Ta rižota je prava pravcata jesen na krožniku, saj je pripravljena z gobami, rumeno bučo in porom, pravimi jesenskimi sestavinami. Rižota je fantastično kremasta, nadvse slastna, pa še diši prav lepo. Pripravi jo čim prej, navdušila te bo!
Če želiš pripraviti pravo jesensko rižoto, je tvoje iskanje popolnega recepta končano. Ta rižota je vse, kar predstavlja jesen. Vsebuje jesensko zelenjavo (gobe, bučo, por), odišavljena je z jesenskimi želišči (žajbelj je čudovit z bučo!, lepo pogreje in pobarva pa tudi curry), pa še lepo kremasta, topla in dišeča je. Odlična je!
Takole je. Čeprav je ta rižota resnično jesenska, jo lahko pripraviš tudi daleč v zimo. Kako? Tako, da jeseni, ko je buč res veliko, eno ali dve narežeš na kockice in te zamrzneš. Enako lahko narediš tudi z gobami. Obe zelenjavi jaz tako pripravljam in uporabljam in v takšni rižoti se razlika med sveže/zamrznjeno res ne pozna. Ker lahko uporabiš tudi suh žajbelj, ti nič ne preprečuje, da te rižote ne pripraviš tudi v največji zimi.
Preden pogledava, kaj potrebuješ za pripravo te krasne rižote in kako jo pripraviš (natančnejše količine sestavin in postopek najdeš tudi na koncu strani), pa poglejva še nekaj luštnih receptov, v katerih lahko uporabiš zamrznjene bučne kocke – če (in seveda se boš!) se odločiš za tako shranjevanje buče:
- Bučna lazanja z ohrovtom
- Kremna zelenjavna juha z lečo
- Piščanec z gobami in rumeno bučo v vinski omaki
- Fižolovo-bučni golaž
Še več receptov, v katerih je zvezda rumena buča, najdi pod oznako Buče.
Pa poglejva, kako pripraviti to rižoto. Potrebuješ seveda nekaj luštnih jesenskih sestavin.
Najprej prepražiš riž, nato dodaš zelenjavo.
Počasi dolivaš tekočino, da se riž skuha in ta-da. Rižota je gotovo. Poleg postrezi z odlično jesensko solato (radič, motovilec, zelje) in uživaj.
PrintRižota z rumeno bučo in gobami
- Total Time: 30 minut
- Yield: 2 osebi 1x
Description
Ta rižota je prava pravcata jesen na krožniku, saj je pripravljena z gobami, rumeno bučo in porom, pravimi jesenskimi sestavinami. Rižota je fantastično kremasta, nadvse slastna, pa še diši prav lepo. Pripravi jo čim prej, navdušila te bo!
Ingredients
olivno olje
1 por
150 g gob
180 g riža za rižote
200 g rumene buče
nekaj lističev svežega ali 1/2 žličke suhega žajblja
1 žlička curryja v prahu
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol, poper
10 g masla (neobvezno)
2 žlici bučnih semen (neobvezno, za okras)
Instructions
- Pripravi tekočino za zalivanje: Segrej zelenjavno jušno osnovo in jo imej blizu. Lahko pa segreješ le vodo.
- Prepraži zelenjavo in riž: V kozici segrej 2 žlici olivnega olja ter na segretem prepraži sesekljan por. Dodaj na lističe narezane gobe in praži, da gobe spustijo vodo in se ta pokuha. Potem dodaj riž in prepraži, da riževa zrna posteklenijo. Nato dodaj na kocke narezano bučo in premešaj. V rižoto umešaj še žajbelj in curry.
- Rižoto skuhaj: Postopoma začni dodajati jušno osnovo, da se riž skuha – najprej riž zalij z eno zajemalko tekočine in ko riž popije vodo, dodaj naslednjo zajemalko in tako toliko časa, da se riž skuha. V tem času se bodo skuhale tudi bučne kockice.
- Dober tek: Rižoto poskusi in dosoli in popopraj po okusu. V rižoto po želji umešaj še košček masla in dobro premešaj. Rižoto serviraj na krožnik, na vrh po želji razporedi bučna semena ter postrezi.
Notes
Če zelenjavne jušne osnove nimaš, uporabi vrelo vodo, v rižoto pa umešaj zelenjavno kocko.
Uporabiš lahko suh ali svež zajbelj.
Če na koncu ne uporabiš masla (ali pa je to vegansko), je ta rižota 100% veganska in 100% odlična.
Za pripravo rižote lahko uporabiš riž za rižote ali pa kar rjavi riž. V primeru, da uporabiš rjavi riž, se bo čas kuhanja podaljšal.
Uporabi katero koli jedilno rumeno bučo.
- Prep Time: 15 minut
- Cook Time: 15 minut
Pozor: Recept je bil prvotno objavljen septembra 2015, v oktobru 2019 pa sem fotografije osvežila.
Stara fotka recepta: