Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem

, 15. Feb 2018 | No Comments

Sonček na krožniku! Tako sicer opišem vse jedi s polento, ampak tala je pa ekstra sončkasta prav zaradi jajčka. Kakšen je ta krožnik, ti lahko na kratko opišem takole – imava kremasto polento, mehke gobice in dišeč rumenjak, ki se razlije čez gobice in polento! Oooh. Da ne omenjam svežine, ki jo da naribana limonina lupinica! Fantastično!

Polente so lahko meh, lahko pa niso meh. In ta ni meh. Ker vsebuje polento, malo olja in marcarpone sir! Tega vmešaš že potem, ko je polenta pripravljena, dol z ognja. Mascarpone jo naredi kremasto, vabljivo in tako dooobro. Že sama polenta je super! V primeru, da ti mleko in mlečni izdelki niso fajn, uporabi mascarpone brez laktoze. Ravno te dni ga prodajajo tudi v Lidlu. Sicer uporabi navaden mascarpone, polenta pa je pravzaprav super tudi brez njega. Dodaš lsicer ahko parmezan sir, malo masla ali pa pač nič. Kakor ti paše.

Tokrat sem za pripravo uporabila rjave šampinjone, lahko pa izbereš gobe, ki jih imaš na razpolago. Vse lahko pripraviš na enak način. V tej jedi je fino, da pridelaš nekaj omakce, s katero preliješ jajček in polento. Saj veš, za tisti ekstra dotik.

Ker je vedno fajn, da jed vsebuje nekaj dobrih beljakovin, si jed zaokroži z jajčkom. Pečenim na oko ali pa s poširanim. Če ti tekoči rumenjak ni všeč (čeprav ne vem, kako je to sploh mogoče!), si poleg pripravi umešana jajčka. Pripravi jih na olju, brez vsakršne maščobe na teflon ponvici ali pa na maslu. Primeren je tudi ghee, ki je pravzaprav prečiščeno maslo, torej maslo brez mlečnih sestavin. Za pripravo domačega, odklikaj na recept domače prečiščeno maslo ghee. Pripraviš ga v dvajsetih minutah!

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

SESTAVINE (za 2 osebi)

Sestavine za polento:

  • 120 g polente
  • približno 4,5 dcl vode
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlička olja
  • 2 žlici mascarpone sira (neobvezno)

Sestavine za gobice:

  • 125 g svežih gob
  • 1 žlica olja
  • 1 žlička sesekljanega svežega ali 1/2 suhega rožmarina
  • 1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega timijana
  • 1 žlička limoninega soka
  • 1 žlička ghee-ja ali masla (neobvezno)
  • sol
  • poper

Ostale sestavine:

  • olje
  • 2 jajci
  • sol
  • poper
  • limonina lupinica

PRIPRAVA

Gobe nareži na lističe in popraži na segreti žlici olja. Ko gobe spustijo vodo in ta izpari, dodaj rožmarin in timijan ter sol in poper ter premešaj. Dodaj še ghee in limonin sok ter premešaj in kuhaj še minuto, da dobiš kremaste in mehke gobice ter nekaj omake.

V vrelo soljeno vodo kapni olje, nato pa vanjo stresi polento. Mešaj, da se polenta skuha. Ko je polenta skuhana, jo odstavi z ognja in vanjo umešaj mascarpone.

Na segretem olju speci jajčka na oko. Posoli ju. Na krožnik serviraj polento, potem pa gobice in jajce. Pokapaj z omako in osveži z naribano limonino lupinico, popopraj in postrezi.

Potem pa le predri rumenjak, da steče po polenti in še dodatno začini jed. Njam!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply