Špageti s pečenim česnom in sušenimi paradižniki

0 comments

Ti špageti, obdani s kremasto omako s sladkim (!) pečenim česnom, majhnimi koščki sušenega paradižnika in olivnim oljem, so neverjetna poslastica, ki paše predvsem v hladnih mesecih, ko na razpolago ni veliko sveže zelenjave. Le nekaj osnovnih sestavin, uporabljenih na pameten način, pričara nore okuse. Ta jed je odlična za ljubitelje česna in tiste, ki niso njegovi veliki oboževalci.

Te testenine so neverjetne! Čudovite so takrat, ko na razpolago nimamo veliko zelenjave, torej predvsem v hladnih mesecih. Za pripravo potrebuješ le sestavine, ki jih najbrž imaš vedno doma. Brez skrbi, okusi so resnično božanski in res se ti ne zdi, da kaj manjka.

Za pripravo potrebujemo:

  • Česen – Nikar se ne ustraši naslova. Pečen česen je milijone led oddaljen od surovega ostrega česna. Med peko se naredi prava mala čarovnija, saj se česen spremeni v skoraj že sladko kremasto poslastico. Seveda je bolj blag in tudi diši bolj blago, a res lepo. Za je bolj blag od surovega, s pečenjem postane izredno sladek in mehak. Glavica česna se morda zdi veliko, vendar pa je pečen česen res bolj blag. Ena glavica česna je dovolj tudi za štiri porcije.
  • Testenine – Uporabiš lahko špagete, fusile ali metuljčke. Pravzaprav katere koli, morda je pomembno le to, da se nanje lahko ujame čudovita omaka.
  • Olje – Jaz vedno uporabim olivno olje, saj se mi zdi, da ima največ okusa in zato lepo zaokroži jed. Morda bi bilo dobro tudi s kakšnim drugim rastlinskim oljem. Seveda pa bi bila jed fenomenalna tudi z maslom.
  • Začimbe – Za pripravo potrebuješ sol (tudi za soljenje kropa za testenine) in poper. Jaz vedno rada dodam še nekaj pekočega – sušen čili ali pa kar mleti čili s soljo (seveda prej prilagodim količino soli).
  • Sušene paradižnike – Za dodatno sladko noto sem zadnje čase v to jed začela dodajati sušen paradižnik. Največkrat uporabim kar tistega, ki je vložen v olje. Velikokrat v jed dodam še malo tega olja. Če jih nimaš, lahko dodaš polovico žličke paradižnikovega koncentrata ali pa ga v celoti izpustiš.
  • Peteršilj – Peteršilj ni nujen, vendarle pa lepo osveži celotno jed. Lahko bi dodala tudi baziliko, vendar pozimi sveže največkrat nimam.

To so osnovne sestavine, ki zagotavljajo odlično jed. Če pa si želiš še več, dodaj še morda tunino, pa svežo špinačo, parmezan.

Jed je najboljša sveže pripravljena. Lahko pa česen spečeš vnaprej in česnovo kremo (=pečen česen, izdolben in zmečkan) hraniš v neprodušno zaprti skledici nekaj dni.

Preden pogledava, kako to neverjetno enostavno jed pripraviva, pa še nekaj idej za čudovite zimske testenine:

Še več jedi s testeninami pa najdi pod oznako Testenine.

Priprava te jedi je resnično enostavna in neverjetno hitra. Največ časa vzame le peka česna v pečici, kar pa lahko narediš v minuti ter se polovico časa peke posvetiš kakšnim drugim opravilom.

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki.

Najprej speci česen.

Skuhaj testenine in nujno shrani nekaj vode, v kateri so se testenine kuhale.

Nato ga zmečkaj v kremo, dodaj ostale sestavine in pripravi omako.

Dodaj še testenine in uživaj v neverjetni poslastici!

Tako zelo dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Špageti s pečenim česnom in sušenimi paradižniki


  • Author: Barbara
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ti špageti, obdani s kremasto omako s sladkim (!) pečenim česnom, majhnimi koščki sušenega paradižnika in olivnim oljem, so neverjetna poslastica, ki paše predvsem v hladnih mesecih, ko na razpolago ni veliko sveže zelenjave. Le nekaj osnovnih sestavin, uporabljenih na pameten način, pričara nore okuse. Ta jed je odlična za ljubitelje česna in tiste, ki niso njegovi veliki oboževalci.


Ingredients

Scale

1 cela glavica česna (cela, NE razdeljena na stroke)
5 žlic olivnega olja (ali masla)
200 g špagetov (ali katerih drugih testenin)
sol, poper
sušen feferon ali Kotányi bio čili z morsko soljo
svež peteršilj za postrežbo (ali bazilika ali pač nič)


Instructions

  1. Česen: Vzemi manjši kos papirja za peko ali alufolije, na sredo postavi celotno glavico česna, jo pokapaj z žlico olja ter stisni skupaj v culico. Culico postavi v pečico, ogreto na 200°C za približno 30 minut. Česen se mora popolnoma zmehčati. Po pol ure previdno (kar s kuhinjsko brisačo) stisni culico in če je mehko, je česen pripravljen. Previdno ga vzemi iz pečice. Posamezni stroki morajo biti zelo mehki. S prsti meso česna kar iztisni ven. Nato mehko, rahlo obarvano meso česna stisni z vilico, da dobiš kremo. (glej fotke!)
  2. Testenine: Testenine skuhaj v vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži. Ko so kuhani, NUJNO prihrani skodelico vode, v kateri so se kuhali.
  3. Jed: Česnovo kremo, narezane sušene paradižnike in štiri žlice olja združi v ponvi ali kozici ter premešaj. Dodaj sol, poper in toliko vode, v kateri so se kuhane testenine (za začetek 4 žlice), da dobiš kremasto omako. Vanjo prenesi pravkar kuhane testenine, nežno premešaj in po potrebi dolij še nekaj testeninske vode. Poskusi in dosoli/dopopraj po okusu.
  4. Postrezi: Testenine, obdane s česnovo omako s koščki paradižnika serviraj, potresi s svežim sesekljanim peteršiljem in po želji okrasi s čilijem. Takoj postrezi. NORO dobro!

Notes

Glavica česna je dovolj tudi za štiri porcije. V tem primeru le dodaj več olja in testeninske vode (=vode, v kateri se kuhajo testenine).

Uporabi katere koli testenine.

Jed je najboljša sveže pripravljena. Lahko pa česen spečeš vnaprej in česnovo kremo (=pečen česen, izdolben in zmečkan) hraniš v neprodušno zaprti skledici nekaj dni.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 30 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen januarja 2015, v januarju 2023 pa sem osvežila fotografije in še izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

close

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.