Makaroni iz enega lonca v paradižnikovi omaki s pečenimi paprikami

, 7. Mar 2019 | No Comments

Bi makarone, pa se ti ne da pomivat? Pripravi slastne makarone v le enem loncu! Makarone skuhaj kar v dišeči paradižnikovi omaki, ki jo obogati s popečenimi paprikami različnih barv. Za svežino pa ne pozabi na češnjeve paradižnike in svežo baziliko. Prava mala poslastica!

O testeninah iz enega lonca sem na #sitfitsi že govorila. Lani poleti sem objavila lušten recept rezancev iz enega lonca z bučko, češnjevci in meto. In če ti enostavno in hitro kuhanje ter malo umazane posode ne grejo na živce, jih pripravi. Dokler bučke ne pridejo v sezono, pa pripravi današnji recept.

Pri pripravi testenin iz enega lonca si zapomni naslednje:

  • Uporabiš lahko katere koli testenine, poigraj se z oblikami in okusi.
  • Ker testenine vsebujejo škrob, tega med kuhanjem spuščajo v omako, zato ob koncu kuhanja omake ne bo treba zalivati (in jo s tem delati kremasto) s prihranjeno vodo od odcejanja testenin.
  • Uporabiš lahko katere koli sestavine za omako – pazi le na to, koliko časa se kuhajo – če se kuhajo dlje od testenin, jih raje skuhaj/popeci na začetku ali pa uporabi katere druge. Pazi tudi na sestavine, ki se kuhajo manj časa. Te popeci na začetku ali pa dodaj v omako proti koncu kuhanja.
  • Osnovno razmerje tekočine in testenin je naslednje: za vsakih 100 g testenin potrebuješ približno 3,5 dcl vode – če so testenine večje ali pa če se kuhajo dlje (zaradi moke, oblike …), bo morda proti koncu kuhanja potrebno dodati še nekaj vode, zato kuhanje nadzoruj.

Ker sem prejle že omenjala različne oblike testenin, ti v nadaljevanju predlagam nekaj luštnih receptov s testeninami različnih oblik, ki jih moraš pripravit:

Ker pa si danes tu zaradi današnjega recepta, pa še nekaj trikov za pripravo makaronov iz enega lonca s popečenimi paprikami:

  • Uporabiš lahko tudi le eno barvo paprike.
  • Namesto rdeče lahko uporabiš belo ali rjavo čebulo.
  • Čilijevi kosmiči so neobvezni, prav tako pa tudi sveža bazilika.
  • Namesto rdečega lahko uporabiš tudi belo vino, če ga ju nimaš, pa dodaj le več vode.
  • Namesto češnjevih paradižnikov lahko za nekaj svežine dodaš majhno žličko balzamičnega kisa ali pa nekaj kapljic limoninega soka.
  • Uporabi katere koli makarone ali špagete, pozor le na dolžino kuhanja in količino vode – to lahko med kuhanjem vedno dodaš.
  • Pravilo kuhanja testenin v enem loncu: za 100 g testenin potrebuješ približno 3,5 dcl tekočine.

Pozor: Če uporabiš brezglutenske testenine, je ta recept primeren tudi za dieto brez glutena.

Sedaj pa si le poglej video, da vidiš, kako je enostavno! Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (57 s)

SESTAVINE ( za 2 osebi)

  • olje
  • 1/4 zelene, rdeče in rumene paprike
  • 1/2 (rdeče) čebule
  • 2 stroka česna
  • 1/2 žličke suhe bazilike
  • čilijevi kosmiči
  • 5 dcl paradižnikove kaše
  • 0,5 dcl rdečega vina
  • 2 dcl vode
  • 200 g makaronov
  • sol
  • poper
  • sveža bazilika
  • 1 pest češnjevih paradižnikov

PRIPRAVA

Najprej pripravi vse sestavine. Paprike nareži na kocke, sesekljaj pa tudi čebulo in česen.

V večji ponvi segrej malo olja in na segrepet popeci paprike, malo jih posoli in popopraj, nato pa shrani za pozneje. V isti ponvi segreš še malo olja in na segretem zmehčaj čebulo in česen, dodaj še suho baziliko in čilijeve kosmiče. V ponev nato zlij paradižnikovo kašo, vino in vodo. Dodaj še ½ žličke soli in malo popra in pusti, da zavre, nato pa umešaj makarone. Ponev pokrij in kuhaj približno 10 minut, medtem malo pomešaj. Če makaroni še niso kuhani, tekočine pa že primanjkuje, dodaj še malo vode. Ko so makaroni kuhani omako poskusi in dosoli in dopopraj po potrebi.

Dodaj še popečene paprike, češnjevce in svežo baziliko ter premešaj, nato pa serviraj in postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply