Makaroni iz enega lonca v paradižnikovi omaki s papriko in gobami

0 comments

Ti odlični makaroni, skupaj z omako skuhani v enem samem loncu, so pravo presenečenje za brbončice. Kopajo se v dišeči paradižnikovi omaki, družbo pa jim delajo popečene paprike, gobe, nekaj začimb, sveži paradižniki in špinača, okuse pa lahko zaokrožiš še z nekaj parmezana. Wow, prava mala poslastica!

O testeninah iz enega lonca sem na #sitfitsi že večkrat govorila. Vsekakor poskusi tudi ta lušten recept rezancev iz enega lonca z bučko, češnjevci in meto. In če ti enostavno in hitro kuhanje ter malo umazane posode ne grejo na živce, jih pripravi. Kadar pa bučke niso v sezoni, pa pripravi današnji recept.

Pri pripravi testenin iz enega lonca si zapomni naslednje:

 • Uporabiš lahko katere koli testenine, poigraj se z oblikami in okusi.
 • Ker testenine vsebujejo škrob, tega med kuhanjem spuščajo v omako, zato ob koncu kuhanja omake ne bo treba zalivati (in jo s tem delati kremasto) s prihranjeno vodo od odcejanja testenin.
 • Uporabiš lahko katere koli sestavine za omako – pazi le na to, koliko časa se kuhajo – če se kuhajo dlje od testenin, jih raje skuhaj/popeci na začetku ali pa uporabi katere druge. Pazi tudi na sestavine, ki se kuhajo manj časa. Te popeci na začetku ali pa dodaj v omako proti koncu kuhanja.
 • Osnovno razmerje tekočine in testenin je naslednje: za vsakih 100 g testenin potrebuješ približno 3,5 dcl vode – če so testenine večje ali pa če se kuhajo dlje (zaradi moke, oblike …), bo morda proti koncu kuhanja potrebno dodati še nekaj vode, zato kuhanje nadzoruj.

Ker sem prejle že omenjala različne oblike testenin, ti v nadaljevanju predlagam nekaj luštnih receptov s testeninami različnih oblik, ki jih moraš pripravit:

Ker pa si danes tu zaradi današnjega recepta, pa še nekaj trikov za pripravo makaronov iz enega lonca s papriko in gobami:

 • Uporabiš lahko le eno barvo paprike ali pa se poigraj z različnimi barvami.
 • Namesto rjave lahko uporabiš rdečo ali rjavo čebulo.
 • Čilijevi kosmiči so neobvezni.
 • Uporabiš lahko sveže ali zamrznjene gobe.
 • Namesto rdečega lahko uporabiš tudi belo vino, če ga ju nimaš, pa dodaj le več vode.
 • Namesto češnjevih paradižnikov lahko za nekaj svežine dodaš majhno žličko balzamičnega kisa ali pa nekaj kapljic limoninega soka.
 • Uporabi katere koli makarone ali špagete, pozor le na dolžino kuhanja in količino vode – to lahko med kuhanjem vedno dodaš.
 • Pravilo kuhanja testenin v enem loncu: za 100 g testenin potrebuješ približno 3,5 dcl tekočine.

Pozor: Če uporabiš brezglutenske testenine, je ta recept primeren tudi za dieto brez glutena.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Za pripravo božanskih makaronov le v enem loncu potrebuješ te čudovite sestavine.

Najprej prepraži zelenjavo, pripravi omako, dodaj makarone in jih skuhaj.

Na koncu dodaj še nekaj malenkosti in jed je pripravljena.

TAKO enostavno in TAKO dobro!

Makarone še serviraj, potresi s parmezanom in postrezi. Tako sočno, tako bogato z okusi in tako zelo dobro. Moraš pripravit!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Makaroni iz enega lonca v paradižnikovi omaki s papriko in gobami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

 • Author: Barbara
 • Total Time: 30 minut
 • Yield: 2 osebi 1x

Description

Ti odlični makaroni, skupaj z omako skuhani v enem samem loncu, so pravo presenečenje za brbončice. Kopajo se v dišeči paradižnikovi omaki, družbo pa jim delajo popečene paprike, gobe, nekaj začimb, sveži paradižniki in špinača, okuse pa lahko zaokrožiš še z nekaj parmezana. Wow, prava mala poslastica!


Ingredients

Scale

1 žlica (olivnega) olja
1/2 rdeče paprike (ali katere koli druge barve)
1/2 čebule
120 g gob
2 stroka česna
1 žlica sušenih gob (neobvezno)
1/2 žličke sušenega česna
1/2 žličke sušene čebule
1/2 žličke suhega timijana
1 ščepec čilijevih kosmičev (neobvezno)
0,2 dl rdečega vina
160 g makaronov
1,5 dcl paradižnikove kaše
6,5 dcl jušne osnove
1 pest češnjevih paradižnikov
50 g špinače
sol
poper
parmezan ob postrežbi


Instructions

 1. Pripravi vse sestavine: Paprike nareži na kocke, sesekljaj pa tudi čebulo in česen. Češnjeve paradižnike nareži na polovičke ali četrtine. Špinačo po želji tudi sesekljaj. Suhe gobe namoči v vroči vodi.
 2. Popeci zelenjavo: V večji kozici segrej malo olja in na segretem popeci paprike, čebulo in gobe. Kuhaj toliko časa, da se voda od gob pokuha, zelenjava pa se popeče – trajalo bo dobrih 5 minut, vmes parkrat premešaj.
 3. Dodaj aromatike: K popečeni zelenjavi daj namočene suhe gobe, sesekljan svež česen, sušen česen in čebulo, timijan, vino in po želji še čilijeve kosmiče. Premešaj in kuhaj še minuto ali dve, da česen zadiši, vino se pa pokuha.
 4. Pripravi omako: Dodaj še makarone, paradižnikovo kašo in jušno osnovo, premešaj in kuhaj minuto ali dve več od navodil za pripravo na embalaži makaronov. Vsekakor nadzoruj kuhanje in poskrbi, da je dovolj tekočine, sicer pa dodaj še malo vode. Makarone poskusi in poskrbi, da so kuhani.
 5. Dodaj dodatke: H kuhanim makaronom dodaj še češenjeve paradižnike in špinačo in nežno premešaj. Poskusi omako in po potrebi še dosoli in popopraj.
 6. Jed postrezi: Makarone serviraj, po želji potresi še z nekaj sveže naribanega parmezana in takoj postrezi.

Notes

Uporabiš lahko katere koli testenine, poigraj se z oblikami in okusi.

Ker testenine vsebujejo škrob, tega med kuhanjem spuščajo v omako, zato ob koncu kuhanja omake ne bo treba zalivati (in jo s tem delati kremasto) s prihranjeno vodo od odcejanja testenin.

Uporabiš lahko katere koli sestavine za omako – pazi le na to, koliko časa se kuhajo – če se kuhajo dlje od testenin, jih raje skuhaj/popeci na začetku ali pa uporabi katere druge. Pazi tudi na sestavine, ki se kuhajo manj časa. Te popeci na začetku ali pa dodaj v omako proti koncu kuhanja.

Osnovno razmerje tekočine in testenin je naslednje: za vsakih 100 g testenin potrebuješ približno 3,5 dcl vode – če so testenine večje ali pa če se kuhajo dlje (zaradi moke, oblike …), bo morda proti koncu kuhanja potrebno dodati še nekaj vode, zato kuhanje nadzoruj.

Uporabiš lahko le eno barvo paprike ali pa se poigraj z različnimi barvami.

Namesto rjave lahko uporabiš belo ali rdečo čebulo. Lahko tudi šalotko ali mlado čebulo ter por.

Čilijevi kosmiči so neobvezni, prav tako pa tudi sušene gobe.

Namesto rdečega lahko uporabiš tudi belo vino, če ga ju nimaš, pa dodaj le več vode.

Namesto češnjevih paradižnikov lahko za nekaj svežine dodaš majhno žličko balzamičnega kisa ali pa nekaj kapljic limoninega soka.

 • Prep Time: 10 minut
 • Cook Time: 20 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen marca 2019, v maju 2024 pa sem močno izboljšala recept in osvežila fotografije.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.