Rižota z rumeno bučo in gobami

, 16. May 2015 | No Comments

Rižota, polna jesenskih okusov, ti ob polepšala dan! To rižoto pripravi v jesenskem času, ko so gobe najboljše in buča najbolj dostopna. Poleg postrezi solato; radič ali motovilec ali katero koli drugo solato po tvoji izbiri.

SESTAVINE (za 2 osebi)

  • 180 g riža za rižote
  • 150 g gob
  • 200 g rumene buče
  • 1 por
  • svež ali suh žajbelj
  • 1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavna jušna kocka)
  • 1 žlička curryja v prahu
  • 2 žlici bučnih semen
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 10 g masla
  • peteršilj

Rižota z rumeno bučo in gobami

PRIPRAVA

Segrej zelenjavno jušno osnovo in jo imej blizu. V kozici segrej 2 žlici olivnega olja ter na segretem prepraži sesekljan por. Dodaj na lističe narezane gobe in praži, da gobe spustijo vodo in se ta pokuha. Potem dodaj riž in prepraži, da riževa zrna posteklenijo.

Rižota z rumeno bučo in gobami

Dolij na kocke narezano bučo in premešaj.

Rižota z rumeno bučo in gobami

V rižoto umešaj žajbelj in curry. Premešaj, potem pa postopoma dolivaj jušno osnovo, da se riž skuha –  najprej riž prelij z eno zajemalko tekočine in ko riž popije vodo, dodaj naslednjo zajemalko in tako toliko časa, da se riž skuha. V tem času se bodo skuhale tudi bučne kockice.

Rižota z rumeno bučo in gobami

Ko v riž dodaš predzadnjo zajemalko tekočine, na suhi ponvi popraži bučna semena. Rižoto poskusi in dosoli in popopraj po okusu. V rižoto umešaj še košček masla in dobro premešaj.

Rižoto serviraj na krožnik, na vrh razporedi bučna semena in sesekljan peteršilj ter postrezi.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply