Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem

0 comments

Sonček na krožniku! Imava kremno polento, mehke gobice in dišeč rumenjak, ki se razlije čez gobice in polento … ooh. Da ne omenjam svežine, ki jo da naribana limonina lupinica. Fantastično! To je res čudovita jesenska poslastica, ki jo pripravi v sezoni gob s svežimi in ostali čas z zmrznjenimi gobami.

Današnja jed je čudovita, pa čeprav je malenkost nenavaden skupek različnih sestavin. Vse so čudovite že same po sebi, res fantastične pa so prav skupaj. Jed je malo lažja, zato je super za lažje kosilo ali večerjo. Je čudovita na pogled, enostavna za pripravo in takooo zelo dobra.

V tej jedi so naslednje komponente:

  • POLENTA: Polente so lahko meh, lahko pa tudi niso. In ta vsekakor ni. Predvsem ker vsebuje marcarpone sir. Tega vmešaš potem, ko je polenta že pripravljena, dol z ognja. Mascarpone jo naredi še bolj kremasto, vabljivo in tako zelo dobro. Če ti uporaba marscarponeja ne diši, polento obogati s parmezanom in/ali maslom.
  • GOBICE: Jesen je čudovit čas, saj nam narava podari gobice. Prav v času sezone gob je na voljo več različnih sort, meni so najljubši jurčki in štorovke. Če drugih ni na voljo, najraje kupim rjave šampinjone ali pa kar mešanico zamrznjenih gob. Sem pa nadvse hvaležna, ko gobe dobim v dar. In v dar sem dobila prav jurčke v današnjem receptu. Nadvse sem hvaležna, Aleš! V tej jedi je ključno, da na koncu priprave gobic dodaš še nekaj masla, ki naredi čudovito masleno omako, s katero potem pokapaš celotno jed. Saj veš, za tisti ekstra dotik božanskosti. Maslo je zakon!
  • JAJCE: Ker je vedno fajn, da jed vsebuje nekaj dobrih beljakovin, jed zaokroži z jajcem. Pečenim na oko ali pa s poširanim. Če ti tekoči rumenjak ni všeč (čeprav ne vem, kako je to sploh mogoče!), si poleg pripravi umešana jajčka. Pripravi jih na olju, brez vsakršne maščobe na teflon ponvici ali pa na maslu. Primeren je tudi ghee.
  • ZAČIMBE IN LIMONA: Kuhanje brez začimb in dišavnic bi bilo nadvse dolgočasno in čisto nič okusno. Tu imava česen, timijan, sol, poper ter mešanico svežih dišavnic – peteršilj, timijan, rožmarin. Božansko! Celotno jed na koncu osveži z nekaj limonine lupinice in verjemi mi, da le nekaj limonine lupinice to jed povzdigne v kulinarične višave.

Priprave te jedi vnaprej ne priporočam, saj je polenta najboljša sveže pripravljena, kajti dlje ko čakaš, bolj se polenta strdi. Sveže pripravljene morajo biti tudi gobice in jajce. A brez skrbi, vse skupaj se pripravi v dvajsetih minutah in to nadvse enostavno.

Poglej si tudi kratek VIDEO priprave. 

Preden si pogledava, kako pripraviš tole sončkasto polentno jed, pa še nekaj receptov, v katerih kraljuje polenta:

Katera je najboljša? Vse!

Za pripravo potrebuješ sestavine na spodnji fotki. Pozor, v nadaljevanju sledi kratki slikovni prikaz priprave, natančne količine in korake priprave pa najdi na dnu strani.

Najprej pripravi gobice, nato pa še polento.

Na krožnik daj najprej kremasto polento, nato dišeče gobice in toplo jajce. Vse pokapaj z masleno omako. Rumenjak še predri, da se prelije čez vse sestavine in uživaj. TAKO dobro!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Mascarpone polenta s pečenimi gobicami in jajcem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 20 minut
  • Yield: za 2 osebi 1x

Description

Sonček na krožniku! Imava kremno polento, mehke gobice in dišeč rumenjak, ki se razlije čez gobice in polento … ooh. Da ne omenjam svežine, ki jo da naribana limonina lupinica. Fantastično! To je res čudovita jesenska poslastica, ki jo pripravi v sezoni gob s svežimi in ostali čas z zmrznjenimi gobami.


Ingredients

Scale

Sestavine za polento:

  • približno 6 dl vode
  • 1 žlička olja
  • 120 g polente
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici mascarpone sira

Sestavine za gobice:

Ostale sestavine:

  • olje
  • 2 jajci
  • sol in poper po okusu
  • limonina lupinica
  • sveže dišavnice: peteršilj, timijan, rožmarin

Instructions

  1. Pripravi gobice: Gobe nareži na lističe in popraži na segreti žlici olja. Ko gobe spustijo vodo in ta izpari, dodaj nariban česen, sušena timijan in česen ter sol in poper ter premešaj. Kuhaj minuto. Nato dodaj še maslo ter premešaj in kuhaj še minuto, da dobiš kremaste in mehke gobice ter kar nekaj maslene omake.
  2. Skuhaj polento: V vrelo soljeno vodo kapni olje, nato pa vanjo stresi polento. Mešaj, da se polenta skuha. Ko je polenta skuhana, jo odstavi z ognja in vanjo umešaj mascarpone.
  3. Speci jajca: Na segretem olju speci jajčka na oko. Posoli ju.
  4. Jed serviraj: Na krožnik serviraj polento, potem pa gobice in jajce. Pokapaj z masleno omako in osveži z naribano limonino lupinico ter po želji še s svežimi dišavnicami. Po želji še malo popopravj. Nato postrezi. Potem pa le predri rumenjak, da steče po polenti in še dodatno začini jed. Njam!

Notes

Za izboljšanje polente uporabi mascarpone, parmezan ali maslo.

Uporabi jurčke, bele ali rjave šampinjone, lahko pa izbereš gobe, ki jih imaš na razpolago. Lahko so tudi zamrznjene.

  • Prep Time: 5 minut
  • Cook Time: 15 minut

Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2018, v oktobru 2024 pa sem osvežila fotografije in izboljšala recept.
Stara fotka recepta:

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.