
1/2 dcl belega vina


Instructions

  1. Pripravi sestavine: Piščančje prsi nareži na večje kose. Malo jih posoli in popopraj in dobro premešaj. Por nareži na rezinice, česen sesekljaj, bučo nareži na kocke in gobe na rezinice.
  2. Speci piščanca: V večji kozici segrej žlico olja in na segretega stresi piščančje košče. Počasi jih praži približno 10 minut – najprej, da se obarvajo, potem da spustijo vodo in potem, da se malo prepražijo. Ko se prepražijo, dodaj kajenski poper in premešaj.
  3. Dodaj zelenjavo: Piščanca razporedi ob rob kozice – na sredini ponve naredi luknjico, nato pa v luknjico daj por in mešaj ter praži, da se por zmehča, a ne obarva. Potem dodaj še česen in ko zadiši, vse skupaj dobro premešaj. V kozico dodaj gobe in mešaj ter praži, da gobe spustijo vodo in da se gobe zmehčajo – približno 5 minut. Potem dodaj timijan in premešaj, nato pa v kozico zlij vino in premešaj ter kuhaj kakšno minuto, da alkohol iz vina izpari.
  4. Dokončaj omako: Meso potresi z moko, dobro premešaj, nato pa v kozico dodaj bučne kocke in zalij z jušno osnovo. Kuhaj približno 10 minut, da se bučne kocke skuhajo. Omako popopraj ter poskusi in dosoli, če je potrebno. Omako z mesom, bučo in gobami postrezi skupaj s kruhom ali prilogo po želji.

Notes

Uporabiš lahko piščanca, po želji pa tudi purana.

Namesto pora lahko uporabiš tudi mlado čebulo.

Uporabi sveže ali zamrznjene bučne kocke in gobe.

Namesto suhega timijana lahko uporabiš tudi svežega – uporabi približno štiri vejice svežega.

Piščanca z zelenjavo v vinski omaki postrezi s kruhom, ajdovo kašo, kuskusom ali katero koli drugo prilogo po izbiri.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 30 minut