Naravna zelenjavna juha ali jušna osnova z rezanci in bučko

0 comments

Poglej si no te barve! Ta prečudovita juhca je narejena s kupom različne zelenjave in brez dodanih začimbnih kock ali podobnih zadev. Po videzu in pripravi je zelo podobna goveji juhi, skuhana pa je brez vsakršnega mesa. Za piko na i so ji dodani korenček, bučka in jušni rezanci. Juha je čudovita za uvod v obrok, tekočino pa lahko uporabiš tudi kot osnovo za kuhanje, ki pa jo lahko tudi zamrzneš.

Moja mami naredi najboljšo govejo juho na svetu! Ni preveč mastna in ni preveč slana. Ravno pravšnja je. Ker jo kuha z govedino, to oči poje z obveznim tenstanim krompirjem in solato ali pa v solati z jajcem. Ker pa jaz s toliko mesa nimam kaj početi, naredim svojo različico “goveje” juhe. Pripravim jo popolnoma brez mesa in s kupom zelenjave.

Ker ta juhca ni narejena z govedino, je dosti bolj obstojna in se ne skisa prehitro. Ko se je lotim kuhati, je vedno naredim več, nato pa uporabim pri kuhanju ali pa pojem v večih rundah. Velikokrat jo tudi zamrznem in nato po potrebi odmrznem. Je prav tako dobra kot sveža.

Takole naredi – ko juho skuhaš, je toliko kot je misliš pojesti z rezanci daj na stran in v njej skuhaj rezance, ostalo pa ločeno ohladi na sobno temperaturo. Razdeli jo na porcije in shrani v hladilnik ali pa v skrinjo. V hladilniku zdrži tudi en mesec, v zamrzovalniku pa še dlje. Juhe z rezanci in ostalo prikuho ne priporočam zamrzovati, ker bodo rezanci potem preveč razkuhani. Lahko pa v odmrznjeni juhi brez težav skuhaš rezance.

Predlagam, da si jo tudi ti pripraviš. Če potrebuješ nekaj idej, kako jušno osnovo porabit, pa izvoli:

Preden pa si pogledaš video, kako to magično juho pripravit, pa še nekaj nasvetov za lažjo pripravo:

  • Namesto koromača lahko uporabiš gomolj zelene ali kolerabe.
  • Namesto svežega paradižnika lahko uporabič žličko paradižnikovega koncentrata.
  • Timijan ni obvezen, a doda k okusu juhe.
  • Juho lahko precediš, ohladiš in zamrzneš.
  • Juho lahko uporabiš kot jušno osnovo za pripravo rižot, omak in podobno.
  • Namesto bučke lahko uporabiš tudi brokoli.
  • Namesto s peteršiljem lahko juho pred serviranjem potreseš tudi z drobnjakom.
  • V juho daj najprej eno žličko soli, nato pa jo po uri kuhanja poskusi in po potrebi dosoli.
  • Dlje kot juho kuhaš, bolj se bo okus skoncentriral – in prav zato ne potrebuješ jušne kocke in je to čisto naravna zelenjavna juha.

Pozor: Jed je brez testenin primerna za vegansko in LCHF dieto.

Za pripravo potrebuješ te sestavine.

Najprej očisti in nareži vso zelenjavo.

Najprej zelenjavo prepraži, potem pa skuhaj.

Nato kuhaj vsaj eno uro, da se zelenjava skuha. Dlje jo kuhaš, bolj bo intenziven okus. Nato juho precedi. Lahko jo uporabiš za pripravo drugih jedi (glej uvod!), lahko pa jo obogatiš z zakuho.  Dodaj ji jušne rezanci in zelenjavo.

Te barveee! <3

Juho serviraj, potresi še z nekaj svežega peteršilja in postrezi.

Sedaj pa si brž poglej video priprave in se prepričaj, da je to jed, ki jo moraš pripraviti.

POGLEJ SI VIDEO PRIPRAVE (58 s)

Video recept je bil pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Naravna zelenjavna juha ali jušna osnova z rezanci in bučko


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Barbara
  • Total Time: 70 minut
  • Yield: za približno 4 osebe

Description

Poglej si no te barve! Ta prečudovita juhca je narejena s kupom različne zelenjave in brez dodanih začimbnih kock ali podobnih zadev. Po videzu in pripravi je zelo podobna goveji juhi, skuhana pa je brez vsakršnega mesa. Za piko na i so ji dodani korenček, bučka in jušni rezanci. Juha je čudovita za uvod v obrok, tekočino pa lahko uporabiš tudi kot osnovo za kuhanje, ki pa jo lahko tudi zamrzneš.


Ingredients

Scale

1 (rjava) čebula
5 korenjev (1 še za zakuho)
1 steblo zelene
1/2 koromača
2 žlici olja
1 lovorjev list
5 poprovih zrnc
1/2 paradižnika (ali 1 žlička paradižnikovega koncentrata)
2 vejici timijana
1 šopek svežega peteršilja (malo prihrani za okras)
2,5 l vode
2 žlički soli
3 gnezda jušnih rezancev
1 bučka


Instructions

  1. Pripravi: Najprej očisti in nareži vso zelenjavo ter pripravi vse ostale sestavine.
  2. Prepraži: V veliki kozici segrej olje in na segretem prepraži čebulo, koromač, zeleno in korenje. Nato dodaj paradižnik, timijan, lovorjev list, poper in peteršilj ter zalij z vodo. Dodaj še sol, premešaj in pokrij, da juha zavre.
  3. Skuhaj: Nato kuhaj vsaj eno uro, da se zelenjava skuha. Dlje jo kuhaš, bolj bo intenziven okus. Nato juho precedi.
  4. Zakuhaj: Juho lahko uporabiš za pripravo drugih jedi (glej uvod), lahko pa jo obogatiš z zakuho. Dodaj ji jušne rezance in zelenjavo. Korenje in bučko spiraliziraj ali naribaj, nato pa ju prenesi v juho ter kuhaj približno 3 minute, da se rezanci skuhajo. Vmes premešaj, da se rezanci ne sprimejo skupaj.
  5. Serviraj: Juho serviraj, potresi še z nekaj svežega peteršilja in postrezi.

Notes

Ker ta juhca ni narejena z govedino, je dosti bolj obstojna in se ne skisa prehitro.

Juho lahko precediš, ohladiš in zamrzneš. V hladilniku zdrži tudi en mesec, v zamrzovalniku pa še dlje.

Namesto koromača lahko uporabiš gomolj zelene ali kolerabe.

Namesto svežega paradižnika lahko uporabič žličko paradižnikovega koncentrata.

Timijan ni obvezen, a doda k okusu juhe.

Juho lahko uporabiš kot jušno osnovo za pripravo rižot, omak in podobno.

Namesto bučke lahko uporabiš tudi brokoli.

Namesto s peteršiljem lahko juho pred serviranjem potreseš tudi z drobnjakom.

V juho daj najprej eno žličko soli, nato pa jo po uri kuhanja poskusi in po potrebi dosoli.

Dlje kot juho kuhaš, bolj se bo okus skoncentriral – in prav zato ne potrebuješ jušne kocke in je to čisto naravna zelenjavna juha.

  • Prep Time: 10 minut
  • Cook Time: 1 ura

Sit Fit Newsletter

Naroči se na Sit Fit Newsletter in vsake dva tedna boš v svoj e-nabiralnik prejel/a nove ideje in nasvete za ustvarjanje v kuhiniji!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.