Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem

0 comments

Sonček na krožniku! Tako sicer opišem vse jedi s polento, ampak tala je pa ekstra sončkasta prav zaradi jajčka. Takole je – imava kremasto polento, mehke gobice in dišeč rumenjak, ki se razlije čez gobice in polento .. ooh. Da ne omenjam svežine, ki jo da naribana limonina lupinica. Fantastično!

Polente so lahko meh, lahko pa niso meh. In ta ni meh. Ker vsebuje polento, malo olja in marcarpone sir! Tega vmešaš že potem, ko je polenta pripravljena, dol z ognja. Mascarpone jo naredi kremasto, vabljivo in tako dooobro.  V primeru, da ti mleko in mlečni izdelki niso fajn, uporabi mascarpone brez laktoze, sicer uporabi navaden mascarpone. Sicer namesto njega polento obogati  s parmezanom in/ali maslom. Kakor ti paše.

Tokrat sem za pripravo uporabila rjave šampinjone, lahko pa izbereš gobe, ki jih imaš na razpolago. Vse lahko pripraviš na enak način. V tej jedi je fino, da pridelaš nekaj omakce, s katero preliješ jajček in polento. Saj veš, za tisti ekstra dotik.

Ker je vedno fajn, da jed vsebuje nekaj dobrih beljakovin, si jed zaokroži z jajem. Pečenim na oko ali pa s poširanim. Če ti tekoči rumenjak ni všeč (čeprav ne vem, kako je to sploh mogoče!), si poleg pripravi umešana jajčka. Pripravi jih na olju, brez vsakršne maščobe na teflon ponvici ali pa na maslu. Primeren je tudi ghee, ki je pravzaprav prečiščeno maslo, torej maslo brez mlečnih sestavin. Za pripravo domačega, odklikaj na recept domače prečiščeno maslo ghee. Pripraviš ga v dvajsetih minutah!

Preden si pogledava, kako pripraviš tole sončkasto polentno jed, pa še nekaj receptov, v katerih kraljuje polenta:

Katera je najboljša? Vse!

Za pripravo mascarpone polente z gobicami in jajcem potrebuješ naslednje sestavine.

Najprej pripravi gobice, nato pa še polento.

 

Na krožnik daj najprej kremasto polento, nato dišeče gobice in toplo jajce. Rumenjak še predri, da se prelije čez vse sestavine in uživaj v okusih!

Recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Sonček na krožniku! Tako sicer opišem vse jedi s polento, ampak tala je pa ekstra sončkasta prav zaradi jajčka. Takole je – imava kremasto polento, mehke gobice in dišeč rumenjak, ki se razlije čez gobice in polento .. ooh. Da ne omenjam svežine, ki jo da naribana limonina lupinica. Fantastično!


Ingredients

Scale

Sestavine za polento:

  • 120 g polente
  • približno 4,5 dcl vode
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlička olja
  • 2 žlici mascarpone sira

Sestavine za gobice:

  • 125 g svežih gob
  • 1 žlica olja
  • 1 žlička sesekljanega svežega ali 1/2 suhega rožmarina
  • 1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega timijana
  • 1 strok naribanega česna
  • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
  • 1 žlička ghee-ja ali masla (neobvezno)
  • sol
  • poper

Ostale sestavine:

  • olje
  • 2 jajci
  • sol
  • poper
  • limonina lupinica

Instructions

  1. Pripravi gobice: Gobe nareži na lističe in popraži na segreti žlici olja. Ko gobe spustijo vodo in ta izpari, dodaj rožmarin in timijan ter sol in poper ter premešaj. Dodaj še ghee in limonin sok ter premešaj in kuhaj še minuto, da dobiš kremaste in mehke gobice ter nekaj omake.
  2. Skuhaj polento: V vrelo soljeno vodo kapni olje, nato pa vanjo stresi polento. Mešaj, da se polenta skuha. Ko je polenta skuhana, jo odstavi z ognja in vanjo umešaj mascarpone.
  3. Speci jajca: Na segretem olju speci jajčka na oko. Posoli ju.
  4. Jed serviraj: Na krožnik serviraj polento, potem pa gobice in jajce. Pokapaj z omako in osveži z naribano limonino lupinico, popopraj in postrezi. Potem pa le predri rumenjak, da steče po polenti in še dodatno začini jed. Njam!

Notes

Za izboljšanje polente uporabi mascarpone, parmezan ali maslo.

Uporabi bele ali rjave šampinjone, lahko pa izbereš gobe, ki jih imaš na razpolago. Lahko so tudi zamrznjene.

Jed zaokroži z jajčkom pečenim na oko ali pa s poširanim. Če ti tekoči rumenjak ni všeč, si poleg pripravi umešana jajčka.

Uporabi ghee ali maslo.

Uporabiš lahko svež timijan in rožmarin ali pa sušenega.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 15 minut

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.