Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Špageti s pečenim česnom in sušenimi paradižniki


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 35 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Ti špageti, obdani s kremasto omako s sladkim (!) pečenim česnom, majhnimi koščki sušenega paradižnika in olivnim oljem, so neverjetna poslastica, ki paše predvsem v hladnih mesecih, ko na razpolago ni veliko sveže zelenjave. Le nekaj osnovnih sestavin, uporabljenih na pameten način, pričara nore okuse. Ta jed je odlična za ljubitelje česna in tiste, ki niso njegovi veliki oboževalci.


Ingredients

Scale

1 cela glavica česna (cela, NE razdeljena na stroke)
5 žlic olivnega olja (ali masla)
200 g špagetov (ali katerih drugih testenin)
sol, poper
sušen feferon ali Kotányi bio čili z morsko soljo
svež peteršilj za postrežbo (ali bazilika ali pač nič)


Instructions

  1. Česen: Vzemi manjši kos papirja za peko ali alufolije, na sredo postavi celotno glavico česna, jo pokapaj z žlico olja ter stisni skupaj v culico. Culico postavi v pečico, ogreto na 200°C za približno 30 minut. Česen se mora popolnoma zmehčati. Po pol ure previdno (kar s kuhinjsko brisačo) stisni culico in če je mehko, je česen pripravljen. Previdno ga vzemi iz pečice. Posamezni stroki morajo biti zelo mehki. S prsti meso česna kar iztisni ven. Nato mehko, rahlo obarvano meso česna stisni z vilico, da dobiš kremo. (glej fotke!)
  2. Testenine: Testenine skuhaj v vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži. Ko so kuhani, NUJNO prihrani skodelico vode, v kateri so se kuhali.
  3. Jed: Česnovo kremo, narezane sušene paradižnike in štiri žlice olja združi v ponvi ali kozici ter premešaj. Dodaj sol, poper in toliko vode, v kateri so se kuhane testenine (za začetek 4 žlice), da dobiš kremasto omako. Vanjo prenesi pravkar kuhane testenine, nežno premešaj in po potrebi dolij še nekaj testeninske vode. Poskusi in dosoli/dopopraj po okusu.
  4. Postrezi: Testenine, obdane s česnovo omako s koščki paradižnika serviraj, potresi s svežim sesekljanim peteršiljem in po želji okrasi s čilijem. Takoj postrezi. NORO dobro!

Notes

Glavica česna je dovolj tudi za štiri porcije. V tem primeru le dodaj več olja in testeninske vode (=vode, v kateri se kuhajo testenine).

Uporabi katere koli testenine.

Jed je najboljša sveže pripravljena. Lahko pa česen spečeš vnaprej in česnovo kremo (=pečen česen, izdolben in zmečkan) hraniš v neprodušno zaprti skledici nekaj dni.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 30 minut