Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sladko zelje: juha z zeljem, krompirjem in zelenjavo


  • Author: Barbara
  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 45 minut
  • Total Time: 1 ura
  • Yield: približno 2 osebi

Description

Ta juha je čudovita v vseh letnih časih. Poleg zelja uporabi zelenjavo, ki ti je na voljo. Poleti lahko dodaš še bučko in na rezine narezane liste blitve ali špinače. Pozimi dodaj še svež feferon ali ščepec čilijevih kosmičev, oziroma žličko čilija, da te bo juha še bolj pogrela.


Ingredients

Scale

olivno olje
1 por
250 g svežega zelja
1 večji paradižnik
200 g krompirja
2 korenja
malo sveže paprike
1/2 žličke čilija v prahu
1 žlička mlete paprike
1/2 žličke suhega timijana
poper
1 lovorjev list
1 pest špinače ali blitve
2 vejici peteršilja


Instructions

  1. Poduši zelje: V večji kozici segrej olivno olje in na segretem popraži sesekljan por, malo ga posoli. Ko se zmehča, dodaj na trakove/na kocke/na ozke rezinice narezano zelje. Praži toliko časa, da se zelje obarva in poduši. Vmes dodaj na kocke narezan paradižnik, da se zelje ne bo prismodilo. Za dušenje si res vzemi čas, kajti zelje mora biti dobro podušeno, juha le s kuhanim zeljem ni tako dobra. Dušenje ti bo vzelo približno 10-15 minut.
  2. Dodaj zelenjavo in tekočino: Ko se zelje poduši, dodaj na kocke narezan krompir, na kolute narezano korenje, na rezine narezano papriko ter potresi s čilijem v prahu, mleto papriko in timijanom ter premešaj, dodaj lovorjev list in prelij z zelenjavno jušno osnovo. Kuhaj priližno 20 minut oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča.
  3. Dodaj zelenje: Ko se zelenjava skuha, v kozico prenesi še polovico sesekljanega peteršilja in na rezine narezano špinačo in premešaj. Kuhaj še minuto, potem pa juho poskusi in dosoli in dopopraj, če je potrebno.
  4. Uživaj: Juho serviraj, okrasi s sesekljanim peteršiljem, še malo popopraj in postrezi.

Notes

Ta recept je zelo okviren. Lahko namreč uporabiš zelenjavo, ki jo imaš na razpolago. Jaz ponavadi za osnovo vzamem čebulo, zelje, krompir in korenje, nato pa dodam zelenjavo, ki jo imam na razpolago.

Namesto pora uporabi čebulo katere koli barve ali pa šalotko.

Namesto paradižnika uporabi žličko paradižnikovega koncentrata in malo vode.

Če sveže špinače nimaš, dodaj zamrznjeno ali pa uporabi blitvo, brokoli, ohrovt … ali pa nič od tega.

Odlična sveža začimba namesto peteršilja je tudi timijan. Pozimi uporabi le suhe začimbe.

Juho naredi bolj ali manj pekočo ali pa sploh nepekočo.

Pripraviš je lahko več, jo nato ohladiš in več dni hraniš v hladilniku ter si jo nato pogreješ in uživaš.

Juho lahko pustiš take konsistence, kot je, lahko pa jo zgostiš tako, da nekaj krompirja in tekočine zmiksaš in nato vrneš v juho. Po želji lahko juho malo zgostiš tudi tako, da dve žlički moke zmešaš z nekaj žlicami vode, nato pa zmeš umešaš v juho, ki jo nato še nekaj minut kuhaš.