Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Rižota z rumeno bučo in gobami


  • Author: Barbara
  • Total Time: 30 minut
  • Yield: 2 osebi 1x

Description

Ta rižota je prava pravcata jesen na krožniku, saj je pripravljena z gobami, rumeno bučo in porom, pravimi jesenskimi sestavinami. Rižota je fantastično kremasta, nadvse slastna, pa še diši prav lepo. Pripravi jo čim prej, navdušila te bo!


Ingredients

Scale

olivno olje
1 por
150 g gob
180 g riža za rižote
200 g rumene buče
nekaj lističev svežega ali 1/2 žličke suhega žajblja
1 žlička curryja v prahu
1 l zelenjavne jušne osnove (ali vrele vode in zelenjavne jušne kocke)
sol, poper
10 g masla (neobvezno)
2 žlici bučnih semen (neobvezno, za okras)


Instructions

  1. Pripravi tekočino za zalivanje: Segrej zelenjavno jušno osnovo in jo imej blizu. Lahko pa segreješ le vodo.
  2. Prepraži zelenjavo in riž: V kozici segrej 2 žlici olivnega olja ter na segretem prepraži sesekljan por. Dodaj na lističe narezane gobe in praži, da gobe spustijo vodo in se ta pokuha. Potem dodaj riž in prepraži, da riževa zrna posteklenijo. Nato dodaj na kocke narezano bučo in premešaj. V rižoto umešaj še žajbelj in curry.
  3. Rižoto skuhaj: Postopoma začni dodajati jušno osnovo, da se riž skuha – najprej riž zalij z eno zajemalko tekočine in ko riž popije vodo, dodaj naslednjo zajemalko in tako toliko časa, da se riž skuha. V tem času se bodo skuhale tudi bučne kockice.
  4. Dober tek: Rižoto poskusi in dosoli in popopraj po okusu. V rižoto po želji umešaj še košček masla in dobro premešaj. Rižoto serviraj na krožnik, na vrh po želji razporedi bučna semena ter postrezi.

Notes

Če zelenjavne jušne osnove nimaš, uporabi vrelo vodo, v rižoto pa umešaj zelenjavno kocko.

Uporabiš lahko suh ali svež zajbelj.

Če na koncu ne uporabiš masla (ali pa je to vegansko), je ta rižota 100% veganska in 100% odlična.

Za pripravo rižote lahko uporabiš riž za rižote ali pa kar rjavi riž. V primeru, da uporabiš rjavi riž, se bo čas kuhanja podaljšal.

Uporabi katero koli jedilno rumeno bučo.

  • Prep Time: 15 minut
  • Cook Time: 15 minut